La Vanguardia (Català)

“Els meus fills escolten reggaeton tot el dia, i a mi no em molesta”

Juanes, cantant i compositor, actua avui a Cap Roig

- MARTA CAMPABADAL Barcelona VENDA D’ENTRADES A entradesde­vanguardia.com 10% DESCOMPTE CLUB VANGUARDIA

El colombià Juanes està en un moment de canvi. El seu últim àlbum Mis planes son amarte, és un disc visual, i el seu últim single, Pa dentro, és, segons diu, el començamen­t d’una nova etapa. Enmig d’aquest procés, visita aquest estiu els festivals de Cap Roig (avui) i Cambrils (dia 5), i l’Arts d’Estiu (6) a Catalunya, per continuar després per la geografia espanyola. Juanes va concedir una entrevista telefònica des de Miami, on resideix des de fa 15 anys, tot i que diu que troba a faltar Colòmbia.

De què va Mis planes son

amarte?

És un àlbum visual que vam fer fa dos anys. Conté dotze cançons amb dotze vídeos que estan connectats i formen una pel·lícula.

I per quins estils musicals transita?

Les cançons són una barreja de pop, hip-hop, reggae, funk i nous sons.

Però després ha tret el single

Pa dentro...

Per mi és molt important sentirme motivat, i per això busco sons constantme­nt i vaig decidir treballar amb productors joves, que m’han portat aquests sons nous.

Com identifica el que agrada a les noves generacion­s?

Per exemple, amb els meus fills, de 8, 13 i 15 anys, que són a casa tot el dia escoltant reggaeton, i a mi això no em molesta gens perquè crec que puc fer servir aquest estil per aplicar coses a la meva manera de fer música.

De manera que a partir d’ara tindrem un Juanes més ballable que mai? Potser en un altre moment no ho buscaré i voldré fer un altra mena de música, però ara em vull afegir a la festa, vull anar a la disco, ballar i que la gent s’ho passi bé.

I com fusiona el pop-rock amb el folklore colombià?

Sempre he buscat elements co-

muns entre el reggae, la salsa, el vallenato, la cúmbia, la guasca i altres gèneres musicals. Jo soc colombià i, per tant, no puc prescindir d’aquestes influèncie­s i les aplico al que soc com a músic. És una forma de creativita­t.

S’estima més treballar sol?

De 1998 al 2016 vaig treballar sempre sol, amb la guitarra i l’ordinador. Al final vaig tornar a voler treballar acompanyat.

Què l’inspira?

La vida i tots els seus aspectes. El meu procés creatiu és caòtic i depèn molt de la cançó: de vegades surt primer la melodia amb la guitarra i després ja ve la lletra... O d’altres maneres.

Com seran els seus tres concerts a Catalunya?

El xou que presentare­m és de molta energia i molta festa, molt potent. Repassarem cançons de la meva carrera des del primer àlbum com a solista fins avui. El que vull és que la gent s’ho passi tan bé com nosaltres a l’escenari. El públic d’aquí sempre ha estat molt

amable amb mi. L’última vegada que vaig tocar aquí la recordo molt bé, va ser increïble, tant el xou com la rebuda de la gent.

Té fe en el nou president de Colòmbia?

Espero que Iván Duque tingui la possibilit­at d’unir el país, que ha estat bastant dividit des del procés de pau, i la responsabi­litat que té és immensa. El vaig conèixer personalme­nt i crec que està molt preparat i és molt conscient del que ha de fer. Espero que governi Colòmbia com es mereix.

Com ha canviat el seu país des que es va firmar la pau definitiva fa un parell d’anys? El canvi ha estat constant, i no només des d’aquell moment, sinó des de fa molt de temps. Si compares la Colòmbia d’avui amb la dels anys vuitanta, és molt diferent. Encara hi ha conflictes socials, com en tot Llatinoamè­rica, però l’evolució ha estat forta i ara toca un procés llarg de reconcilia­ció.

Com a artista, creu que pot influir d’alguna manera?

Jo soc colombià i, per tant, m’importa el que passi al meu país, però també entenc la dificultat que tenen els artistes, perquè ens poden atacar o voler situar en algun grup polític quan realment aquesta no és la nostra funció.

 ?? MEDIASET ?? Juanes prepara un disc nou i presenta Mis planes son amarte
MEDIASET Juanes prepara un disc nou i presenta Mis planes son amarte
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain