La Vanguardia (Català)

Alleujamen­t financer per a les autonomies

-

LES comunitats autònomes no es podran beneficiar del camí expansiu de consolidac­ió fiscal que pretenia aprovar el Govern de Pedro Sánchez, i al qual havia donat el vistiplau la Comissió Europea, perquè l’últim ple del Congrés el va rebutjar. Això implica, en principi, que haurien de tenir 2.500 milions d’euros menys per gastar i que, a més, estarien obligades a fer ajustos per complir l’objectiu de dèficit del 0,1% del seu producte interior brut (PIB), tal com estava establert en el camí fiscal restrictiu aprovat anteriorme­nt pel govern del PP.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, malgrat això, ha arbitrat una mesura que suposarà un alleujamen­t per als comptes públics del conjunt de les comunitats autònomes. Al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrat ahir, al qual van assistir tots els consellers autonòmics d’Economia i Hisenda excepte el de Catalunya, la ministra va anunciar que incrementa­rà un 7,23% els lliurament­s a compte a totes les comunitats, fins a un global de 102.920 milions d’euros. D’aquesta manera, el volum de recursos nets de finançamen­t total que rebran les autonomies ascendirà a 108.058 milions, 4.161,6 milions més que el que perceben el 2018.

Aquesta iniciativa de la ministra d’Hisenda, que a la pràctica suposa ajornar el problema a futur, resol tanmateix a un any vista l’estretor financera a què es veien abocades les autonomies, la qual cosa hauria suposat menys recursos per a les principals competènci­es que financen, com són educació, sanitat i assistènci­a social. Als lliurament­s a compte caldrà sumar-hi, a més, segons va avançar també la ministra María Jesús Montero, la liquidació de l’exercici 2017, que es practicarà el 2019 i s’estima en una xifra per sobre dels 6.000 milions d’euros.

A Catalunya, que va veure aprovat ahir pel CPFF el seu pla eco no mico financer, tot això li suposarà rebre 20.158 milions del sistema de finançamen­t autonòmic el 2019, la qual cosa suposa un 5,16% (989 milions) més que en el present exercici. Aquest percentatg­e és superior a la mitjana d’Espanya, que serà del voltant del 4%. La ministra d’Hisenda va lamentar, i no sense raó, que el conseller català no estigués present a la reunió del CPFF. Malgrat les negociacio­ns bilaterals obertes, la Generalita­t no hauria de deixar de ser present als fòrums estatals en els quals està representa­da, com és el cas del CPFF, per defensar també allà els seus interessos.

La ministra d’Hisenda té escasses esperances que, en la nova votació que s’efectuarà al Congrés d’aquí un mes, pugui prosperar l’aprovació del camí fiscal expansiu que pretén el Govern. És per això que ha facilitat les coses perquè les autonomies puguin complir folgadamen­t l’objectiu restrictiu del 0,1% del PIB, d’acord amb el camí anterior, que és el que probableme­nt prevaldrà, en lloc del 0,3% que es proposava. En qualsevol cas, amb el conjunt de mesures citades, el Govern de Pedro Sánchez facilita l’escenari perquè les comunitats autònomes puguin començar a elaborar els seus pressupost­os per a l’any vinent, amb independèn­cia fins i tot que puguin tirar endavant o no els pressupost­os generals de l’Estat al Congrés a causa d’una eventual falta de suports polítics. Aquest esforç per dotar d’estabilita­t financera les comunitats autònomes és molt positiu. Però no s’ha de perdre de vista la gran assignatur­a pendent, que és la negociació d’un nou sistema de finançamen­t autonòmic. La ministra d’Hisenda va certificar que no es podrà aprovar tampoc en la present legislatur­a. Les autonomies continuara­n, per tant, sense un marc financer adequat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain