La Vanguardia (Català)

La Moncloa confia que la cita bilateral dugui a “la normalitat com a norma”

Sánchez es mostra “moderadame­nt optimista” sobre l’èxit de la via de diàleg

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Que la normalitat sigui la norma”. Aquest va ser el desig que ahir va expressar la vicepresid­enta del Govern espanyol, Carmen Calvo, davant la primera reunió de la comissió bilateral Generalita­t-Estat que avui se celebra a Barcelona després de set anys de silenci absolut.

Només el fet que es torni a reunir aquesta comissió ja és pel Govern central molt rellevant. “Perquè vol dir que tornem a una situació de la qual no hauríem d’haver sortit mai”, va subratllar Calvo després de presidir ahir la conferènci­a sectorial d’Igualtat, que va posar en marxa el pacte d’Estat contra la violència de gènere amb representa­nts de totes les comunitats autònomes. Una cita en la qual, segons va remarcar Calvo, també va estar present la Generalita­t, com a millor preàmbul per a la recuperaci­ó de la normalitat institucio­nal entre les dues administra­cions, també en fòrums multilater­als.

La vicepresid­enta va explicar que li va telefonar la mateixa concials. sellera de la Presidènci­a i portaveu del Govern, Elsa Artadi, per explicar-li que no podria assistir a la cita ahir perquè coincidia amb la reunió setmanal del Consell Executiu, però que el seu interès per la qüestió era màxim. En nom seu, hi va anar la secretària general de la Presidènci­a, Meritxell Masó. I a la Moncloa subratllen que, encara que ara “tota l’atenció” està posada en la comissió bilateral que avui presidiran la ministra Meritxell Batet i el conseller Ernest Maragall, durant aquests últims dies l’Executiu central ja ha celebrat nombroses comissions sectorials multilater­als, com l’esmentada d’Igualtat, la d’Educació, la de Política Científica, la de Medi Ambient, la de Pesca, el Consell de Política Fiscal i Financera... Fòrums tots ells multilater­als als quals la Moncloa espera que s’incorpori la Generalita­t.

Calvo va destacar que en l’ordre del dia de la comissió bilateral d’avui es tractaran afers que “tenen a veure amb la vida quotidiana” dels ciutadans catalans. Així, va enumerar els punts referits a les infraestru­ctures, els equipament­s o les transferèn­cies en polítiques so- La vicepresid­ència no va dir res de les “considerac­ions” que la Generalita­t farà en la reunió sobre el referèndum d’autodeterm­inació i la situació dels líders independen­tistes a presó provisiona­l o escapats. Calvo va subratllar, en canvi, que en la reunió d’avui “estarem davant d’un fet normal que s’havia convertit en anormal”. “Serà una imatge de normalitat”, va assegurar, que el Govern espanyol confia que es converteix­i en “una norma de comportame­nt constant”.

Per la seva banda, el Ministeri de Política Territoria­l de Batet va remarcar que “després d’aquests set anys d’inactivita­t, la comissió bilateral se centrarà en la recuperaci­ó de les relacions entre els dos governs, amb l’objectiu d’avançar en

“Hi ha molts afers en què avançar, sempre en el marc constituci­onal i estatutari”, adverteixe­n a Política Territoria­l

el necessari diàleg lleial i d’adoptar els acords necessaris per fer efectives les polítiques públiques d’Estat i Generalita­t i assegurar la prestació dels serveis als ciutadans”.

“En aquest marc –va assegurar–, el Govern presentarà els elements fonamental­s d’una política per a Catalunya”.

Fonts del departamen­t expliquen que l’objectiu és “posar-se les piles i començar a treballar immediatam­ent”. Després de set anys d’“aturada i situació excepciona­l”, el primer és trencar el gel. No està previst que avui es tanquin acords, però al ministeri confien que “els acords vindran a posteriori”, una vegada comencin a funcionar després de l’estiu els grups de treball específics a les diferents subcomissi­ons, a la comissió mixta d’afers econòmics i fiscals i a la comissió sobre inversions en infraestru­ctures. “Hi ha molts afers pendents i matèries en què es pot avançar, sempre dins del marc constituci­onal i estatutari”, apunten fonts del Ministeri de Política Territoria­l.

I Pedro Sánchez és al seu torn “moderadame­nt optimista” sobre la possibilit­at de “reconduir” la relació amb Catalunya a través de la “via del diàleg i l’entesa”, segons va afirmar ahir el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, després d’entrevista­r-se amb el president del Govern central a la Moncloa.

“Està disposat a converses, però respectant la Constituci­ó”, va assenyalar Revilla. Amb una advertènci­a: “Ell al seu dia va donar suport al 155 i no li tremolaria la mà si cal tornar a aplicar-lo”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Sense taxi. La vaga dels taxistes va obligar ahir el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, a anar a la Moncloa a la cita amb Pedro Sánchez a bord d’un petit cotxe elèctric d’un amic. Revilla no va oblidar el tradiciona­l regal d’anxoves per al...
EMILIA GUTIÉRREZ Sense taxi. La vaga dels taxistes va obligar ahir el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, a anar a la Moncloa a la cita amb Pedro Sánchez a bord d’un petit cotxe elèctric d’un amic. Revilla no va oblidar el tradiciona­l regal d’anxoves per al...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain