La Vanguardia (Català)

L’Estat Islàmic mata quatre ciclistes occidental­s al Tadjikista­n

-

L’Estat Islàmic (EI) es va atribuir ahir l’assassinat de quatre ciclistes occidental­s al Tadjikista­n. Un cotxe els va atropellar diumenge en plena llum del dia. Els assaltants van sortir després del vehicle i van apunyalar les seves víctimes. L’atac va tenir lloc a Danghara, al sud-est de Duixanbe, a la Pamir Highway, una carretera que uneix el Tadjikista­n amb el Kirguizist­an i que és molt popular entre ciclistes aventurers perquè té diversos ports per sobre dels 4.000 metres.

Entre els quatre ciclistes assassinat­s hi havia dos nord-americans, un suís i un holandès. Dos membres més de l’equip van aconseguir sobreviure malgrat haver estat també apunyalats. El setè membre del grup, un francès, va resultar il·lès perquè s’havia despenjat unes desenes de metres dels seus companys.

L’EI ha difós un vídeo en el qual apareixen cinc joves asseguts sota un arbre. Acusen els dirigents tadjiks de ser uns “apòstates”, d’haver venut la seva religió i permès que el país l’ocupin “heretges”. Al final declaren la seva aliança a Abu Bakr al-Bagdadi, líder de l’organitzac­ió gihadista, i es conjuren per matar “heretges”.

El Ministeri de l’Interior del Tadjikista­n va informar que quatre suposats membres del grup havien caigut en una batuda que es va fer dilluns. Un cinquè presumpte terrorista va ser detingut ahir i, segons la versió oficial, va facilitar la detenció de quatre individus més. La policia assegura que tots pertanyen al partit Renaixença Islàmica, il·legalitzat el 2015 per haver preparat un suposat cop d’Estat. Els seus líders, pel que sembla, són a l’Iran i es allà on, segons la confessió dels terroriste­s, es va entrenar la cèl·lula que va atacar els ciclistes. La seva intenció era fugir posteriorm­ent a l’Afganistan.

L’Iran va negar que hi hagués una base per entrenar terroriste­s de l’EI al seu territori. De fet, la majoria dels gihadistes són sunnites i soldats iranians han lluitat contra l’EI a l’Iraq i Síria. La cúpula de la Renaixença Islàmica va negar qualsevol vinculació amb els terroriste­s i va acusar el règim del president Imomalí Rakhmon d’aprofitar la tragèdia per arraconar encara més les associacio­ns islàmiques.

Rakhmon està en el poder des del 1992 i el Tadjikista­n és una de les més pobres i remotes repúblique­s exsoviètiq­ues.

Aquest ha estat el primer atac gihadista i ha passat, precisamen­t, quan el Govern havia decretat aquest 2018 com a “any del turisme”. Diversos tadjiks han combatut a les ordres de l’EI però fins ara no hi havia notícia de guerriller­s retornats de l’Iraq i Síria, i encara menys amb capacitat per cometre un atemptat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain