La Vanguardia (Català)

Grans i petits

- Josep González i Sala President de Pimec

És un problema destacat del nostre país, i més si el comparem amb la resta d’Europa. I no sembla que ens preocupi gaire, ja que ha augmentat en els darrers anys.

És difícil de resoldre però cal fer-ho. Afecta la nostra economia, totes les capes socials i els nostres socis europeus, si bé en menys proporció. Una solució a escala europea seria adequada però lenta atesa la poca celeritat a què ens té acostumats la UE en les seves decisions. Amb un govern europeu, no una colla de governs, potser les coses canviarien.

Mentrestan­t, emergeixen opinions sobre aquesta temàtica que no comparteix­o. Com les d’un informe sobre tributació empresaria­l que va publicar la CEOE el mes de juliol, en què es manifesta que l’economia submergida es deu principalm­ent a les pimes. Ni més ni menys que “¡se concentra en volúmenes de negocio pequeños”!

Això no és veritat. Ho seria si només parléssim del nombre d’empreses perquè, evidentmen­t, les pimes són més nombroses; però hem de parlar de la quantitat total d’evasió fiscal i aquesta es concentra principalm­ent en grans empreses. En aquest sentit, tenim diverses pràctiques d’evasió fiscal com són els “preus de transferèn­cia o preus vinculats” de companyies amb filials a diferents països, que concentren sobre

L’economia submergida no és cosa de les petites empreses, malgrat que són les que paguen més impostos

els guanys els marges de benefici en els preus de venda de filials ubicades en països amb baixa fiscalitat i els facturen a filials ubicades en països d’alta fiscalitat. O un altre cas: empreses conegudes que no paguen impostos aquí sinó en països fiscalment barats com ara Irlanda.

De la mateixa manera, un informe de Gestha, el sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda, assenyala que “el 72% del frau fiscal prové de les grans empreses i les grans fortunes”.

El que realment pretén l’informe de la CEOE és justificar que no s’ha d’augmentar l’Impost de Societats a les grans empreses, ara que el govern n’anuncia una pujada. Però justificar-ho a força de denunciar les pimes no em sembla just.

Per què no es reconeix que les pimes sempre paguen més impostos que les grans empreses? Percentual­ment, més del doble, com han reconegut l’exministre d’Hisenda, el Sr. Montoro, i ara també l’actual ministra, la Sra. Montero, quan vol recaptar més a les grans i de retruc equilibrar el que paguen grans i petites empreses. Cal una fiscalitat específica i competitiv­a per a les pimes.

Queda clar que l’economia submergida s’ha de combatre. Entre altres mesures, seria bo tornar a fer deduïbles de la renda certes despeses familiars, com ja s’havia fet abans.

Però comencem per fer una llista de totes les variants d’economia submergida, que són moltes i molt imaginativ­es, i després ja ens hi implicarem tots, en el sentit més ampli, a atacar el problema, i no “passant la pilota” a les pimes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain