La Vanguardia (Català)

Hisenda i diplomàcia

-

Les mesures del Govern central per alleujar els comptes públics autonòmics; i la desconcert­ant política exterior del president Donald Trump.

ELS dots de persuasió de Donald Trump en l’esfera internacio­nal no sembla que estiguin aconseguin­t grans resultats. Als ja coneguts improperis, insolèncie­s i acusacions als seus socis tradiciona­ls –guerra comercial amb Europa, exigència de més despesa en defensa a l’OTAN, sortides de to amb els membres del G-7– se sumen ara dos nous episodis que afecten la seguretat i estabilita­t de dues zones sensibles de la política mundial: la península coreana i l’Iran.

Després de la seva històrica trobada al juny amb el president de Corea del Nord, Kim Jong-un, Donald Trump va presumir que els dos països es disposaven a començar negociacio­ns per a la desnuclear­ització nord-coreana. Aquestes negociacio­ns formalment han començat però pel que sembla, segons les proves obtingudes pels serveis d’intel·ligència dels EUA, això no ha estat obstacle perquè Corea del Nord prosseguei­xi la seva cursa armamentís­tica atòmica. Segons fotos de satèl·lits espies americans, Pyongyang continua fabricant míssils amb capacitat per abastar territori nord-americà. En cas de confirmar-se, aquestes informacio­ns avançades per The Washington

Post desmentiri­en les afirmacion­s de Trump després de la cimera de Singapur quan va declarar que “Corea del Nord ja no suposa una amenaça nuclear” i deixarien en dubte el comunicat que van firmar els dos líders.

El segon dossier en què els dots diplomàtic­s de Trump han tornat a grinyolar és el del contenciós amb l’Iran. Fa uns dies el president nord-americà i el seu homòleg iranià, Hassan Rohani, van intercanvi­ar dures amenaces verbals. Però sorprenent­ment abans-d’ahir, en una altra de les seves habituals sortides de to, Donald Trump va dir pel seu compte que estava disposat a trobar-se amb les autoritats iranianes “sense condicions prèvies”. “L’acord nuclear (amb l’Iran) –va afegir– era ridícul i un malbaratam­ent de paper però crec en les reunions”. La resposta del règim iranià no s’ha fet esperar i respon a la lògica de Teheran: “No hi haurà cap trobada fins que els EUA tornin a l’acord nuclear, cessin les hostilitat­s (llegeixi’s sancions) i respectin plenament el poble iranià”. Com que Trump no farà marxa enrere, tota possibilit­at de diàleg és avui inviable.

Irònicamen­t, la voluntat que Trump diu que té de reunir-se i arribar a acords amb líders de països enemistats acaba indefectib­lement en un fiasco, tot i que ell està convençut que el seu personal concepte de la diplomàcia i les relacions exteriors, consistent a obviar els equips assessors i mantenir trobades cara a cara amb els seus oponents, el converteix en un mestre de la negociació. Les crítiques internes i externes rebudes després de la seva última cimera amb Putin són la darrera mostra d’una diplomàcia personalis­ta de resultats nuls.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain