La Vanguardia (Català)

L’Aribau Club tanca per sempre

El Grup Balañá no desvela quin serà el futur de les històrique­s sales

- MARTA CAMPABADAL

Els espectador­s que van assistir a les sessions vespertine­s del diumenge 29 de juliol de Mary Shelley i Lola Pater, van ser, sense saber-ho, els últims de gaudir dels històrics cinemes Aribau Club, que segons fonts del Grup Balañá, propietari­s de la sala, han tancat per “una decisió empresaria­l interna”.

El futur d’aquest edifici és incert. De moment, l’únic que asseguren fonts del Grup Balañá és que “es tracta d’un tancament permanent, i que de moment, no hi ha cap alternativ­a ni possibilit­at que es reobri”.

Als diversos festivals que tenien lloc a les sales de l’Aribau Club, és a dir, l’In-Edit, el D’A i el Docs Barcelona, el Grup Balañá els ha ofert com alternativ­a celebrar les sessions a l’Aribau Multicines, que continua obert.

La història d’aquest local, situat al número 567 de la Gran Via de les Corts Catalanes, es remunta a l’any 1936, quan es van inaugurar amb el nom de Doré. Els primers anys va ser la CNT l’encarregad­a de programar-hi pel·lícules i documental­s, i per aquest motiu, dos anys després va ser rebatejat amb el nom de Durruti, en homenatge al líder anarquista. Durant l’època franquista va esdevenir el cinema Dorado, nom que conservari­a fins el 1994, fins i tot després que el comprés la família Balañá l’any 1976. A partir del 1994 i amb la construcci­ó d’una sala addicional amb la qual passaven a ser-ne dues, es va anomenar Club Doré, per tal de recuperar part de la denominaci­ó original. Finalment a partir del 2006 va adoptar el nom d’Aribau Club, apel·latiu que ha mantingut fins a l’actualitat.

El tancament d’aquest cinema se suma al d’altres que el grup ha clausurat els últims anys, que són el cinema Rex el 2010, l’Urgell el 2013 i l’antic Club Coliseum el 2014. Aquests són només alguns dels molts cinemes que s’han tancat a Barcelona des de l’inici del segle XXI, molts dels quals han quedat abandonats i confinats a ser espais fantasmagò­rics en carrers cèntrics de la ciutat.

En aquesta onada de clausures, els cinemes que més se’n ressenten són els unipantall­a o els bisala com l’Aribau Club, perquè són els més insostenib­les, i donen pas cada vegada més al model de multisales en centres comercials.

Els seus predecesso­rs han tingut diversos futurs: l’Urgell ja ha estat enderrocat per convertir-se en un interior d’illa amb un supermerca­t al subsòl. En el cas del Club Coliseum, l’ha reobert la botiga de viatges Pangea, amb un espai de 1.750 m2. No és el primer cop que l’empresa de viatges obre una botiga al lloc que ocupaven uns cinemes ja que així ho va fer a Madrid, a l’antic cinema Cid Campeador.

Però no tot el balanç és negatiu ja que els últims anys el Grup Balañá ha obert el Balmes Multicines en versió original i l’Arenas de Barcelona Multicines, i també ha reformat el que té al centre comercial de les Glòries.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Diumenge, sense avís previ, es van projectar les últimes pel·lícules a les sales de l’Aribau Club
LLIBERT TEIXIDÓ Diumenge, sense avís previ, es van projectar les últimes pel·lícules a les sales de l’Aribau Club

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain