La Vanguardia (Català)

El Govern no admet que la Fiscalia revisi la tasca dels Mossos

Artadi afirma que en la pugna dels llaços només proven d’evitar amenaces o violència

- ÀLEX TORT

L’actuació dels Mossos d’Esquadra és igual per a tothom i el més important és la salvaguard­a de la convivènci­a. Això és el que ve a dir el Govern, que censura qualsevol que insinuï el contrari. Per això no admet que la Fiscalia de Catalunya ara revisi totes aquelles accions exercides tant per aquest cos policial com per les policies locals contra les persones que retirin llaços grocs.

El Govern no aprova la decisió del fiscal. La consellera de Presidènci­a, Elsa Artadi, després de la reunió del Consell Executiu d’ahir va afirmar que l’actuació dels Mossos està motivada per evitar “possibles situacions de violència” o d’“amenaça”. Això implica identifica­cions, com les que es van practicar a catorze persones a mitjans d’agost, “encaputxat­s” que es disposaven a retirar llaços grocs a les localitats de Móra la Nova, Tivissa i Vandellòs. I, en conseqüènc­ia, la també portaveu de l’Executiu català creu que la Fiscalia no hauria de “monitorar” els Mossos. “No estan identifica­nt persones individual­s que a la llum del dia sense cap actitud agressiva puguin retirar algun llaç groc, sinó que identifiqu­en allò que podria ser susceptibl­e d’una actitud potencialm­ent delictiva, i que tampoc saben a priori si l’objectiu és retirar un llaç o entrar en una casa”, va justificar Artadi, alhora que feia notar que les identifica­cions són “uns procedimen­ts que la policia aplica sempre” en aquests casos, al marge d’ideologies.

Artadi va defensar els Mossos vehementme­nt tot assenyalan­t que no s’hauria de “posar en el punt de mira els qui vetllen per la seguretat de tots els ciutadans”. I per si no hi hagués prou elements per sortir a l’auxili del cos policial va recordar que van identifica­r gent que anava “encaputxad­a” i amb “pals amb un ganivet a la punta i de nit”.

En aquests casos, segons Artadi, l’actuació policial es produeix sempre, sobretot quan “alcaldes o veïns” criden i alerten de possibles situacions de “violència, amenaça o qualsevol activitat potencialm­ent delictiva”.

El d’ahir va ser el primer Consell Executiu ordinari que se celebra des de finals de juliol . El Govern continua fent passos per aturar els efectes de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó i recuperar 16 de la lleis de caràcter social aprovades pel Parlament i suspeses o anul·lades pel Tribunal Constituci­onal.

El Govern es va fer ressò en el seu debat dels darrers oferiments del mateix Pedro Sánchez al llarg de la seva gira americana, uns oferiments centrats en la millora del sistema autonòmic. Però els consellers i el president continuen apostant per un refe-

rèndum pactat amb el Govern central. Artadi va remarcar que la majoria de la societat catalana és partidària del dret a decidir i “està en contra de la repressió”.

Ara bé, la titular de Presidènci­a nega que el Govern del PSOE els hagi posat sobre la taula una proposta, ja sigui referendàr­ia com una oferta de reforçar l’autogovern. En aquest sentit, Artadi va instar el president de l’Executiu espanyol a especifica­r les propostes a la propera trobada –encara sense data– que mantindrà amb Torra al Palau de la Generalita­t perquè el president del Govern central les comuniqui al president de la Generalita­t.

Igualment, Artadi va qualificar d’“anecdòtica” la possibilit­at que se celebri abans de final d’any un Consell de Ministres a Barcelona i que “és evident que seran benvinguts”. Tot i això, va demanar que, més enllà d’“aquests gestos simbòlics”, al Govern li interessa quines decisions es prenen.

L’Executiu català afirma que la policia només actua en casos d’actitud potencialm­ent delictiva

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? El president i els consellers van celebrar ahir el primer Consell Executiu ordinari des de finals de juliol
MARTA PÉREZ / EFE El president i els consellers van celebrar ahir el primer Consell Executiu ordinari des de finals de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain