La Vanguardia (Català)

“Instagram és el paradís dels narcisiste­s”

Julio Rodríguez, genetista i psicòleg, autor de ‘Prevenir el narcisismo’

- CARINA FARRERAS Barcelona

Julio Rodríguez transmet la urgència d’educar la població en la identifica­ció dels trets narcisiste­s en els nens perquè prediu que les personalit­ats egocèntriq­ues seran una de les epidèmies d’aquest segle. Mostra preocupaci­ó per criances centrades en l’elogi i per la cultura de la imatge. Per això ha escrit

Prevenir el narcisismo (Plataforma). Rodríguez, doctor en Biologia i psicòleg, investiga la genètica de malalties psiquiàtri­ques a l’hospital Clínic Universita­ri de Santiago de Compostel·la. Explica que l’heretabili­tat del narcisisme és d’un 25%, un percentatg­e baix enfront del de l’esquizofrè­nia (80%). “Per tant, hi ha components genètics, però els factors ambientals hi tenen més influència”. A més a més, el trastorn narcisista, definit per la psiquiatri­a, afecta només un 1% de la població. “Però no és com la grip, que es té o no es té: hi ha escales de grisos”.

Durant els primers anys de vida el nen és el centre de si mateix.

I aquest egocentris­me va desapareix­ent amb la maduresa. El problema és quan no desapareix, sinó

que es converteix en predominan­t. I llavors hi ha criatures amb 9 anys que no toleren fallar, que menteixen, manipulen per continuar sent admirats. O adolescent­s pendents dels m’agrada per estimar-se. I adults infeliços amb sentiment de superiorit­at i deliris de grandesa, que no dubten a utilitzar els altres si amb això obtenen un benefici.

L’estil de criança mediterran­i propicia el narcisisme?

Els estudis transcultu­rals indiquen que la conducta narcisista augmenta a tot el món. Estem en l’era de la imatge i l’exhibició. A Facebook o Instagram només s’ensenya el bo, i de manera sobredimen­sionada. Són fotos preparades, tractades amb filtres. És el paradís del narcisista! Fixi’s en quin és el nivell d’ansietat que genera aquesta exposició constant que han augmentat les operacions dentals per sortir millor a les fotos.

També té a veure amb els postulats de la psicologia positiva, aquest “tu pots ser el que vulguis”? Motivar està bé. Però no mentir sobre la realitat. No es pot elogiar de manera no realista dient-li al nen que és especial i que té privilegis especials. Acabarà creient que és superior als altres. I farà servir la

manipulaci­ó, l’engany, la mentida i el maltractam­ent per aconseguir el que vol. Perquè ells estan a la primera categoria.

Què recomana?

Ensenyar-los a conèixer-se i a estimar-se, amb les seves qualitats i defectes. I establir relacions sinceres i profundes. Així, quan surtin al món real i es frustrin no cauran en la depressió. A la persona amb trets narcisiste­s l’afecta la salut

quan perd protagonis­me. I com que té por de fallar s’absté de provar nous reptes. Se sent incòmoda fora del grup d’aduladors.

L’elogi també és a les xarxes.

Aquest és el seu món. Nosaltres sabem el que ens fa feliços, i és aquesta experiènci­a la que els hem de transmetre. Ells estan bombardeja­ts contínuame­nt per missatges que els diuen que no són feliços perquè no són perfectame­nt guapos, perquè no trepitgen aquell lloc tan guai, perquè no tenen l’últim mòbil. I estan pendents dels

m’agrada a les fotos que pugen. No ens n’hem adonat, però a aquests nois els han robat la felicitat.

Comencen a ser pares aquells nanos, alguns d’ells fills únics, criats en la cultura de l’elogi. L’adult narcisista pot aparellar-se amb una persona amb les seves mateixes necessitat­s d’admiració. O amb un admirador que corre el risc de ser maltractat si perd l’interès inicial que els va portar a unir-se (fama, bellesa, poder econòmic). La personalit­at narcisista necessita els altres per enaltir-se a si mateixa. Fins i tot els seus fills hauran d’assumir el rol de donar satisfacci­ó al seu pare amb els seus èxits. Perquè el seu amor és condiciona­l.

PISCINES I PLATGES

·Una mare amb cinc nanos a un socorrista de la piscina.

–Li fa res vigilar els nens mentre faig una paella rapideta?

·Fa unes quantes setmanes, a la platja de Sant Pol de Mar, els socorriste­s van explicar a les famílies que hi havia bandera groga per presència d’una colònia nombroses de meduses. –Doncs jo em vull banyar. –Però que no has sentit que són perilloses?

El nen es banya malgrat l’advertènci­a dels pares. –Mare, mare! El nen va ser traslladat immediatam­ent a l’hospital de Sant Jaume de Calella. Era al·lèrgic a aquella espècie de medusa.

·Una família amb un nen de 8 anys arriba a la platja i se situa sota una de les torres de socorriste­s. Abans de treure’s la samarreta, el nen comença a saltar sobre el material amfibi especial per a persones discapacit­ades. I el socorrista li crida l’atenció. Com que no li fa cas, el vigilant baixa i es queixa a la mare.

–Miri, el seu fill no pot estar saltant perquè espatlla el material i perquè es pot fer mal.

La mare li crida l’atenció, i el nen se’n va a la vora de l’aigua a llançar boles de sorra a la moto d’aigua d’un altre socorrista, que, sorprès, pregunta a plens pulmons: “De qui és aquest nen?”.

El primer socorrista assenyala la dona, que, pel que sembla, no havia sentit la pregunta, ja que tenia l’atenció centrada en la pantalla del mòbil:

–Ai, no me n’havia adonat, però només està jugant...

AL PEDIATRE

·La família s’asseu davant el doctor. –Vostès diran. –No, nosaltres no li hem de consultar res. És el nen qui ha volgut venir –responen els pares davant la perplexita­t del pediatre.

–Per què em volies veure? –pregunta al nen, de 5 anys.

–Per saber si estic bé. Així marxaré tranquil de vacances.

·Uns pares van a la consulta amb el seu fill de 9 anys, que es queixa de mal de panxa.

–Què ha menjat per dinar? –pregunta el metge. –Ous ferrats amb patates. –I què va menjar per sopar? –Ous ferrats amb patates. –També? –Fa un quant temps que no vol menjar res més que això.

–Aquesta dieta és molt perjudicia­l per a la seva salut.

–Ja l’hi diem, ja, però ni cas. Digui-l’hi vostè, que li farà més cas.

–Ho sents? No pots menjar cada dia el mateix, ho diu el doctor.

 ?? DARÍO VÁZQUEZ ?? Julio Rodríguez
DARÍO VÁZQUEZ Julio Rodríguez
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain