La Vanguardia (Català)

Ombres sobre Suècia

El creixent sentiment antiimmigr­ació impulsa la ultradreta sueca

- NÚRIA VILA Malmö. Servei especial

Suècia afronta aquest diumenge unes eleccions que molts han descrit com les més crucials de les últimes dècades, fins i tot de la història moderna del país, en què es preveu un sotrac que amenaça de trencar la tradiciona­l política de dos blocs –centreesqu­erra i centredret­a— davant l’alça de l’extrema dreta, que es podria col·locar com a segona força al Parlament suec (Riksdag)

Totes les enquestes auguren un creixement exponencia­l dels Demòcrates de Suècia –partit nacionalis­ta i antiimmigr­ació, amb arrels en els moviments neonazis–, alhora que preveuen una caiguda significat­iva del Partit Socialdemò­crata, actualment al Govern i el més gran i longeu del país nòrdic, dominant en la política sueca durant l’últim segle.

Els Demòcrates de Suècia (SD, per les seves sigles en suec), liderats per Jimmie Åkesson, han basat la seva política en la crítica a la immigració massiva dels últims anys, que han vinculat a un augment de la criminalit­at i l’han assenyalat com una amenaça per a l’Estat de benestar. I han aconseguit que el seu discurs centri la campanya electoral, que ha girat entorn de la política migratòria i les qüestions de llei i ordre, per sobre dels aspectes socials i econòmics, malgrat que el Producte Interior Brut (PIB) de Suècia creix a un ritme superior a un 3% i l’atur se situa en el nivell més baix de l’última dècada (un 6% segons les últimes xifres).

La darrera legislatur­a, però, no ha estat un camí de roses per al Govern roig-i-verd del primer ministre Stefan Löfven, que ha hagut de governar en minoria –socialdemò­crates i ecologiste­s, amb el suport de l’esquerra postcomuni­sta–, superar dues mocions de censura i fer front a un dels reptes socials més importants de les últimes dècades, la gran crisi migratòria procedent del Pròxim Orient, majoritàri­ament de Síria.

Suècia, un país amb 10 milions d’habitants si fa no fa, va rebre entre el 2013 i el 2017 uns 353.000 demandants d’asil, amb un punt àlgid el 2015, quan van arribar més de 162.000 refugiats, el doble que l’any anterior, i la xifra per càpita més alta de la Unió Europea. Fins aleshores, la regla general era la concessió d’un permís de residència permanent, però el 2016 el Parlament suec va aprovar una nova llei sobre política d’asil per substituir els permisos permanents per temporals i restringir el reagrupame­nt familiar i els ajuts econòmics. El Govern de centreesqu­erra suec va haver de canviar el seu discurs d’una Europa sense murs a implantar controls de passaports a la frontera amb Dinamarca.

La gran majoria dels refugiats que van arribar a Suècia el 2015 ho van fer l’últim trimestre, cosa que va sotmetre els serveis públics a una gran tensió. Un gran nombre d’ajuntament­s van alertar que no tenien prou recursos per respondre a l’onada de nouvinguts, i aquesta situació va donar ales als Demòcrates de Suècia, que aquell any van incrementa­r el seu nombre d’afiliats en gairebé un 50%.

L’SD ha subratllat durant la seva campanya electoral que els partits tradiciona­ls –tant els que

EXTREMISTE­S A L’ALÇA

Els Demòcrates de Suècia (SD) podrien acabar com a segona força del Parlament

DEMANDANTS D’ASIL

Amb 10 milions d’habitants, el país va rebre en quatre anys 353.000 refugiats

 ?? JOHAN NILSSON / EFE ?? Manifestac­ió ahir a Malmö contra el candidat de Demòcrates de Suècia, l’ultra Jimmie Åkesson
JOHAN NILSSON / EFE Manifestac­ió ahir a Malmö contra el candidat de Demòcrates de Suècia, l’ultra Jimmie Åkesson

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain