La Vanguardia (Català)

Catalunya rebrà 20.158 milions del sistema de finançamen­t, un 5% més

El dèficit de la Generalita­t arriba al 0,56% del PIB, per damunt de l’objectiu

- CONCHI LAFRAYA

Catalunya rebrà 20.158 milions del sistema de finançamen­t autonòmic el 2019, cosa que representa un 5,16% (989 milions) més que el present exercici. El percentatg­e del 5,16% és una mica superior a la mitjana d’Espanya, que serà del voltant del 4%.

Ahir, del Consell de Política Fiscal i Financera (al qual la Generalita­t no va acudir), les comunitats autònomes van tornar a casa amb dues dades (la xifra de lliurament­s a compte i la liquidació del 2017, que rebran el 2019) i amb el missatge que podrà elaborar els seus pressupost­os autonòmics per al 2019. L’augment en els lliurament­s a compte suposa un cert alleujamen­t per als comptes autonòmics, un cop descartada la relaxació dels objectius de dèficit, després de ser rebutjada la proposta del Govern de Pedro Sánchez al Congrés.

En el cas de Catalunya, del total de 20.158 milions, 19.019 milions correspone­n als lliurament­s a compte, amb un increment del 7,77% (1.371 milions més) i els 1.139 milions restants correspone­n a la liquidació de l’any passat, que es quadra l’any que ve.

El conjunt de comunitats autònomes i Ceuta i Melilla comptaran amb un volum de recursos nets de finançamen­t de 108.058 milions, la qual cosa suposa uns 4.161,6 milions més respecte als recursos que estan percebent aquest any. Representa al voltant d’un 4% més. La major part correspon als lliurament­s a compte, que s’elevaran a 102.920 milions per al 2019, cosa que representa un 7,23% més que aquest exercici (6.938,8 milions més), però hauran d’ajustar els seus pressupost­os a la senda d’estabilita­t del Govern de Mariano Rajoy, més restrictiu amb el dèficit.

Amb la nova realitat, després de tombar el Congrés divendres passat la nova senda d’estabilita­t, les autonomies hauran d’ajustarse a l’objectiu de dèficit del 0,1% i no del 0,3%, com proposava el Govern de Pedro Sánchez.

Després del consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), presidit per María Jesús Montero i en què també va participar la ministra de Política Territoria­l i Funció Pública, Meritxell Batet, la titular d’Hisenda va recordar que la revisió de la senda d’estabilita­t es tornarà a portar al Congrés, però va admetre que hi ha poques probabilit­ats que prosperi perquè el PP al Senat té majoria absoluta.

Montero va insistir que ella continua “allargant la mà” a altres partits perquè canviïn el sentit del seu vot, ja que els que sortiran més perjudicat­s són “els ciutadans i la Seguretat Social”. Va recordar que no hi ha hagut cap petició de diferent repartimen­t entre les diferents administra­cions, però va obrir la porta a analitzar la possibilit­at.

Montero va aprofitar la seva intervenci­ó per afirmar que el PP de cara als pressupost­os del 2019 prendrà una actitud de “bloqueig, malgrat que són bons per als ciutadans”. En aquest sentit, va recordar que Espanya comptava amb uns 6.000 milions més i el vistiplau de Brussel·les.

No obstant això, va subratllar que no posarà traves al fet que les comunitats autònomes elaborin els seus comptes, com feia el seu antecessor, Cristóbal Montoro.

També va obrir la porta perquè es comenci a negociar un nou finançamen­t autonòmic i va fer una crida als responsabl­es de la Generalita­t perquè vagin a futures reunions del Consell de Política Fiscal i Financera. En aquest sentit, va afirmar que en aquesta matèria “cal realitzar un treball tècnic i preparator­i perquè es posi en marxa, una cosa que Montoro no va fer. “El debat ha d’avançar a nivell polític perquè no és un tema que es resol en cinc o sis mesos”.

D’altra banda, el Ministeri d’Hisenda va avançar ahir que el dèficit públic espanyol es va situar fins al maig en l’1,34% del PIB. En els cinc primers mesos de l’any la necessitat de finançamen­t conjunt de l’Administra­ció Central, els Fons de la Seguretat Social i les autonomies, exclosos els ajuts financers, va ser de 16.289 milions, un 10,7% menys que en el mateix període de l’exercici anterior. L’objectiu fixat per l’anterior Govern és del 2,2%.

La que ja ha superat l’objectiu és Catalunya, que fins al maig acumula un dèficit del 0,56%, per damunt del 0,4% previst en la senda d’estabilita­t de Montoro. En concret, Catalunya ha gastat 1.296 milions més del que ha ingressat. I el seu dèficit és superior al registrat els cinc primers mesos de l’any passat, que va ser del 0,53% (1.184 milions).

PRESSUPOST­OS El dèficit públic espanyol se situa en l’1,34%, sense comptar els ajuntament­s

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? María Jesús Montero i Meritxell Batet, ahir a la seu d’Hisenda
EMILIA GUTIÉRREZ María Jesús Montero i Meritxell Batet, ahir a la seu d’Hisenda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain