La Vanguardia (Català)

El gran cavall de Troia tecnològic

- Màrius Carol DIRECTOR

JA deia Travis Bickle (Robert De Niro) a Taxi driver que havia après molt més sobre Amèrica conduint taxis que en cap altre lloc. Els taxistes són els millors per prendre-li el pols a una metròpolis. Sovint, el taxista és per al periodista enviat a un conflicte la primera font, tot i que pocs els esmenten des que Pérez-Reverte va denunciar els que van a les guerres amb taxi en comptes de transitar a peu per les trinxeres.

Els taxistes també saben que són part imprescind­ible de la ciutat i que constituei­xen una força quan se senten interpel·lats davant de qualsevol contenciós que els afecta. Barcelona col·lapsada pels taxis és una puntada de peu al cul del turisme, de la marca BCN, del comerç, de l’alcaldessa i dels governs català i espanyol. El gran embús és una imatge tercermund­ista que no es pot permetre aquesta capital, permanentm­ent amenaçada per la seva condició de gran plató global.

Els profession­als del taxi tenen part de raó –i l’actual estira-i-arronsa amb l’Administra­ció el guanyaran–, però la batalla a mig termini amb la nova economia no serà tan fàcil. Les tecnologie­s disruptive­s, impulsades per internet, habiliten, interrompe­n i alteren el funcioname­nt de la indústria, les persones, la cultura i les finances. Abans van ser la música, el cinema o el periodisme els que van pagar el preu d’aquesta transforma­ció. I, ara, la logística, el comerç o la restauraci­ó. Cada cop més, la mobilitat a les grans ciutats no només tindrà Uber o Cabify com a amenaça, sinó també BlaBlaCar o les start-ups de cotxe compartit.

El taxi cantarà victòria aquesta setmana i en Tito serà rebut com els herois espartans. Però el món ha esdevingut un gran cavall de Troia tecnològic del qual surten iniciative­s que en poc temps ens canvien la vida de dalt a baix. A uns els la fa més fàcil i a d’altres els la complica. Així que molts ànims i fins a la propera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain