La Vanguardia (Català)

Llaços i estelades

Rivera exigeix a Sánchez que “netegi els carrers” d’estelades

- Madrid

El PP i Ciutadans volen “netejar els carrers, places i platges de Catalunya” de símbols independen­tistes.

El PP i Ciutadans volen “netejar els carrers, places i platges de Catalunya” de símbols independen­tista. Les dues formacions van coincidir ahir en gairebé tot –fins i tot amb perífrasis similars– fent balanç del final del període de sessions al Congrés dels Diputats, però singularme­nt mantenint viva la tensió política contra el Govern de Quim Torra i les seves aspiracion­s secessioni­stes. Sobretot, allà on el processism­e té un avantatge més evident : en la batalla simbòlica. PP i Ciutadans aspiren a l’erradicaci­ó de la propaganda independen­tista de Catalunya.

El més explícit va ser Albert Rivera, líder de Ciutadans, que va exigir al president Pedro Sánchez que “netegi els carrers de símbols il·legals” i es va preguntar “per què veiem places senceres amb creus grogues? Això s’esdevé amb el vistiplau de la Delegació del Govern”. Rivera va amenaçar: “Si no ho fa el Govern, ho farem nosaltres; ja hi ha ciutadans retirant propaganda il·legal dels carrers i les places”. Rivera és singularme­nt apocalípti­c respecte a la situació de Catalunya, considera que “estem molt pitjor” que fa dos mesos i pressent un nou “cop contra la democràcia” per part del Govern.

La nova portaveu parlamentà­ria del PP, Dolors Montserrat, va ser més pràctica i va anunciar per al setembre una proposta de reforma de “la llei de símbols”, d’acord amb les sentències que propugnen “la neutralita­t dels espais públics”. Va assegurar, a tall de resum de la situació política catalana, que Sánchez està condemnat, perquè “l’independen­tisme és insaciable”.

Els dos partits coincideix­en a indicar que els espais públics no poden donar cabuda a l’expressió de causes polítiques que desbordin la Constituci­ó. I tots dos, amb diferent intensitat, van amenaçar d’aplicar un nou 155 a Catalunya si les coses no canvien.

En el cas de Cs, de manera immediata –“ja ens vam oposar a la seva retirada”–; en el del PP, que conserva la majoria absoluta al Senat per aprovar-ho, com a possibilit­at: “Estarem vigilants” davant la reunió d’avui de la comissió bilateral.

També coincideix­en a descriure amb metàfores de submissió masoquista la situació del govern de Pedro Sánchez. A parer de la portaveu del PP, l’Executiu socialista està “lligat” de mans “pel separatism­e, el nacionalis­me basc i el populisme de Podem”. L’al·lusió al nacionalis­me basc la va desenvolup­ar: “Demanem la compareixe­nça urgent del ministre de l’Interior”, va assenyalar, davant l’eventualit­at que es produeixi un acostament de presos a Euskadi. “No es pot admetre cap xantatge i queden crims d’ETA sense aclarir. La nostra prioritat són les víctimes i no consentire­m que el relat es reescrigui a favor dels botxins”.

Rivera ho simplifica: tot el que faci Pedro Sánchez està “condiciona­t per separatist­es i populistes”. Per això el líder de Ciutadans demana eleccions immediates: “Sánchez ha de saber que aquesta legislatur­a està en els minuts de descompte. Sánchez té un Govern feble, sense vots, sense escons, sense majories i sense projecte. Que convoqui eleccions”.

Monserrat, sobre això, es va limitar a dir que el PP presidit per Pablo Casado “està preparat per afrontar una convocatòr­ia electoral”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Dolors Monserrat, nova portaveu del grup parlamenta­ri popular
EMILIA GUTIÉRREZ Dolors Monserrat, nova portaveu del grup parlamenta­ri popular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain