La Vanguardia (Català)

L’Iran rebutja l’oferta de Trump per negociar sense condicions

-

Fa una setmana, Washington i Teheran es tiraven els plats pel cap. El president Trump amenaçava la república islàmica amb una violència “mai vista” després que el règim dels aiatol·làs hagués amenaçat els Estats Units amb “la mare de totes les batalles” davant una suposada ofensiva militar del Pentàgon.

Ahir, tot i això, Trump va dir estar disposat a una negociació cara a cara i sense condicions prèvies amb el president Hassan Rohani. Aquest canvi d’actitud tan sobtat i infundat, després que Trump hagi retirat els EUA de l’acord nuclear del 2015, no va caure gens bé a Teheran. Tampoc no devia provar gaire bé en l’Administra­ció dels Estats Units, que, poc després del tuit del president, va intentar matisar l’oferta dient que no implicava una rebaixa de les sancions i altres formes de pressió per aconseguir “un canvi d’actitud del Govern iranià”.

Trump, per tant, ofereix als aiatol·làs un diàleg “quan ells vulguin” però mantenint el calendari de sancions i exigint una renúncia immediata al programa de coets balístics. Washington, atenent la petició del seu aliat saudita, exigeix a l’Iran que renunciï a tenir una posició dominant a la regió.

Els Estats Units imposaran noves sancions a partir del 6 d’agost i al novembre prohibiran l’exportació de petroli. Qualsevol companyia que violi aquestes sancions no podrà fer negocis amb empreses dels Estats Units. La Unió Europea, amb importants llaços comercials amb l’Iran, ha demanat una exclusió que Trump li ha denegat.

Diversos portaveus del Govern iranià consideren que seria una humiliació negociar amb els Estats Units, especialme­nt si no tornen a cenyir-se a l’acord nuclear del 2015, pel qual l’Iran, a canvi de renunciar a continuar enriquint urani, aconseguia una considerab­le reducció de les sancions.

El ministre de l’Interior iranià, exemple, va recordar que “Trump no és fiable”. “Com podem confiar-hi després de la sortida unilateral i arrogant de l’acord nuclear?”, va assenyalar.

Un portaveu de Rohani va reiterar que l’Iran no negociarà amb els Estats Units si no tornen al pacte nuclear. Trump, tot i això, sembla disposat a un substancia­l ajut econòmic a canvi d’una política favorable als seus interessos i també els de l’Aràbia Saudita.

Això implica que l’Iran hauria de deixar de donar suport a Hizbul·lah i altres grups afins i també hauria de retirar-se de l’Iraq i Síria, a més de deixar de donar suport als rebels iemenites en guerra amb els saudites.

“És impossible negociar amb qui viola els acords internacio­nals, amenaça amb destruir el país i canvia constantme­nt de posició”, va dir Mohamed Marandi, professor de la Universita­t de Teheran.

El president dels EUA ofereix una negociació sense retirar les sancions

El portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors va parlar de negociació “impossible” amb un Trump que és “indigne de confiança”. El primer pas que hauria de fer la Casa Blanca, segons la seva opinió, és aixecar les sancions econòmique­s i deixar de pressionar les forces iranianes que lluiper

Teheran creu que no té sentit parlar si Washington no reprèn el pacte nuclear

ten contra l’Estat Islàmic a l’Iraq i Síria. També hauria de deixar de perseguir l’aliança entre l’Iran i Hizbul·lah, la força xiïta libanesa.

Una prova que l’oferta de Trump ha estat un bluf que la seva Administra­ció, de moment, no està disposada a modificar és que aquest cap de setmana a Singapur, en el marc de l’Asean, els EUA i l’Iran no mantindran una trobada bilateral. A la reunió hi assisteixe­n Mike Pompeo, secretari d’Estat nord-americà, i Mohamed Javad Sharif, ministre iranià d’Afers Exteriors, i només està previst que es vegin a la sessió plenària.

La situació econòmica és molt difícil a l’Iran. Des de principis d’any, el rial ha perdut dos terços del seu valor davant el dòlar. Les noves sancions agreujaran el patiment de la classe mitjana. Trump confia que aquesta població, fuetejada per la crisi, surti al carrer i expulsi els aiatol·làs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain