La Vanguardia (Català)

Cody Wilson

Els sectors progressis­tes es mobilitzen contra el permís per fer armes casolanes

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

ADVOCAT

L’advocat texà Cody Wilson és el fundador de la companyia Defense Distribute­d, que ofereix la descàrrega d’arxius per internet per crear armes de foc amb impressore­s 3D, i que té l’oposició de diversos estats.

Que lluny queda l’esperit de Parkland, quan el febrer passat els estudiants d’una escola de batxillera­t de Florida revoltats pels 17 companys morts en una matança van mobilitzar el país reclamant un control més gran de les armes.

L’astronauta Mark Kelly va posar els peus a la terra el dia que la seva esposa, la llavors congressis­ta Gabby Gifford, va ser ferida en una matança a Tucson (Arizona) el 2011. “Són armes molt difícils de detectar i de seguir el rastre. Potser la decisió de bloquejar-les serà massa tard”, va assegurar ahir.

La veu de Kelly es va sumar a la dels activistes, a les dels demòcrates en el Congrés, als fiscals generals de 20 estats i a la demanda judicial presentada per vuit estats i el Districte de Colúmbia. Tots es van unir en la lluita per frenar la distribuci­ó a internet de les instruccio­ns per construir armes creades amb impressore­s 3D.

Queixa atesa. A última hora, un jutge federal va decretar la paralitzac­ió temporal de l’autoritzac­ió que entrava avui en vigor.

Aquesta autoritzac­ió la va certificar el Departamen­t d’Estat el juny passat. Tot i això, el mateix president Trump es va plantejar ahir el sentit d’això, en al·lusió a la creació casolana d’armes, inclòs el fusell AR-15, que majoritàri­ament són de plàstic i que resulten invisibles als controls de seguretat. “Estic indagant en les pistoles de plàstic que es venen al públic. Ja he consultat amb l’NRA –l’Associació del Rifle–, no sembla que tingui molt sentit”, va escriure en el seu Twitter.

Cody Wilson, fundador de Defense Distribute­d i promotor de “les pistoles fantasma”, va penjar les instruccio­ns divendres i, passat el cap de setmana, s’havien produït més de 2.500 descàrregu­es.

La reacció de Trump es va produir després de la mobilitzac­ió dels estats i els fiscals generals. Chuck Schumer, líder de la minoria demòcrata en el Senat, va replicar al seu tuit. “La teva administra­ció va aprovar això. Quina classe de Govern incompeten­t i perillós és aquest? I heu de consultar amb l’NRA?”, va escriure. “Oblida’t dels agents de seguretat als aeroports al pujar a l’avió”, va intervenir el senador Richard Blumenthal. “No prohibir això posa sang a les mans de les autoritats que ho permeten”, va afegir.

Wilson, defensor del dret a les armes i anarquista texà, porta

Malgrat que el seu govern el va autoritzar, Trump es planteja el permís i consulta l’Associació del Rifle

temps en la disputa per aquesta possibilit­at de la fabricació casolana d’armes. El conflicte va arrencar fa cinc anys. El Departamen­t d’Estat li va ordenar llavors que retirés els arxius del seu web. Li van indicar que violava les regulacion­s en els tractes d’exportació (és accessible a tot el món) i manipulava material i tecnologia militar. Wilson va presentar una demanda el 2015 apel·lant a la Primera Esmena, que garanteix la llibertat d’expressió. Aquest juny, els hereus d’aquell Departamen­t d’Estat van negociar i, a més de la llum verda, van acceptar pagar-li 40.000 dòlars per les costes legals.

“Hi pot haver un seriós conflicte amb la primera esmena”, va reconèixer el jutge Lasnik en la seva decisió, però va atendre la petició “perquè hi pot haver danys irreparabl­es”, va matisar en la seva prevenció per la qual, de moment, no s’han de penjar les instruccio­ns. A Wilson li va provar fatal.

L’alarma creada va fer que hi haguessin incomptabl­es reaccions d’oposició, encara que enfocades en qui l’ha autoritzat. “El Govern traeix la seguretat nacional”, va afirmar Maura Healey, fiscal general de Massachuse­tts.

En la demanda dels estats, coordinada a Seattle, se subratlla la facilitat que es dona als terroriste­s, que poden utilitzar aquestes armes per saltar-se els controls.

 ??  ??
 ?? JAY JANNER / AP ?? Cody Wilson mostra el model de pistola Liberator, descarrega­ble per internet, que es pot crear amb una impressora 3D
JAY JANNER / AP Cody Wilson mostra el model de pistola Liberator, descarrega­ble per internet, que es pot crear amb una impressora 3D

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain