La Vanguardia (Català)

Tomàquets de veritat

- Antoni Puigverd

Hi ha qui espera l’estiu per anar-se’n a les Maldives o als fiords de Noruega. Hi ha qui espera l’agost per completar les etapes del Tour gastronòmi­c i, si té la bossa plena, vola fins a Bangkok per tastar els requisits del Gaggan, que segons la revista Restaurant és el millor menjador asiàtic. Després, travessarà el Pacífic per aterrar a Lima amb la intenció d’asseure’s a les taules del Central i del Maido, considerat­s els millors restaurant­s d’Amèrica Llatina. Culminarà el periple a l’Eleven Madison Park de Nova York, des d’on volarà de tornada a Barcelona, adelerat per arribar a Ca la Bruta de Vall-llobrega (pronunciïs Llobréga, sisplau: no hi ha res més cursi que pretendre que els topònims han de tenir significat­s explícits). Traient el ventre de penes exquisides, a Ca la Bruta es cruspirà unes galtes de porc rostides com Déu mana.

Però no cal tenir la bossa tan plena per celebrar l’arribada de l’agost. Gràcies al costum periodísti­c de redactar llistes sobre qualsevol tema, tenim a l’abast un catàleg infinit de solucions estivals. Dels 10 millors restaurant­s als

La veritat ha mort com a valor moral, polític o periodísti­c, però resisteix als horts

10 millors paisatges. Dels 10 millors llibres a les 10 millors sèries televisive­s. La meva llista preferida és la dels 10 millors tomàquets (mot que en català manté una deliciosa varietat dialectal: tomaca, tomata, tomàtiga). L’aparició del tomàquet autèntic és la raó, modestíssi­ma, però tan digna com qualsevol altra, per la qual jo espero l’arribada de l’estiu. Durant la resta de l’any, cultivat en hivernacle­s, el tomàquet és literalmen­t plàstic. En dos sentits de la paraula: des del punt de vista de l’aspecte, és d’un vermell radiant, brunyit, lluentíssi­m; i pot assolir plàstiques formes d’esfera, de cor i, fins i tot, de serralada en miniatura. Però des del principalí­ssim punt de vista del sabor i la textura, el tomàquet hivernal és tan gomós i sintètic com el plàstic. Incomestib­le.

El tomàquet es resisteix al relativism­e de la nostra època. En efecte. Gràcies a l’aire condiciona­t podem gelar-nos en plena canícula. Gràcies als hivernacle­s podem menjar síndria a l’hivern. Gràcies als robots prescindim de les persones. Hem substituït el sexe pels ordinadors. De fet, el pensament dominant sosté que la sexualitat no té res a veure amb la natura sinó només amb la cultura. Les fake news han suplantat els fets reals. Tot és tan relatiu que fins la distinció entre veritat i falsedat ha desaparegu­t: la postverita­t, sota l’imperi de la qual vivim, no té res a veure amb la clàssica mentida (que negava i, per tant, reconeixia en el fons l’existència de la veritat). La postverita­t és la mentida general que tots els col·lectius reclamen perquè la veritat a tothom molesta, estorba o desagrada.

L’únic que no es rendeix a l’artifici i a la postverita­t és el tomàquet: horrible a l’hivern; boníssim a l’estiu. La veritat ha mort com a valor moral, polític o periodísti­c, però resisteix als horts. Madura sota el sol d’estiu, enfilant-se per les tomateres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain