La Vanguardia (Català)

Espanya, en alerta

La predicció indica que les temperatur­es se situaran entre 5ºC i 10ºC per sobre dels valors normals

- BARCELONA Redacció

L’agost s’estrena avui amb una escalada progressiv­a de temperatur­es que donarà lloc a la primera onada de calor de l’any. L’estabilita­t atmosfèric­a, la forta insolació i l’entrada d’aire càlid d’origen africà han afavorit aquesta primera onada de calor, que arriba amb un mes i mig de retard respecte als episodis del 2017. L’episodi s’allargarà durant tota la setmana, amb registres entre 5 i 10 graus per sobre dels valors normals.

L’onada de calor prevista per avui dimecres serà especialme­nt intensa i duradora. “La durada de l’onada de calor serà d’almenys sis dies i se superaran o assoliran els 40ºC a moltes zones del sud-oest, centre, vall de l’Ebre i fins i tot puntualmen­t zones de l’altiplà nord i Galícia. I pot arribar a 44ºC en zones de les valls del Guadalquiv­ir, Guadiana i el Tajo”, segons declara a aquest diari Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet).

Les temperatur­es van començar a ascendir ahir notablemen­t i continuara­n la progressió al llarg d’avui, i demà, dijous, però s’aturaran a partir de divendres. Dissabte i diumenge no pujaran més, però continuara­n sent “valors molt alts”, segons ha assegurat Del Campo.

Aemet ha activat per avui l’avís taronja a Andalusia. S’espera que arribin als 42ºC Còrdova i Jaén, i als 40ºC Huelva i Sevilla. Extremadur­a vorejarà els 41ºC a les hortes del Guadiana i del Tajo, i a Madrid es registrara­n 40ºC al sud, Vegas i oest. A l’altiplà nord i al sud de Galícia se superaran els 36ºC a partir de dijous, també es podrien assolir els 39ºC/41ºC en punts baixos de Valladolid, Salamanca i Zamora, fet que “no és gens habitual”, segons ha recordat el portaveu.

A la resta del país és probable que s’assoleixin o superin els 35ºC a partir de divendres i dissabte, registres que afectaran zones on són poc habituals aquestes temperatur­es, com l’interior de l’àrea cantàbrica i el litoral català.

En avís groc hi ha Aragó, Castella Lleó i Castella-la Manxa, Navarra, les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera i la resta de províncies andaluses, amb màximes de 36ºC a 38ºC.

“Les mínimes seran molt altes, cosa que implica que les temperatur­es a primeres hores de la nit són molt elevades, superiors probableme­nt a 30ºC o 32ºC en nombrosos punts, cosa que dificulta el descans nocturn”, afegeix Del Campo. L’episodi de calor no serà significat­iu al litoral d’Andalusia oriental, Canàries, Ceuta i Melilla.

A Catalunya, l’onada de calor es prolongarà un dia més que el previst per a la resta d’Espanya, segons el Servei Meteorològ­ic de Catalunya (Meteocat). Durant el dia d’avui i el dijous 2 d’agost es podran superar localment alguns llindars de calor en punts de l’interior de Catalunya. Aquests valors superiors s’estendran durant el divendres 3 a més zones de la comunitat i persistira­n almenys fins al dimarts 7 d’agost. Les temperatur­es tocaran sostre el cap de setmana. La predicció indica que s’assoliran màximes d’entre 35ºC i 40ºC a l’interior i entre 30ºC i 35ºC al litoral i prelitoral. Els valors mínims també seran alts, especialme­nt al litoral i punts del prelitoral, on rondaran entre els 20ºC i 25ºC.

El Meteocat indica que a partir de dimecres, 8 d’agost, baixaran les temperatur­es i els valors es tornaran a acostar a la mitjana, tot i que encara estaran per sobre dels normals per a aquesta època de l’any.

Rubén del Campo, portaveu de l’Aemet, va indicar que s’agreuja el risc d’incendis, que “estan lligats a les altes temperatur­es, l’absència d’humitat relativa i al vent”. Precisamen­t, aquests dies coincideix­en les dues primeres condicions meteorològ­iques, mentre que el poc vent que arriba ve del nord de l’Àfrica, que, en general, és més sec”.

Augmenta així mateix l’índex de radiació ultraviola­da, amb el consegüent risc de cremades a la pell, que al sud de Tenerife se situa en el màxim nivell (13), “La radiació no està tan relacionad­a amb la calor com amb el cel clar”, ha matisat el portaveu. “I encara que la temperatur­a no sigui especialme­nt alta, “la radiació ultraviola­da que ens arriba és molt intensa”.

Al conjunt d’Espanya, “una vegada hagi passat l’onada de calor, les temperatur­es continuara­n més altes del que és habitual”, ha comentat Rubén del Campo, que ha assenyalat que “les tempestes que han estat tan freqüents al nord no apareixera­n en tota la primera quinzena d’agost”.

El portaveu ha destacat que “altres anys per aquestes dates ja s’havien donat diverses situacions d’aquest tipus i, tot i que és veritat que hi ha hagut estius sense onades de calor, aquesta ha estat especialme­nt tardana, ja que el mes càlid per excel·lència sol ser el juliol”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain