La Vanguardia (Català)

Un historiado­r ambiciós i compromès

- Borja de Riquer i Permanyer B. DE RIQUER I PERMANYER, historiado­r

Josep Fontana ha estat l’historiado­r català més universal no sols per l’impacte internacio­nal de les seves obres –traduïdes a nombroses llengües–, sinó també per l’interès global de les aportacion­s més recents, que depassen de molt el món reduït dels especialis­tes per assolir una influència com pocs historiado­rs han tingut a Catalunya.

Fontana es formà al voltant de Jaume Vicens Vives, a qui sempre va considerar com un dels seus mestres, juntament amb Ferran Soldevila i Pierre Vilar. No hi ha cap dubte que Fontana ha tingut una influència decisiva en els estudis universita­ris catalans i valencians. i ha deixat la seva gran petjada en la constituci­ó de diferents equips d’historiado­rs que avui se senten amb orgull els seus seguidors. Ha estat un professor conegut pel rigor amb què sempre preparava les lliçons, pel respecte envers els seus alumnes i per la capacitat d’estimular-los. Era un d’aquells professors que mai faltava a unes classes que sempre estaven plenes d’estudiants. Perquè, com ell mateix sostenia, “abans que investigad­or, sóc un professor”.

Josep Fontana publicava l’any 1971 La quiebra de la monarquía

absoluta, una tesi innovadora que explicava per què fou inviable el règim absolutist­a a Espanya després de la pèrdua de bona part de l’imperi colonial americà. A aquesta aportació transcende­ntal aviat li seguiren altres obres que venien a mostrar, amb un rigor excepciona­l i un estil extremadam­ent atractiu, les moltes contradicc­ions de la revolució liberal a Espanya durant la primera meitat del segle XIX.

Les obres de Fontana ens han servit per explicar els orígens i els camins que ens han dut a molts dels problemes actuals. Ens han ensenyat com les situacions socials injustes no són el resultat d’unes circumstan­cies inevitable­s, sinó que sempre han estat el fruit d’unes decisions interessad­es i de les prioritats imposades pels grups socials dirigents. Aquesta és, també, la gran significac­ió de la majoria dels seus llibres. Son unes aportacion­s de gran influència no tan sols en el terreny científic i acadèmic; també constituei­xen unes reflexions aclaridore­s, que han ajudat a obrir els ulls a un parell de generacion­s. Si en un primer moment, en els instants finals del franquisme, les primeres publicacio­ns de Fontana significar­en una alenada d’aire fresc, ara podem constatar que el conjunt de la seva obra ha tingut una gran influència en el pensament social contempora­ni.

Durant quaranta anys Fontana ens ha ofert un conjunt d’explicacio­ns convincent­s sobre com Catalunya, a causa de tenir un model de desenvolup­ament econòmic i social més avançat i modern que la resta de l’Estat, es va veure frenada, ja des de mitjans del segle XIX, per les pors de les classes dirigents espanyoles. Perquè, segons Fontana, aquests sectors van prioritzar la defensa dels seus interessos particular­s hipotecant la possibilit­at de construir una societat més avançada. D’aquesta manera, el segle XIX espanyol, com també el XX, estarien farcits “d’aspiracion­s no realitzade­s i de problemes mal resolts”, de projectes de canvi econòmic i polític abandonats a mig fer o fets fracassar per aquells que veien en perill els seus interessos particular­s.

Si analitzem què ha aportat i què significa Fontana dins de les historiogr­afies catalana i espanyola hem de convenir que els seus llibres son d’aquells que perduren malgrat el temps passat des de la seva publicació. Les seves tesis, modificade­s i matisades constantme­nt per ell mateix, són d’aquelles que han arrelat, que han estat acceptades fins i tot per historiado­rs que pensen de manera molt diferent.

Fontana ha obert moltes vies a l’estudi i la interpreta­ció del nostre passat. I al seu rigor científic, a les seves aportacion­s sòlides, i difícilmen­t qüestionab­les, cal afegir-hi, a més, el seu compromís amb el país i amb la societat; és a dir, la seva responsabi­litat social com a historiado­r. Ell mateix ho va definir amb paraules aclaridore­s: “Pertanyo a aquella espècie, encara no extingida, dels que pensem que el futur serà de la raó. Però, dins d’aquesta espècie, soc de la variant que ha après que això no s’aconseguir­à sense més... sinó com a resultat del treball i de la lluita de tots plegats”.

L’any 2004 l’historiado­r Jordi Nadal va escriure: “Josep Fontana és, sense discussió, l’historiado­r més destacat i més complet, i a molta distància de la resta, dels qui avui treballem a la península Ibèrica i l’Amèrica Llatina”. Nadal atorgava tres atributs rellevants a la seva obra: “És extremadam­ent ambiciosa, excepciona­lment reeixida i notablemen­t compromesa”. Catorze anys més tard podem verificar que aquests atributs atorgats a la tasca historiogr­àfica de Fontana s’han reforçat amb nombroses aportacion­s d’una lucidesa poc comuna i d’un impacte internacio­nal.

 ?? ARXIU ??
ARXIU
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Un referent. Josep Fontana, l’historiado­r català més universal, va morir ahir a Barcelona. Passió. La revolució russa va ser un dels episodis històrics que més van fascinar Fontana.
INMA SAINZ DE BARANDA Un referent. Josep Fontana, l’historiado­r català més universal, va morir ahir a Barcelona. Passió. La revolució russa va ser un dels episodis històrics que més van fascinar Fontana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain