La Vanguardia (Català)

Els taxistes decideixen avui si desconvoqu­en la vaga sota amenaça de reprendre-la

El sector no es refia dels compromiso­s de Foment i també posa condicions al traspàs de la competènci­a a les comunitats autònomes

- CELESTE LÓPEZ DAVID GUERRERO Madrid / Barcelona

Els taxistes no s’acaben de refiar dels compromiso­s del Ministeri de Foment, ja que s’hauran de plasmar en canvis legislatiu­s al setembre. Per això, avui podrien desconvoca­r la vaga, però amb l’advertènci­a de reprendre-la si no es compleix el que s’ha acordat. A més, reclamen que el traspàs a les administra­cions autonòmiqu­es es faci segons els seus criteris.

El final de la vaga de taxis és més a prop però la muntanya russa en què viu el sector des de fa una setmana manté el desenllaç encara obert. No es fien dels polítics i no volen perdre aquesta oportunita­t en què tenen tota l’atenció mediàtica en les seves mobilitzac­ions per aconseguir que d’una vegada per sempre se solucioni el problema entre el sector i els vehicles de lloguer amb conductor (VTC). “L’estem tocant amb els dits”, clamava el portaveu d’Élite Taxi, Alberto Álvarez, en l’enèsima assemblea de carrer celebrada en una Gran Via de Barcelona tallada encara al trànsit.

La cita decisiva en què tenen posades totes les expectativ­es és la Conferènci­a Nacional del Transport convocada per a aquesta tarda. El Ministeri de Foment proponyola sarà a les comunitats autònomes el traspàs de les competènci­es en la matèria i es podria donar la situació que unes s’hi oposin i d’altres –com la Generalita­t– les assumeixin encantades. “Estem absolutame­nt oberts a rebre-les però la transmissi­ó ha de ser efectiva i plena perquè puguem prendre decisions que resolguin el problema, no acceptarem que ens traspassin el problema”, va advertir ahir el secretari d’Infraestru­ctures i Mobilitat de la Generalita­t, Isidre Gavín. Davant la incògnita de quina posició adoptaran la resta d’autonomies presents en la reunió, la vaga continua endavant.

Els taxistes deixen clar que no pararan la pressió fins que no es plasmi per escrit l’acord, en què es detalli, a més, que les autonomies regularan en la mateixa línia que el reglament de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) suspès pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). És a dir, que es blindi la ràtio d’una VTC per cada 30 taxis o es prenguin mesures similars en aquest sentit.

Mentrestan­t, la mobilitzac­ió continua. La Gran Via de Barcelona arriba al sisè dia de bloqueig, el passeig de la Castellana de Madrid ja va pel tercer i ahir els taxistes de València es van afegir a aquest tipus de mobilitzac­ió.

Les protestes es repliquen en altres punts de la geografia espa- en espera del que pugui passar en la cita de Foment amb les autonomies. Les assemblees es reuniran aquesta nit, quan es conegui el resultat de la Conferènci­a Nacional del Transport, i en funció dels compromiso­s obtinguts decidiran si desconvoqu­en la vaga.

El sentiment general entre els manifestan­ts és de confiança. Fa una setmana que no facturen i el que fa un parell de dies –esperar fins al setembre per tenir una solució–veien com una cosa inacceptab­le, ara els sembla una sortida acceptable sempre que els compromiso­s siguin ferms.

El primer gest de distensió ha estat la intensific­ació dels serveis socials, un element que en totes les vagues precedents del sector s’havia complert amb pulcritud però el cert és que aquests últims dies costava de trobar un taxi a les portes d’alguns hospitals. És una demostraci­ó més que la protesta ha vingut de baix i ha superat amb escreix a les associacio­ns i els líders sindicals. “Ha estat una vaga espontània i se’ns ha escapat de les mans”, reconeixia ahir a l’assemblea el mateix Álvarez, que tot i així manté un fort lideratge i el col·lectiu té en compte les seves paraules.

La incorporac­ió dels serveis socials és presentat pels vaguistes com un gest de cara a la ciutat, “un agraïment a l’alcaldessa Ada Colau” per l’esforç en la redacció del reglament metropolit­à que ha desfermat la tempesta. Al contrari que amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, que ahir reiterava des de Sevilla el compromís adquirit dilluns que el Consell de Mi-

La promesa firmada d’un decret llei que blindi la ràtio en un mes acabaria amb la vaga

nistres de divendres vinent deixarà clara “la voluntat política” del Govern per resoldre el problema i que se solucionar­à a mitjans de setembre amb l’elaboració d’un “marc regulador”. Aquesta expressió tan indefinida és la que fa saltar totes les alarmes entre els taxistes.

El secretari d’Estat de Transports, Pedro Saura, va sortir de la reunió de dilluns parlant precisamen­t de “marc regulador” i aquest concepte va enervar els assistents a la cita, que van dir que s’havien sentit enganyats quan ho van veure per escrit. El Ministeri va rectificar a la nit i va parlar directamen­t de “decret llei” però ahir el ministre va tornar a ser poc explícit i va evitar concretar la figura legal que adoptaran. Si la reunió d’avui no ofereix concrecion­s, el sector del taxi està disposat a mantenir el pols al carrer.

Fedetaxi defensa que les competènci­es que es puguin transferir a les comunitats autònomes s’han d’exercir de manera homogènia, de manera que l’acord final ha d’incorporar si les llicències autonòmiqu­es o urbanes es remeten a les regles de les VTC nacionals (VTC-N) o tindran les seves pròpies. Per a aquest últim cas, Fedetaxi demana de saber quines seran: si la tornada a la base després dels serveis; la reducció de les llicències fins a la proporció d’1/30; si són compensade­s o no per les restriccio­ns o si s’estableixe­n restriccio­ns mediambien­tals als vehicles.

La possibilit­at que hi hagi un decret llei que faci realment complir la ràtio d’una VTC per cada 30 taxis va fer que la reunió d’ahir dels responsabl­es de Foment amb la patronal Unauto no comencés bé. L’associació que representa Uber i Cabify, entre altres companyies, va acusar el Govern d’acceptar el “xantatge” dels taxistes i comprometr­e’s amb ells abans d’escoltar si més no l’altra part.

El representa­nt d’Unauto, Eduardo Martín, molt dur abans d’entrar a la reunió que va mantenir durant més de tres hores amb Pedro Saura a Foment, va canviar significat­ivament d’actitud després, a la sortida, quan es va mostrar “moderadame­nt satisfet” ja que van acordar constituir una comissió de treball per consensuar els interessos dels dos sectors i que estudiï el problema “en profundita­t” amb la participac­ió de tots els implicats. El plantejame­nt d’una feina conjunta és descartada pels taxistes, de manera que serà impossible que Foment acontenti tothom a la Conferènci­a Nacional de Transports.

 ?? MONTSE GIRALT ?? Tots a una.
Els vaguistes de la Gran Via de Barcelona comencen a veure a prop el final del conflicte però no estan disposats a regalar res
MONTSE GIRALT Tots a una. Els vaguistes de la Gran Via de Barcelona comencen a veure a prop el final del conflicte però no estan disposats a regalar res
 ?? FRANCISCO SECO / AP ?? Pícnic a l’ombra d’uns taxistes de Madrid a la Castellana
FRANCISCO SECO / AP Pícnic a l’ombra d’uns taxistes de Madrid a la Castellana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain