La Vanguardia (Català)

Expansió industrial

L’empresari mexicà no descarta repartir dividend a partir del 2019

- Madrid

El magnat mexicà Carlos Slim, que controla el 81% de forma directa i indirecta de la companyia FCC, presenta a Madrid uns comptes del grup molt sanejats i anuncia una etapa de creixement.

El magnat mexicà Carlos Slim, que controla el 81% de forma directa i indirecta de FCC des de finals del 2014, va aparèixer ahir per primera vegada a Madrid en el dia de l’inversor per presentar un grup industrial molt més sanejat des del punt de vista financer, que iniciarà una nova etapa de creixement.

El directiu, acompanyat d’Esther Koplowitz i la seva filla Esther Alcocer, va assegurar que FCC s’ha transforma­t. I per demostrar aquesta realitat va oferir algunes xifres: el deute corporatiu del grup se situarà el desembre d’aquest any (en xifres proforma) en 1.386 milions d’euros, enfront dels 4.983,2 que presentava el setembre del 2014. Les despeses financeres s’han reduït des dels 388,5 milions fins als 65 milions i les despeses per interessos, als quals va qualificar de “sagnia”, han passat de 478,5 a 90,3 milions, amb una taxa anual que ha baixat del 5,8% al 2,25%.

El multimilio­nari va recordar que quan va entrar a FCC va frenar algunes inversions i va deixar en suspens la venda d’actius íntegres, com la immobiliàr­ia Realia. Entre les seves màximes –que va assegurar que es mantindran– figura “no vendre per sota de costos” . En aquest sentit, Slim no va descartar ahir donar entrada a nous socis en algunes àrees significat­ives de la companyia. Des de la seva arribada, el grup ha venut només el 49% de la seva filial de gestió d’aigua, Aqualia, al fons australià IFM per 1.024 milions d’euros. Replicant aquell model i seguint la política de gestió del seu grup mexicà Carso, Slim va assegurar que no “descarta l’entrada de nous socis en alguna divisió perquè continuï creixent”.

Respecte a donar entrada a nous socis a la capçalera perquè la companyia gaudeixi de més liquiditat i pogués tornar a l’Ibex35, Slim s’hi va mostrar més reticent. L’empresari mexicà controla el 61% de forma directa i té un aval sobre el 20% restant que controla la família Koplowitz. D’aquí que de forma conjunta controli el 81% del capital.

Tot i això, el directiu va obrir la porta a repartir dividends l’any 2019, després dels cinc anys que fa que estan suspesos. El 2013, el grup va patir unes pèrdues de 1.500 milions i l’any passat va tornar al camí dels beneficis. En el primer semestre d’aquest any, el grup constructo­r i de serveis va aconseguir un benefici operatiu brut (ebitda) de 844 milions.

Després del sanejament de FCC, el multimilio­nari va assegurar que estan preparats per adjudicar-se noves concession­s a Espanya i a fora, així com per créixer en la divisió de medi ambient i en la d’energia.

 ?? SUSANA VERA / REUTERS ?? Esther Koplowitz, Carlos Slim i Esther Alcocer, ahir a la torre de Realia, a Madrid
SUSANA VERA / REUTERS Esther Koplowitz, Carlos Slim i Esther Alcocer, ahir a la torre de Realia, a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain