La Vanguardia (Català)

Comença un judici clau contra un excol·laborador de Trump

Manafort s’enfronta a un cas de frau que pot donar pistes sobre el Russiagate

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

El judici contra Paul Manafort, excap de campanya de Donald Trump, va començar ahir amb l’elecció del jurat. Tot i que el cas se centra en una acusació de frau, la condemna donaria poder al fiscal per seguir la pista del Russiagate.

Paul Manafort, excap de campanya de Donald Trump, anava tan tranquil·lament per Washington –diuen que atresora una fortuna– fins al mes passat. El jutge li va retirar la fiança i va dictar presó provisiona­l. Havien descobert que provava de pressionar els testimonis.

Prèviament, a l’inici del cas, ja havia estat unes jornades en una presó rural de Virgínia, on rebia tracte de vip. En aquesta segona ocasió l’han enviat a un penal d’Alexandria, en el qual porta la granota de presidiari comú, només pot sortir una hora al dia al pati i rebre dues visites setmanals de la seva esposa (de 30 minuts cadascuna).

Aquesta experiènci­a pot tenir el seu pes en l’assumpte més cèlebre de la justícia dels Estats Units: el Russiagate.

El judici contra Manafort, que va començar ahir amb l’elecció dels membres del jurat (sis homes i sis dones), amenaça aquest home de 69 anys, acostumat al luxe, els vestits de marca i els cotxes esportius, amb passar-se la resta de la seva vida darrere les reixes.

Si bé aquesta vista oral deixa al marge la possible ingerència russa en les eleccions presidenci­als del 2016 i se centra en l’evasió d’impostos i frau, l’ombra d’una llarga condemna ofereix la possibilit­at que l’acusat es pensi si accepta col·laborar en el veritable cor de l’assumpte. No només va mantenir durant diversos mesos el màxim càrrec en la campanya del candidat republicà, sinó que va conrear les connexions més profundes amb polítics i forces polítiques del Kremlin. Manafort va ser un dels que van assistir el juny del 2016 a la reunió de diversos dirigents de la campanya –inclosos Don jr. i Jared Kushner– amb emissaris russos que es va celebrar a la torre Trump de Manhattan.

Tot i això, el jutge T.S. Ellis va instruir els advocats d’un costat i de l’altre perquè no utilitzin la política o atiïn sentiments antirussos a l’hora d’elegir els jurats. Tampoc no els podien preguntar a qui van votar i va advertir fiscals i defensors que no utilitzin referèncie­s a Rússia o al paper de l’acusat en la campanya al presentar les seves evidències.

Però si accepta col·laborar o la seva condemna suposa un revés a la tesi de la caça de bruixes que pregona Trump, podria posar el president en greus conflictes.

Fora de la seu judicial, els activistes van disposar un ninot a imatge i semblança del president, amb un cartell: “Trump no té temps per a tu”. En un altre, amb una foto de Manafort vestit com un penitencia­ri: “És temps de Mueller”.

El judici per 32 imputacion­s, i la suposada ocultació d’almenys 60 milions de dòlars en els seus negocis a Ucraïna, significa el primer examen per a la investigac­ió del fiscal especial Robert Mueller. En joc hi ha la seva capacitat d’aconseguir una sentència de culpa contra un exajudant de Trump. Uns altres tres s’han declarat culpables. Un d’ells és Rick Gates, antic soci de Manafort, que es va mostrar disposat a cooperar. Si hi ha una absolució, només un jurat que dissenteix­i de l’opinió oferirà una coartada a Trump.

Els acusadors van tractar d’aportar proves que Manafort va treballar per a un partit d’Ucraïna, per la qual cosa és possible que emergeixin detalls sobre aquelles connexions prorusses. Manafort, que es va declarar innocent, va sotmetre una moció perquè aquells detalls en quedin al marge. El magistrat Ellis va ajornar la seva decisió.

En aquest sumari figura que Manafort va col·laborar amb els russos vinculats a la intel·ligència del seu país per promoure les forces prorusses a Ucraïna.

El procés és per frau i evasió fiscal, però una condemna donarà poder al fiscal per fer avançar el Russiagate

 ?? YURI GRIPAS / REUTERS ?? Paul Manafort, excap de campanya de Donald Trump, sortint d’un tribunal de Washington el febrer passat
YURI GRIPAS / REUTERS Paul Manafort, excap de campanya de Donald Trump, sortint d’un tribunal de Washington el febrer passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain