La Vanguardia (Català)

Peix fresc per a dues reines

Letícia i Sofia, amb Elionor i Sofia, visiten el mercat de l’Olivar i un altre d’ecològic

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Palma

L’última vegada que les quatre dones de la família reial van coincidir a Palma va ser diumenge de Resurrecci­ó, un mal dia per a la imatgeria reial. Però si la reina Letícia i la reina Sofia van compartir llavors una escena no gaire afortunada, ahir van decidir compartir la sort jugant al mateix número de la Loteria Nacional: el 53.025, del qual cadascuna va adquirir, a un venedor de carrer, un dècim per al sorteig de dissabte vinent.

Acompanyad­es de la princesa Elionor i la infanta Sofia, les dues reines ahir van decidir traspassar els murs de Marivent per fer un tomb pels carrers de Mallorca, que va incloure un recorregut pel mercat de l’Olivar, el més popular de la ciutat, i pel mercat ambulant de productes ecològics que cada dimarts i dissabte s’instal·la a la plaça dels Patins. Cap a les dotze del migdia amb el sol caient a plom, totes quatre van arribar als voltants del mercat que porta el nom de la plaça on està ubicat, a prop de la cèntrica plaça d’Espanya.

Al mercat de l’Olivar, igual com passa amb el de la Boqueria de Barcelona, s’hi va a comprar i tam- bé a gaudir de com de ben exposats estan els productes. Les dues reines, la princesa i la infanta van passejar pels passadisso­s del mercat i es van parar especialme­nt als del peix. Letícia, sempre tan didàctica, va explicar a les seves filles les diferents varietats exposades mentre preguntava als venedors per l’origen de les peces. La reina Sofia, que va substituir el seu habitual ventall per un curiós ventilador de mà, va retirar fa anys la carn de la seva dieta, però no és vegetarian­a ja que el peix és la seva font predilecta de proteïnes. Amb els lluços, les gambes, les sípies, els llobarros i el bonítol hi havia també les espècies locals com el gall, el caproig, l’anfós o la ratjada, base de les suculentes sopes, arrossos i fregits mallorquin­s. Malgrat la bona presència de les peces, les reines no van comprar en aquell moment tot i que van indicar als venedors del mercat que d’allà és d’on surten els productes que es consumeixe­n a Marivent. Els responsabl­es de la cuina de la residència estiuenca tenen indicacion­s estric- tes de cuinar plats mallorquin­s. El tumbet, una espècie de samfaina que inclou patates, albergínie­s, tomàquet i pebrot i es pot servir sol o acompanyat de llom de porc o ous escumats, és sempre el plat escollit quan hi ha convidats. Tots els presidents del Govern que han anat a Marivent a despatxar amb el Rei han degustat plats mallorquin­s. També els han tastat reis i presidents convidats a la residència reial i fins i tot Michelle Obama quan va passar per Marivent fa uns anys. Tant li va agradar el tumbet a l’exprimera dama dels Estats Units que l’aleshores rei Joan Carles li va enviar posteriorm­ent lla-

Sogra i nora van comprar dos dècims de loteria del número 53025, que es sorteja dissabte vinent

vors de pebrots, albergínie­s i carbassó que l’esposa d’Obama va plantar a l’hort de la Casa Blanca.

Després de deixar el mercat de l’Olivar, les dues reines i les nenes es van dirigir a un mercat ambulant ecològic, especialit­zat en productes de proximitat. La reina Letícia, gran amiga dels aliments bio, va comprar fruita de temporada que va carregar al cabàs que portava a l’espatlla. El passeig de les quatre dones de la família reial va tenir lloc, com no podia ser de cap altra manera, entre les salutacion­s dels locals i visitants que se les van trobar al mercat, el carrer o el mercat ambulant. La complicita­t de les quatre va deixar enrere la imatge d’elles mateixes a la sortida de la catedral de Palma. La princesa Elionor no es va separar de la seva àvia Sofia, agafant-la del braç o de la mà. Letícia i les seves filles van optar per les bermudes, jersei ajustat en tons roses per a la mare i bruses de lli blanques per a les nenes, mentre l’àvia va lluir una brusa estampada, pantalons blancs i avarques menorquine­s. Abans de sortir del mercat, la reina Sofia va comprar un dècim de loteria a un venedor; la reina Letícia va dubtar però, al final, va decidir compartir la sort amb la seva antecessor­a, tot i que el que sí que es pot considerar guanyador va ser el venedor de loteria ja que, després del pas de les reines, va esgotar el número.

 ??  ??
 ?? BALLESTERO­S / EFE ??
BALLESTERO­S / EFE
 ??  ?? Carol Petrus, Lluís Pérez, Anna Pons i Margalida Alemany ahir a les instal·lacions del club nàutic de Palma
Ambaixador­s
Carol Petrus, Lluís Pérez, Anna Pons i Margalida Alemany ahir a les instal·lacions del club nàutic de Palma Ambaixador­s
 ??  ??
 ?? BALLESTERO­S / EFE ??
BALLESTERO­S / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain