La Vanguardia (Català)

Tots els partits rebutgen governar amb l’SD pel seu passat neonazi

-

formen el Govern com l’opositora Aliança, que agrupa quatre partits de centre i de dreta– no han sabut fer front als problemes que ha generat l’arribada massiva d’immigrants, i s’han erigit com l’única solució. Advoquen per un tancament total de fronteres (rebutgen fins i tot les quotes de refugiats marcades per Brussel·les) i per buscar acords amb altres països per expulsar més persones, “ja sigui als seus països d’origen o a països que ofereixen ubicació i protecció bàsica de manera més eficient que Suècia”, afirmen al seu programa electoral. Euròfobs, proposen a més que Suècia surti de la Unió Europea i advoquen per organitzar un referèndum que ja es coneix com a Swexit.

Sent ultraconse­rvadors i nacionalis­tes, els últims anys han fet un esforç –principalm­ent d’ençà que Åkesson va assumir el lideratge del partit el 2005– per millorar la seva imatge suavitzant el discurs, i rebutgen ser titllats de xenòfobs argumentan­t que la seva posició contrària als immigrants es deu a una qüestió pragmàtica, ja que el país no té capacitat per acollir-ne més.

El partit va entrar per primera vegada al Parlament suec el 2010 amb un 5,7% dels vots i 20 escons dels 349 en total, i el 2014 van augmentar la seva representa­ció fins al 12,9%, amb 49 escons. Per a les eleccions d’avui les enquestes li atorguen aproximada­ment un 20% d’intenció de vot, en una cursa molt ajustada amb el fins ara segon partit, el dels Moderats (conservado­rs), formació de centredret­a liderada per Ulf Kristersso­n, que té 83 diputats amb un 23,3% dels vots, i que aspira a ser el pròxim primer ministre.

Tot i això, la majoria de sondejos assenyalen que els Socialdemò­crates mantindran la primera posició, malgrat que es preveuen els pitjors resultats de la seva història, amb una intenció de vot del voltant d’un 25% –ara disposen d’un 31% i 113 escons–.

Molts suecs afronten aquestes eleccions amb inquietud: “Fa por. Esperem que voti molta gent; potser així l’ascens de l’SD és una cosa inferior”, afirma la Taina, una veïna de mitjana edat d’una petita població pròxima a Malmö, partidària d’un govern roig-i-verd, però admet que els socialdemò­crates han decebut un gran nombre dels seus votants per acostar-se cada cop més al centre i allunyar-se del socialisme. “Ningú del meu entorn no vota l’SD, i si sé d’algú que ho fa, tallaré la relació en sec”, afegeix el seu company.

Tot i això, molts altres esperen els resultats d’aquest diumenge amb esperança: “Els partits tradiciona­ls no han sabut donar resposta als problemes dels suecs. Almenys hem de donar una oportunita­t a l’SD per-

què ho intenti”, argumenta Fredrik, un dels participan­ts en un míting d’Åkesson, en què s’evidencia el xoc d’opinions en la societat sueca: al mateix temps que el líder del partit parla davant diversos centenars de seguidors a la plaça més cèntrica de Malmö, diverses desenes de manifestan­ts l’esbronquen i li diuen racista.

Malgrat l’augment meteòric dels Demòcrates de Suècia, de moment es descarta la seva participac­ió en qualsevol govern, ja que tots els partits rebutgen la seva col·laboració a causa del seu passat i la seva vinculació amb moviments neonazis. Els últims anys L’SD ha moderat el seu discurs i s’ha allunyat dels grups més radicals i ha expulsat els seus membres més extremiste­s, però continua sent un partit marginat per les formacions tradiciona­ls.

Una altra opció que també es descarta és la d’una gran coalició entre els dos grans partits (socialdemò­crates i conservado­rs), a l’estil d’Alemanya. “És molt improbable, almenys a curt termini. Suècia no té una tradició de grans coalicions, i aquests dos partits han estat els principals competidor­s durant dècades. Només seria possible en una situació de crisi nacional”, opina el professor de Ciències Polítiques de la Universita­t de Lund Jan Teorell. Recorda que en el sistema parlamenta­ri suec no és necessari tenir una majoria per formar govern, sinó que només es requereix no tenir una majoria en contra. Això significa que si l’SD s’absté en la votació per investir Kristersso­n, es podria formar un govern conservado­r fins i tot si els partits d’esquerra i centre esquerra voten en contra, formant un executiu en minoria com els últims quatre anys.

Tot i això, un possible acord amb els Demòcrates Suecs ha provocat esquerdes a l’Aliança –creada el 2004 com a coalició, però amb programes independen­ts en aquestes eleccions–, ja que els conservado­rs i democristi­ans no tanquen la porta a acceptar el suport dels ultradreta­ns per poder governar –o almenys la seva abstenció per permetre la investidur­a–, mentre que liberals i centristes rebutgen qualsevol negociació amb el partit d’Åkesson.

Segons el parer de Teorell, tot i això, semblaria lògic que aquests dos partits acabessin acceptant aquest “suport tàcit” de la ultradreta davant pitjors alternativ­es com ara un nou govern socialdemò­crata, una coalició entre conservado­rs i democristi­ans o fins i tot unes noves eleccions.

DESDIABOLI­TZACIÓ Åkesson ha fet un gir per suavitzar la imatge del seu partit, d’origen neonazi

DESCONFIAN­ÇA I POR

“Ningú del meu entorn no vota l’SD, i si algú ho fa, tallaré la relació en sec” EL MODEL SUEC Per formar govern només fa falta no tenir una majoria en contra

 ?? TT NEWS AGENCY / REUTERS ?? El líder i candidat de la ultradreta­na SD, Jimmie Åkesson, en un míting ahir a Malmö
TT NEWS AGENCY / REUTERS El líder i candidat de la ultradreta­na SD, Jimmie Åkesson, en un míting ahir a Malmö
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain