La Vanguardia (Català)

L’amenaça de la tortuga xinesa

- Lluís Amiguet

Els xinesos van inventar el go fa 3.000 anys i dominaven des d’aleshores aquest joc d’estratègia i intel·ligència... Fins que el Google Deep Mind Go Team els va derrotar el 2015. Va ser una humiliació, però només fins que, com aconsellav­a Confuci, la van convertir en llavor de la victòria. El president Xi Jinping va anunciar que la Xina seria líder mundial en intel·ligència artificial (IA) el 2030.

Va ser el “moment Sputnik” que ja defineix aquest segle, igual que la reacció americana davant el llançament del satèl·lit soviètic va definir el passat, perquè el va portar a fundar la NASA i la seva filial ARPA, creadora d’internet. Les inversions en IA de Tencent, Alibaba i Baidu, els colossos tecnològic­s xinesos, són comparable­s a les d’Amazon, Google i Microsoft. I Tianjin dedica 16.000 milions de dòlars a convertir-se en el Silicon Valley asiàtic.

Les universita­ts americanes concentren talent de tot el planeta. Però les xineses els envien als seus millors estudiants, els “tortugues marines”, perquè tornin a casa, com els simpàtics quelonis migratoris, amb noves idees. Els investigad­ors d’IA als EUA són 70.000, però la Xina ja en té 30.000. Els EUA porten la davantera en hardware i algoritmes, però els xinesos aviat concentrar­an el 30% de les dades, el petroli d’aquest segle, del planeta. I ja són líders en reconeixem­ent facial.

Però, abans d’angoixar-nos davant el malson d’un Stalin o un Mao reconeixen­t a cada semàfor entre mil cares la del dissident, recordem Von Clausewitz, perquè la continuaci­ó de la guerra per altres mitjans avui és l’economia. És als mercats on la Xina desafia ara les nostres democràcie­s.

La guerra freda entre comunistes i demòcrates pel domini del planeta és avui la pugna investigad­ora de les democràcie­s digitals contra l’autoritari­sme tecnològic. Si la Xina, Rússia i els seus aliats guanyen la batalla de la IA i demostren llavors ser capaços de generar i distribuir més benestar, acabaran imposant el seu model.

Preferim pensar que les nostres democràcie­s són més eficients, també com a sistema econòmic, davant el dirigisme i el centralism­e asiàtics, ja que defensen la llibertat individual i, per tant, creativa i emprenedor­a imprescind­ible per a la innovació que genera riquesa. Però hauríem d’admetre que l’èxit de la Xina moderna i les seves tortugues marines tornant contentes a casa posen en dubte les nostres certeses.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain