La Vanguardia (Català)

Entre el referèndum i la crua realitat

- Isabel Garcia Pagan

El president Quim Torra s’autodefine­ix com a president provisiona­l de la Generalita­t. El seu mandat pretén ser un trànsit entre el Carles Puigdemont de Girona i el Carles Puigdemont de Waterloo. Però els hospitals, les escoles, les infraestru­ctures, etcètera, no poden estar en trànsit indefinit, de manera que, juntament amb la demanda d’un referèndum d’autodeterm­inació i la llibertat dels presos independen­tistes –“d’això va aquesta legislatur­a”, afirma Torra sempre que pot–, s’imposa la crua realitat.

La realitat que, discretame­nt, va portar dilluns al matí la Conselleri­a d’Ensenyamen­t a participar en la conferènci­a sectorial d’Educació a la seu del ministeri, i que a la tarda va fer que es firmés al Paseo de la Castellana un conveni de col·laboració entre el Ministeri de Foment i la Generalita­t per valor de 272 milions per executar el pla d’habitatge. La mateixa realitat per la qual la consellera de la Presidènci­a, Elsa Artadi, es va excusar en persona a la vicepresid­enta del Govern central, Carmen Calvo, de no poder anar a la conferènci­a sectorial d’Igualtat. Artadi va enviar la secretària general del seu departamen­t a la cita en què es van desbloquej­ar els fons per al Pla contra la Violència de Gènere i que adjudica a Catalunya gairebé 13 milions extres. O els més de 800.000 euros pescats també ahir en la sectorial de Pesca per cofinançar el cost dels ajuts a armadors i tripulants per l’aturada temporal de l’activitat durant el 2017.

El Govern de JxCat i ERC s’aferra als gestos, com ara no anar al Consell de Política Fiscal i Financera, a la recerca d’una relació bilateral amb l’Estat; la Conselleri­a d’Economia que dirigeix Pere Aragonès, però, envia al Ministeri d’Hisenda el seu pla economicof­inancer, perquè sigui declarat “idoni”. O dissimula quan la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics permet el refinançam­ent d’operacions de crèdit a curt termini, que va ser la gran reclamació d’Oriol Junqueras i que el PP no va concedir mai.

No hi ha normalitat possible mentre el problema polític català estigui pendent dels jutges, però mentre es defensa l’autodeterm­inació, l’independen­tisme no pot oblidar-se de governar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain