La Vanguardia (Català)

Madrid dona 20 milions més als ajuntament­s per a violència masclista

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Els ajuntament­s estan a punt de recuperar les competènci­es en política social que tenien abans de la crisi. Divendres vinent, el Consell de Ministres aprovarà aquest traspàs, en virtut del que estableix el pacte contra la Violència de Gènere, que va optar clarament perquè fossin els consistori­s, que és l’administra­ció més propera als ciutadans i la que en coneix més bé les necessitat­s, els que assistissi­n a les víctimes de violència de gènere des del primer moment. Per això, el Govern dotarà els ajuntament­s de 20 milions més dels previstos pel mateix pacte per a l’administra­ció local (20 milions). Els diners sortiran dels pressupost­os generals del pròxim 2019, però si no s’aprovessin, el Govern reduiria la partida que el pacte destina a l’administra­ció central, segons fonts d’Igualtat.

Així ho van acordar ahir el Ministeri d’Igualtat i les comunitats autònomes en el marc de la Conferènci­a Sectorial en què, a més, van acordar reformar el Codi Civil pel que fa a la custòdia de fills per part de pares maltractad­ors o a la fixació de nous criteris per al repartimen­t de fons sobrants de l’exercici d’aquest any.

Els acords es van prendre per unanimitat, cosa que no sorprèn perquè el ministeri que dirigeix Carmen Calvo està seguint estrictame­nt el que estableix el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. En paraules de Calvo, s’ha produït un “tancament de files absolut” contra la violència masclista.

Fruit d’aquest clima d’entesa, Calvo va assegurar també que totes les comunitats, independen­tment de quin partit les governi, s’han compromès a fer causa comuna al Parlament per aprovar les reformes legislativ­es que les diferent forces tenen registrade­s per posar en pràctica el pacte d’Estat, perquè estiguin a punt a finals d’aquest any. Entre les quals, cal remarcar la reforma del Codi Civil que portarà el Govern per evitar que pares condemnats per violència masclista puguin tenir la custòdia dels seus fills.

Segons Calvo, se’ls retirarà la custòdia així que l’altre progenitor ho demani. Amb aquesta mesura el Govern vol evitar més casos com el d’Ángela González, la filla de la qual va ser assassinad­a pel pare durant una visita sense supervisió i l’Estat ha estat condemnat a pagar una indemnitza­ció de 600.000 euros a la mare perquè el Tribunal Suprem va considerar que l’Estat no va vetllar per la seguretat de la nena, després de les múltiples denúncies de González en què alertava sobre les intencions del pare.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain