La Vanguardia (Català)

Vaga amb disfunció social

Els taxistes estableixe­n serveis mínims després de cinc dies en què els vehicles adaptats han estat bloquejats sense donar servei

- Barcelona

En Juan té un 96% de mobilitat reduïda a conseqüènc­ia d’una sèpsia que va patir anys enrere. Es mou gràcies a una cadira d’ajuda dinàmica tipus escúter que és plegable. “Encara que pesa 17 quilos”, apunta la seva filla que l’acaba de carregar al seu vehicle. Si en Juan no tingués una cadira motoritzad­a plegable –són més cares de les habituals– i una filla de vacances que a més disposa d’un cotxe amb un maleter gran, segurament no hauria pogut anar a la seva visita a l’hospital de Bellvitge aquesta setmana. Perquè en Juan és usuari del taxi adaptat, un servei amb funció social que la vaga del sector a Barcelona ha bloquejat durant cinc dies, fins que ahir a la tarda va decidir establir “serveis socials” gratuïts.

Així es va determinar en una nova assemblea de taxistes que es va fer entre el passeig de Gràcia i la Gran Via, en un clima calorós i ple d’eufòria. Els conductors, convençuts que les autoritats cediran, van decidir destinar centenars de cotxes a suplir les necessitat­s de ciutadans amb problemes de mobilitat sense cap cost. “Hem de tenir un gest amb aquesta ciutat –va dir el portaveu d’Élite Taxi, Alberto Álvarez, micròfon en mà–. L’alcaldessa hi treballa de valent”. Una mica més enllà, centenars de conductors es van repartir pels principals centres mèdics i infraestru­ctures de l’àrea metropolit­ana.

El gest arriba després de cinc dies que per a alguns usuaris habituals de taxi han estat molt llargs. Els trasllats mèdics per rebre tractament s’han fet, com gairebé sempre, a través de transport sanitari, però l’aturada ha deixat sense servei altres viatges. Els taxis amb funció social –subvencion­ats per l’administra­ció– tenen un cost de 2,5 euros per a l’usuari i són utilitzats per persones amb problemes de mobilitat per a les visites puntuals al metge, als centres de dia, a la seu de l’entitat que els represente­n..., però també per anar a comprar o anar a veure els nets. Per fer-se una idea del bloqueig dels últims dies: els 75 vehicles adaptats de Taxi Amic, amb una flota que es dedica exclusivam­ent a aquest tipus de transport, fa 650 serveis diaris i des de divendres a la tarda no n’havia fet cap. “El problema d’aquesta vaga és que no està reglamenta­da –assenyalen a l’empresa–, s’ha muntat d’una manera espontània”.

Les cadires de rodes tradiciona­ls es pleguen, les elèctrique­s habitualme­nt no i requereixe­n una rampa. Llevat que siguin com la d’en Juan –que no és una cadira exactament–. “Tots els treballado­rs tenen dret a millores laborals, però totes les persones tenim dret a desplaçar-nos i que ens deixin fer la nostra vida amb dignitat”, reflexiona la filla d’en Juan sobre l’absència d’un taxi social que no s’ha cobert fins ahir a la tarda “de manera oficial”. Ara s’espera revertir una situació que no ha estat més greu per les dates, finals de juliol, i perquè també hi ha hagut conductors, que opten per guardar l’anonimat, i que han continuat fent alguns “viatges” malgrat l’aturada. Per això, encara que a comptagote­s, s’han continuat veient taxis per centres hospitalar­is com el Clínic, el Broggi, Vall d’Hebron o Can Ruti. “S’estableixe­n relacions personals”, justifica el conductor d’un taxi adaptat que per voluntat personal ha continuat fent serveis de manera puntual. “Soc la manera que pugui venir a l’hospital”, sentencia un altre taxista amb el cotxe apagat que s’espera a dos carrers de l’entrada de l’hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat.

 ?? MONTSE GIRALT ?? Un taxista va a buscar una persona al Clínic després que s’establissi­n “serveis socials”
MONTSE GIRALT Un taxista va a buscar una persona al Clínic després que s’establissi­n “serveis socials”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain