La Vanguardia (Català)

Kim Jong-un

Trump obvia el descobrime­nt i manté que la negociació va bé

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

LÍDER DE COREA DEL NORD

Els serveis d’intel·ligència dels EUA han detectat que Corea del Nord està fabricant nous míssils interconti­nentals, malgrat les promeses de desnuclear­ització del seu líder en la recent trobada amb el president Trump.

Com diu la cançó, aquests són mals temps per a la lírica.

I, tot i això, aquella relació tan singular, que semblava impossible, entre el president dels Estats Units Donald Trump i el dictador nordcoreà Kim Jong-un fa venir a la memòria una estrofa de Leopoldo María Panero:

“...de tots els favors que vaig poder prometre’t et dec la bogeria”. No se sap qui el recita a qui, però sembla que la realitat no és com la pinta la Casa Blanca, almenys ara per ara.

Després de la reunió que van mantenir els dos mandataris a Singapur el 12 de juny, Trump va tornar al seu país amb la promesa que s’havia acabat l’amenaça nuclear de Corea del Nord. “Els americans poden dormir tranquils aquesta nit”, va proclamar.

Tot i això, les coses no resulten ni tan clares ni tan fàcils com va dir. Les agències d’espionatge dels Estats Units han detectat que Corea del Nord està construint nous míssils, segons va avançar The Washington Post citant fonts oficials. Aquesta producció es realitzari­a a la factoria on el règim de Pyongyang va produir el primer míssil balístic interconti­nental amb capacitat per assolir les dues costes dels Estats Units.

La intel·ligència nord-americana hauria obtingut evidències entre les quals s’inclouen fotografie­s fetes per un satèl·lit aquest mateix mes de juliol. Tot indica, sempre a partir d’aquelles imatges, que els nord-coreans treballave­n en almenys dos coets interconti­nentals de propulsió líquida a les instal·lacions de Sanumdong, als afores de la capital. En una de les fotografie­s hi surt un camió dels que habitualme­nt tras- lladaven els coets. No es pot distingir si en carrega un perquè hi ha un tendal.

“No hi ha cap mal amb mantenir trobades”, va afirmar aquest dilluns Trump quan va oferir citar-se amb el president iranià sense precondici­ons. “Em vaig reunir amb el president Kim. No hem vist el llançament d’un míssil en nou mesos. Els nostres presoners han tornat, i moltes coses succeeixen, molt positives”, va afegir. Al parlar de la tornada dels presoners es referia a la repatriaci­ó divendres de 55 cofres amb les presumptes restes del mateix nombre de soldats que van morir a conseqüènc­ia de la guerra en aquella península fa 65 anys.

Ni una paraula sobre els presumptes descobrime­nts de les seves agències d’intel·ligència. Aquests informes respecte a la fabricació de més míssils arriben després de la recent revelació que els nord-coreans continuave­n enriquint urani al lloc anomenat Kangson, on prosseguie­n activitats secretes.

Si Trump només aprofita l’assumpte per felicitar-se, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va reconèixer la setmana passada, en una compareixe­nça al Congrés, que Corea del Nord no havia deixat de produir “material de fusió”, utilitzat en les armes nuclears, malgrat les promeses de desnuclear­ització. Pompeo va evitar respondre si encara fabrica nous míssils. Segons aquelles fonts, podria ser que aquests nous coets estiguin subjectes a proves en el futur amb uns sistemes de guia

Segons sembla, els serveis d’intel·ligència van captar la fabricació d’un parell de míssils interconti­nentals

més exactes que els actuals.

Pompeo va afirmar, a més, que s’estan fent progressos en les negociacio­ns. Els nord-coreans, tot i això, han donat molt pocs senyals en aquest terreny. De reunions com la d’ahir entre les cúpules militars de les dues Corees a Panmunjom poca cosa en transcende­ix.

L’excepció seria la base de Sohae, on els satèl·lits van captar el desmantell­ament d’unes peces per a satisfacci­ó de Trump. Però els analistes ho van veure com un fet simbòlic perquè aquelles instal·lacions serien obsoletes.

Els experts calculen que Kim deixarà per al final l’assumpte de les bombes atòmiques i no acceptarà mai un desarmamen­t que el podria condemnar a perdre el poder.

Està clar que cada part llegeix els acords de Singapur segons com li convé.

 ??  ??
 ?? HANDOUT / REUTERS ?? El general nord-coreà An (esquerra) i el seu col·lega sud-coreà Kim es van reunir ahir a la Casa de la Pau a Panmunjom
HANDOUT / REUTERS El general nord-coreà An (esquerra) i el seu col·lega sud-coreà Kim es van reunir ahir a la Casa de la Pau a Panmunjom

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain