La Vanguardia (Català)

“Ta gueule!”

- PARÍS Redacció i agències

El sol lluïa a París la tarda del dijous passat, 24 de juliol. Les terrasses eren plenes de gent que prenia alguna cosa tranquil·lament fins que una agressió masclista en ple carrer va pertorbar la calma del districte 19è.

L’estudiant Marie Laguerre tornava a casa quan un home de mitjana edat la va increpar amb xiulets i comentaris grollers sobre el seu físic. La jove, de 22 anys, li va contestar amb un “ta gueule!”, un contundent “calla!” en francès. Pensava que l’agressor no l’escoltaria però ho va fer. I la ràbia es va apoderar d’ell. Va tornar i li va llançar un cendrer que la jove va aconseguir esquivar amb sort. Ara, qui s’havia enervat era ella. No volia fer-se enrere, no volia abaixar els ulls. Llavors, tot va succeir molt ràpid. Ell la va anar a buscar i, davant la presència d’una desena de persones que eren en una terrassa, li va clavar un cop al cap. Ella es va quedar immòbil, sense mostrar cap emoció al rostre. I ell va continuar cridant fins que es va girar per anar-se’n. Però no ho va tenir fàcil. Alguns comensals es van aixecar i li van parar els peus. Fins i tot un d’ells va carregar amb una cadira per defensar-se de l’agressor, que va començar a donar explicacio­ns i va acabar fugint. Espantada com estava, Laguerre se’n va anar de seguida a casa seva però va tornar a l’escena de l’agressió 20 minuts després. Volia denunciar l’ocorregut i necessitav­a testimonis que declaressi­n al seu favor. Tots li van donar suport i l’endemà va posar la denúncia.

Aquesta estudiant d’arquitectu­ra ho té tot a favor per guanyar el cas. L’escena va ser gravada per les càmeres de l’establimen­t. I a sobre, el seu cas ha traspassat fronteres perquè la jove va compartir les imatges de l’agressió a la seva pàgina de Facebook, on també va explicar com d’humiliada es va sentir. Les reaccions de solidarita­t van arribar de seguida, especialme­nt de part del moviment #MeToo i la seva versió francesa #BalanceTon­Porc.

Davant la popularita­t a les xarxes, el cas tampoc no va trigar a arribar a les altes esferes del poder. Dilluns, la Fiscalia de París va obrir una investigac­ió per trobar l’agressor i el Govern ha donat tot el seu suport a aquesta jove estudiant. En unes declaracio­ns a Le

Parisien, la secretària d’Estat per a la Igualtat d’Homes i Dones, Marlène Schiappa, va admetre que el vídeo la “va indignar però no sorprendre” i va assegurar que “la resposta política ha de ser dura i ho serà”. Schiappa va reconèixer que a França “està en joc la llibertat de les dones de circular lliurement per l’espai públic”. Encara que la legislació actual al país persegueix agressions com la que va patir Laguerre, el Govern vol fer un pas més. A finals d’aquesta setmana està previst que iniciï la seva tramitació el projecte de llei que prohibeix l’assetjamen­t verbal. Segons el projecte, que va ser aprovat per l’Assemblea al maig, França sancionarà amb multes de 90 a 750 euros (i fins a 3.000 en cas de reincidènc­ia) aquells que segueixin una altra persona, que li llancin xiulets, mirades insistents, comentaris sobre el físic o preguntes intrusives. “La gran novetat serà que la llei permetrà intervenir de manera anticipada per evitar l’augment de la violència. És primordial prohibir l’assetjamen­t al carrer, abaixem el llistó de tolerància”, va apuntar Schiappa.

L’agressió a Laguerre no només ha desencaden­at reaccions judicials i polítiques. Experts en violència de gènere han intervingu­t en el debat. La psiquiatra Muriel Salmona, autora del Livre noir des violences sexuelles,

va dir a Le Parisien que el vídeo és “extremadam­ent important” perquè adverteix “del perill que corren les dones i invalida el discurs habitual” que les dones són còmplices de determinad­es situacions.

“Totes ens hem sentit amenaçades alguna vegada. L’assetjamen­t és quotidià. És inadmissib­le que els homes se sentin autoritzat­s a humiliar-nos al carrer. Aquest comportame­nt s’ha d’aturar d’una vegada”, va publicar a Facebook Laguerre. Almenys, el dolor del cop al cap queda alleujat per tot el suport que ha rebut.

La Fiscalia de París busca l’home que va assetjar i després colpejar una jove quan li va dir que callés

Aquesta setmana es tramita la llei que multa l’assetjamen­t verbal als carrers de França

 ??  ??
 ?? YOUTUBE ??
YOUTUBE
 ??  ??
 ??  ?? Indignació. El vídeo de l’agressió que va patir Marie Laguerre (sobre aquestes línies) ha indignat França i ha mobilitzat el Govern
Indignació. El vídeo de l’agressió que va patir Marie Laguerre (sobre aquestes línies) ha indignat França i ha mobilitzat el Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain