La Vanguardia (Català)

Un altre timó, un altre tempo

Carlos Sainz, pilot de Fórmula 1, navega amb l’equip Mapfre, subcampió de la volta al món

- JESÚS GARCÍA

Hi deu haver poques experiènci­es comparable­s a la de conduir un bòlid de Fórmula 1. Tampoc no és poca cosa navegar en un veler de regates al voltant del món. El pilot Carlos Sainz va tenir ahir l’oportunita­t de saltar d’un esport a l’altre i de comprovar en una jornada esplèndida a la badia de Palma què se sent a la roda d’un bòlid del mar. Ho va explicar a La Vanguardia un cop arribat al pantalà del Reial Club Nàutic de Palma: “He xalat de valent. Ha estat una experiènci­a única. I també he après molt. Segueixo la vela, però això ha estat com una immersió per entendre com funciona aquest esport”.

Mapfre, patrocinad­or de la Copa del Rei, té a Palma el vaixell amb què va prendre part en la recent edició de la Volvo Ocean Race, la volta al món per etapes, en què la tripulació patronejad­a pel basc Xabi Fernández va quedar en segona posició després d’un tram final Goteborg-La Haya que es va decidir per 11 minuts (tres milles de distància), en l’edició més emocionant d’una volta al món.

L’espectacul­ar veler oceànic de 21,5 metres d’eslora rep ara a bord els convidats de l’empresa assegurado­ra mentre es disputa la Copa del Rei Mapfre i ahir el vip era Carlos Sainz, pilot de Renault, acabat d’arribar d’Hongria, on va competir diumenge passat. Xabi Fernández va viatjar des de Cantàbria, on passa les seves vacances, fins a Palma per compartir amb el jove pilot automobilí­stic la jornada a bord. Tots es van divertir de valent. També els directius de Mapfre que van navegar amb ells, encapçalat­s per Eva Piera, directora general de Relacions Externes de la firma.

Sainz va declarar a aquest diari que l’havia sorprès com n’és d’espartà l’interior d’un vaixell de regates, amb senzilles lliteres, construït completame­nt en fibra de carboni, com un automòbil de competició, i enfocat també a aconseguir el màxim rendiment. I no va deixar d’evocar el que ha

BUIT PER DINS El pilot es va sorprendre de l’interior tan espartà d’un veler de regates dissenyat per córrer UN MOTOR MOLT DIFERENT El patró, Xabi Fernández, li va explicar què calia fer per aprofitar al màxim els canvis de vent

de ser navegar un dia darrere l’altre a la màxima velocitat possible pels oceans, compartint unes difícils condicions de convivènci­a a bord amb els companys i sempre exposats als perills del mar, “que no en perdona ni una”, com ell va recalcar. Comparat amb el que un pilot fa al volant d’un Fórmula 1, a Carlos Sainz li va semblar que al timó d’un veler, fins i tot tan ràpid com el Mapfre, cada maniobra passa “a càmera lenta”.

Probableme­nt en això sí que no hi ha punt de comparació entre la Fórmula 1 i gairebé qualsevol altra activitat humana, tot i que Sainz va explicar al cronista que les sensacions acaben sent tan subjective­s que, fins i tot en plena competició, un pilot de curses pot sentir que també el temps passa relativame­nt a poc a poc.

Carlos Sainz va poder portar el Mapfre a bona velocitat, uns 18-19 nusos (gairebé 35 km/h), gràcies a l’embat, el vent tèrmic de Palma que fa d’aquesta badia mallorquin­a un escenari ideal per practicar vela. El patró, Xabi Fernández, li va anar apuntant què calia fer per aprofitar els canvis de vent (orsar, abatre’s...), de manera que el pilot de seguida va comprovar el que se sent jugant amb el vent com a motor d’una embarcació.

Al matí, abans de començar les regates, Carlos Sainz, Xabi Fernández, el jugador de bàsquet Rudy Fernández i la seva germana Marta, també jugadora d’aquest esport, així com la nedadora de sincronitz­ada Ona Carbonell, van anar al pantalà del RCNP on amarra l’Aifos de l’Armada espanyola que patroneja el rei Felip, per saludar-lo. El grup de seguida es va entretenir en una divertida xerrada d’esportiste­s. Felip va ajuntar els dits índex i polze per lamentar com va arribar a estar de prop el Mapfre de guanyar la volta al món i Xabi Fernández va fer broma preguntant-li si volia que el gran veler perjudiqué­s després a la badia algun dels seus rivals durant les regates.

El Rei va riure amb ganes i va explicar a tot el grup que el fet de competir enguany en la classe monotip Swan 50 fa que tots els velers naveguin tan junts que no seria possible posar en pràctica l’entremalia­dura que proposava, de broma, el gran navegant basc.

 ?? UGO FONOLLÁ ?? Xabi Fernández explica a Carlos Sainz què cal fer per aprofitar el vent i aconseguir la màxima velocitat del vaixell
UGO FONOLLÁ Xabi Fernández explica a Carlos Sainz què cal fer per aprofitar el vent i aconseguir la màxima velocitat del vaixell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain