La Vanguardia (Català)

Majoria en marxa

La majoria presidenci­al rebutja les mocions de censura pel cas Benalla

- EUSEBIO VAL

El president francès, Emmanuel Macron, respira alleujat després de comprovar que la majoria que el va portar a l’Elisi es manté sòlida i liquida les dues mocions de censura contra el Govern del seu primer ministre, Édouard Philippe.

L’aritmètica estava a favor seu, però havien de confirmar-ho els vots. Emmanuel Macron va poder respirar alleujat ahir al comprovar que la majoria que el va portar a l’Elisi, el maig de l’any passat, es manté sòlida. Les dues mocions de censura contra el Govern del primer ministre Édouard Philippe, presentade­s per la dreta i per l’esquerra, van ser rebutjades per un ample marge. Una va obtenir 143 vots i l’altra 74; en necessitav­en 289 per triomfar.

Encara que formalment es pretenia censurar l’Executiu, per l’escàndol protagonit­zat per l’exguardaes­patlles de Macron, políticame­nt la diana era el president. Segons la Constituci­ó francesa vigent, el cap d’Estat només respon davant el poble francès i no davant el Parlament. Per això l’oposició no va tenir cap altre remei que activar les mocions de censura, sabedora que fracassari­en, per almenys ferse sentir, provar d’aixecar el cap –encara dolen les derrotes del 2017– i posar les coses difícils als inquilins de l’Elisi i de Matignon. Feia 38 anys que no es presentave­n dues mocions de censura simultànie­s. Va ser el 1980, contra el govern de Raymond Barre, i totes dues les va plantejar l’esquerra –els socialiste­s i els comunistes–. Aquesta vegada s’ha produït el fet insòlit d’una tenalla, per la dreta i per l’esquerra.

El debat previ a les votacions va permetre a Philippe situar-se en el centre polític, allunyat dels extrems, una maniobra beneficios­a per al mateix Macron, que ha estat contínuame­nt acusat des de l’esquerra i els sindicats d’haver-se escorat a la dreta i ser “el president dels rics”. La topada parlamentà­ria ha fet que el macronisme pugui ressituar-se al terreny que pretenia des d’un principi i que tants rèdits electorals li va procurar.

La discussió a l’Assemblea Nacional va ser animada. Hi va haver crits i intents d’interrupci­ó dels oradors. Per part de l’esquerra, va defensar la censura al Govern el diputat André Chassaigne. Segons ell, la conducta de l’exescorta, Alexandre Benalla, i l’actitud de l’Elisi davant els fets ha destapat l’estil de Macron, l’existència de consellers ocults i de privilegis. Tot això ha suposat, per Chassaigne, un dany a la imatge internacio­nal de França. El diputat va insistir que ha estat un escàndol d’Estat i no un escàndol d’estiu (jugant amb els vocables francesos que rimen, État i été, com ja va fer Benalla per minimitzar el cas). Chassaigne va alertar de les derives d’un “hiperpresi­dencialism­e” que debilita l’Estat de dret, i va arribar a citar el baró de Montesquie­u –el teòric de la divisió de poders– al recordar que “cap poder sense un límit no és legítim”. “L’Executiu ha mentit per protegir-se”, va assenyalar Chassaigne.

Christian Jacob va defensar la moció d’Els Republican­s (dreta). El diputat conservado­r va utilitzar la paraula barbouze (un terme molt pejoratiu, l’origen del qual es troba en els agents semiclande­stins durant la guerra d’Algèria) per referir-se a Benalla. Jacob va dir que no es creia que el guardaespa­tlles havia estat castigat per l’Elisi en descobrir-se que havia maltractat manifestan­ts, amb casc de policia, en la protesta del Primer de Maig, a la qual assistia com a observador. El dirigent dretà va afirmar que “en la República de Macron les sancions són falses”, va denunciar-ne els “amiguismes malsans” i va demanar que el sistema de seguretat del president sigui redefinit per llei.

En nom de la majoria presidenci­al va parlar, entre d’altres, Marc Fesneau, president del Moviment Demòcrata, que va etzibar a l’oposició: “Encara no heu acceptat la decisió de les urnes del 2017”.

En el seu torn de paraula, el primer ministre va ser enèrgic. La seva estratègia va ser redimensio­nar l’ocorregut, com una decisió personal i no institucio­nal, i defensar la resposta que s’hi va donar. Philippe va admetre que Benalla “va faltar als deures de la seva funció” i va tenir “un comportame­nt xocant”, però va afegir: “Es tracta d’un affaire de faltes individual­s, dels petits tractes entre un encarregat de missió (el càrrec de Benalla) i un membre de la prefectura de París (el cap policial que el va convidar a “observar” la manifestac­ió del Primer de Maig). El que s’havia de fer s’ha fet”.

Philippe va contraposa­r la reacció de l’actual Elisi amb altres escàndols anteriors. “Quin contrast amb períodes precedents!”, va exclamar. “Podem dir alt i fort que sí, la democràcia funciona –va prosseguir el primer ministre–. Res no deixa entreveure l’existència de cap tipus de milícia paral·lela, ni de deriva monàrquica ni d’impunitat. La República exemplar no és la República infal·lible”. El cap de Govern va lamentar la “instrument­alització” política del cas Benalla i l’objectiu encavalcat de l’oposició que, segons ell, és “alentir el ritme de transforma­ció del país”.

Dreta i esquerra acusen el Govern de mentir sobre l’‘affaire’ de l’exguardaes­patlles

“La democràcia funciona, no hi ha deriva monàrquica ni impunitat”

 ?? YOAN VALAT / EFE ?? Emmanuel Macron, llavors candidat a la presidènci­a francesa, amb el seu cap de seguretat, Alexandre Benalla, darrere, el febrer del 2017
YOAN VALAT / EFE Emmanuel Macron, llavors candidat a la presidènci­a francesa, amb el seu cap de seguretat, Alexandre Benalla, darrere, el febrer del 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain