La Vanguardia (Català)

Mèxic troba a Veracruz una fossa clandestin­a amb més de 160 cranis

- Redacció i agències

La Fiscalia mexicana ha descobert una fossa comuna clandestin­a amb més de 160 cranis a l’estat de Veracruz. Segons va anunciar dijous passat el fiscal de l’estat, Jorge Winckler, després d’un mes d’investigac­ions han trobat 166 cranis i altres restes humanes, que es calcula que hi són des de fa uns dos anys. Així mateix, va concretar que es van obtenir més de 200 peces de vestir, 114 documents identifica­tius, com també altres objectes personals de les víctimes.

Tot i que el fiscal no va voler revelar la localitzac­ió exacta de la fossa per motius de seguretat, els periodiste­s que s’han acostat a la zona aquests dies han pogut comprovar que es troba als voltants de la llacuna d’Alvarado, a prop de la població pesquera d’Arbolillo, al sud-est del port de la ciutat de Veracruz. Segons informava ahir AP, han corroborat que la fossa es troba en la mateixa àrea (d’uns 300 metres quadrats) on les autoritats van descobrir 47 cadàvers més l’any passat.

La Fiscalia ja ha posat a disposició de possibles familiars afectats el catàleg fotogràfic de les restes trobades. Però tot just ferse pública aquesta troballa, ha esclatat la indignació de grups d’activistes. Lucía Díaz, del col·lectiu Solecito, una organitzac­ió de recerca de persones desaparegu­des, va dir que no tenia confiança en la Fiscalia. “No creiem en la feina que fan. En altres ocasions, han excavat massa ràpid i han destruït cossos sencers. Aquesta vegada han rescatat 166 cossos en només un mes? Impossible, és massa ràpid”.

La fossa descoberta aquesta setmana és la segona més gran trobada en aquest estat de la costa atlàntica. La primera va ser localitzad­a fa dos anys a l’àrea coneguda com a Colinas de Santa Fe del port de Veracruz, on el col·lectiu Solecito va trobar 299 cossos.

La Comissió Nacional Mexicana de Drets Humans va dir divendres passat que amb el descobrime­nt de l’última fossa, el nombre de cossos trobats a cementiris clandestin­s s’eleva a 696 des de començamen­ts del 2017. També va detallar que des d’aleshores ja s’han descobert 163 fosses, especialme­nt als estats de Veracruz, Chihuahua, Sinaloa, Zacatecas i Jalisco.

En l’última dècada, l’estat de Veracruz ha estat immers en una guerra entre càrtels de la droga i la seva persecució acarnissad­a per part de forces federals, estatals i municipals, que ha deixat una mitjana de mil morts cada any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain