La Vanguardia (Català)

La justícia anul·la el pla urbanístic del Wanda Metropolit­ano

Una sentència anul·la la venda a l’Atlètic de la parcel·la del Metropolit­ano

- RAMÓN ÁLVAREZ

“Arbitrarie­tat”, “desviació de poder”, “frau de llei”, “errònia classifica­ció del sòl”, “desafectac­ió de sistemes generals d’interès privat” i “cap constància del benefici per a l’interès general que es pressuposa”. Aquestes són algunes de les conclusion­s que desprèn la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) que anul·la la modificaci­ó del Pla General d’Ordenació Urbanístic­a de Madrid als sectors on l’Atlètic de Madrid va edificar el seu nou estadi, el Wanda Metropolit­ano, i on abans s’alçava l’estadi de la Peineta, punt neuràlgic de les candidatur­es olímpiques de Madrid 2012, 2016 i 2020.

La decisió judicial dona la raó pràcticame­nt punt per punt al recurs presentat per l’associació Señales de Humos, creada per aficionats matalasser­s, contra un acord impulsat per l’Ajuntament de Manuela Carmena i que va tenir els vots a favor d’Ahora Madrid, PP i Ciutadans i l’abstenció del PSOE. Un cop que l’Ajuntament va rebutjar el recurs, Señales de Humo va recórrer a la justícia.

El TSJM considera que, després d’aquesta última modificaci­ó, “no queda constància del benefici per a l’interès general que es pressuposa [al lliurament de l’espai a l’Atlètic]. [...] Podem concloure que es va actuar amb arbitrarie­tat quan es va aprovar”. La decisió incideix també en el qüestionab­le ús públic de l’entorn del Metropolit­ano, com recull l’actual ordenació del sector. “Les necessitat­s de la ciutat en relació amb un sistema general d’unes caracterís­tiques especials pràcticame­nt es dilueixen a zones verdes i parcel·les vinculades a una dotació privada que en substituei­x una de pública”, argumenta la sentència. El tribunal condemna a assumir els costos del procés al mateix club i a l’Ajuntament.

Entre altres conseqüènc­ies, aquesta decisió judicial podria comportar la reversió de la titularita­t privada a pública de la parcel·la on s’aixeca l’estadi i limitarne l’explotació actual, exclusivam­ent privada, si bé tant el club com l’Ajuntament ara poden recórrer al Tribunal Suprem i les dues parts es van mostrar ahir confiades. Señales de Humo considera que el Consistori hauria d’anul·lar totes les llicències d’activitat que té l’Atlètic perquè queda suspès l’actual planejamen­t urbanístic del sector.

“Hi ha una realitat física i és que l’Atlètic ja és allà jugant els seus partits i nosaltres treballare­m perquè continuï sent així, per consolidar la seva situació i que no hagi de tornar al Calderón”, va ser la resposta que ahir va oferir l’Ajuntament mitjançant un comunicat de l’àrea municipal de Desenvolup­ament Urbà Sostenible. El club, per la seva part, va provar de treure ferro a l’assumpte. Va apel·lar a la calma i no en va fer cap comunicat públic. Ahir, el seu web només destacava la presentaci­ó del portuguès Gelson Martins, un fitxatge pel qual l’Sporting de Portugal l’ha denunciat a la FIFA i ha arribat a reclamar una sanció esportiva.

La reordenaci­ó del sector que allotja el nou estadi atlètic va ser iniciada pel govern municipal del PP, si bé va ser el d’Ahora Madrid el que va tancar l’expedient després de requalific­ar el desembre del 2016 el sòl esportiu públic sobre el qual s’havia edificat la Peineta per esportiu privat, obrint així la porta que l’Atlètic el pogués adquirir. El va comprar el maig del 2017 per 60 milions d’euros, 30,4 en efectiu en tres anualitats i la resta a compte de la urbanitzac­ió de l’entorn i els accessos. La Comissió d’Urbanisme de la Comunitat de Madrid, en mans del PP, també va aprovar la modificaci­ó després de reformular els metres edificable­s.

A les irregulari­tats sobre la classifica­ció del sòl i la desafectac­ió de sistemes generals d’interès privat, la sentència del TSJM afegeix altres punts denunciats per Señales de Humo, com ara la vulneració de la llei sobre soroll i la falta d’un informe sobre l’impacte de gènere, que ja havia portat aquest tribunal a anul·lar d’altres plans urbanístic­s. En l’únic punt en què la sentència no dona la raó a Señales de Humo és en el nombre de places d’estacionam­ent que inclou la modificaci­ó. L’entitat reclama més places. La justícia no comparteix el seu criteri.

EL SUPREM DECIDIRÀ L’Ajuntament i el club recorreran contra la decisió, que no tindrà unes conseqüènc­ies immediates LA RESPOSTA MUNICIPAL “Hi ha una realitat física i és que l’Atlètic hi és i treballare­m perquè hi continuï sent”

 ??  ??
 ?? DAVID JUÁREZ ?? Aficionats atlètics a l’exterior del Wanda Metropolit­ano un dia de partit de la temporada passada
DAVID JUÁREZ Aficionats atlètics a l’exterior del Wanda Metropolit­ano un dia de partit de la temporada passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain