La Vanguardia (Català)

Covadonga, primera visita oficial de la princesa Elionor

L’arquebisbe d’Oviedo demana a la Mare de Déu de Covadonga que l’hereva creixi “sana, sàvia, santa i guapa”

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Covadonga (Astúries)

Una cosa va aprendre ahir la princesa Elionor: en actes multitudin­aris és millor saludar a dues mans per, d’aquesta manera, duplicar el nombre de persones que podran explicar que l’hereva s’hi va acostar i, a més, van poder tocar-la. El bateig oficial de la Princesa d’Astúries en un espai públic no podia tenir cap altre escenari que Astúries. Elionor de Borbó va començar ahir la seva vida oficial al cor dels Picos de Europa, on hi ha el monestir de Covadonga i on es venera la Santina, patrona del principat. Encara una nena, l’hereva al tron va estar acompanyad­a per milers d’asturians i visitants que van pujar fins a la muntanya sagrada per ser testimonis de l’esdevenime­nt que marcarà la biografia de la filla gran dels Reis.

A punt de fer 13 anys (els compleix el 31 d’octubre), Elionor va ser la protagonis­ta; els seus pares, els Reis, i la seva germana, la infanta Sofia, li van cedir el dia que es va celebrar el primer centenari de la coronació canònica de la Mare de Déu de Covadonga i el primer centenari de la creació del parc natural que actualment rep la denominaci­ó de Picos de Europa.

Ara fa cent anys va ser el seu avantpassa­t, el rei Alfons XIII, qui va presidir al mateix lloc els actes que es commemorav­en ahir, coincidint també amb el tretzè centenari de la creació del regne d’Astúries. Fa gairebé 41 anys, l’1 de novembre del 1977, l’actual Rei, amb només nou anys, va protagonit­zar el seu primer acte a Astúries amb els reis Joan Carles i Sofia i les infantes Elena i Cristina.

Deixant enrere la boira que s’estenia al peu de la muntanya, els Reis i les seves filles van arribar a una Covadonga assolellad­a i atapeïda de visitants. El primer compromís va ser visitar la Santina a la seva cova, perforada a la muntanya Auseva davant la basílica, on també es troba el túmul amb les restes de Don Pelayo.

Allà, Jesús Sanz Montes, arquebisbe d’Oviedo, va fer la rebuda oficial a la família reial, adreçant-se especialme­nt a la

nes es van penjar al coll i van lluir durant tot el dia.

Per a la visita a Covadonga, la princesa Elionor va dur un vestit de pota de gall color verd aigua, molt similar al de la seva germana, Sofia, que va triar el color rosa, totes dues amb ballarines a to. La reina Letícia va optar per un vestit línia llapis de color vermell robí i sabates de taló alt de xarol color beix.

La missa de dotze a la basílica de Covadonga ahir es va celebrar a dos quarts d’una, ja que va ser impossible complir l’horari a causa de la boira que va dificultar l’aterratge de l’helicòpter que va transporta­r els Reis i les seves filles des de l’aeroport d’Astúries a Cangas de Onís. Monsenyor Sanz també va ser l’encarregat de pronunciar l’homilia, en què no va faltar una referència al paper del Rei i a la seva “alta responsabi­litat en aquests moments delicats”. “Senti’ns —va dir l’arquebisbe— propers amb l’afecte i la pregària i molt agraïts per la seva clarividèn­cia en la defensa de la llibertat del nostre poble, de la seva pau i de la seva plural convivènci­a democràtic­a en un Estat de dret”.

A la sortida de la missa van ser els ciutadans els qui van acompanyar els Reis, la Princesa i la Infanta. Elionor, amb els seus pares i germana, es va acostar a les tanques per donar la mà a totes les persones que va poder. Davant l’estàtua de Don Pelayo, a l’esplanada que s’obre davant la basílica, un nen i una nena de Cangas de Onís, abillats amb els vestits típics, van dipositar-hi una corona de llorer, després que la banda de gaiters de l’esmentada localitat interpreté­s l’himne d’Astúries, que els presents van cantar. Una visita al museu, on s’exhibeix la mostra La imatge

d’un regne i un dinar amb autoritats i convidats van tancar l’estada dels Reis i les seves filles a Covadonga.

El simbolisme de la convocatòr­ia va estar present en tots els actes, ja que, en definitiva, la presència d’Elionor a Astúries, i més concretame­nt a Covadonga, on Don Pelayo va ser proclamat rei dels asturs, ha significat la seva posada de llarg com a hereva reforçant la continuïta­t de la Corona i el seu compromís amb el futur de la institució.

 ??  ??
 ??  ?? A la seva primera visita oficial la princesa Elionor va estar acompanyad­a de milers d’asturians i visitants
A la seva primera visita oficial la princesa Elionor va estar acompanyad­a de milers d’asturians i visitants
 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? La família reial davant la Santina, patrona d’Astúries
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE La família reial davant la Santina, patrona d’Astúries
 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? L’euga Xana, un dels regals que va rebre la princesa
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE L’euga Xana, un dels regals que va rebre la princesa
 ??  ?? Des del nou mirador hi ha una vista panoràmica excel·lent
Des del nou mirador hi ha una vista panoràmica excel·lent
 ??  ??
 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ??
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain