La Vanguardia (Català)

Tensió a Hondarribi­a per un Alarde mixt

Xiulets i plàstics contra les dones en aquesta tradiciona­l festa basca

- HONDARRIBI­A Efe

La companyia mixta Jaizkibel va tornar a desfilar ahir pels carrers d’Hondarribi­a (Gipuzkoa) en un ambient de gran tensió, entre plàstics negres, pancartes i el so de xiulets amb què els partidaris de l’Alarde tradiciona­l van expressar que rebutgen la participac­ió de la dona com a soldat.

Jaizkibel va sortir cap allà les 8.10 des de la plaça Gernikako Arbola i va pujar el carrer Major, el punt més conflictiu de l’Alarde, on centenars de persones, majoritàri­ament dones, feia hores que agafaven lloc per contemplar l’Alarde tradiciona­l, en el qual les dones desfilen únicament com a cantineres. Van ser sobretot elles que van expressar el seu rebuig quan passava la companyia mixta exhibint plàstics negres i pancartes amb el lema “Betiko Alardea” (L’Alarde de sempre), mentre feien sonar amb terrabasta­ll els xiulets.

Davant el clima de tensió que s’estava vivint, els agents de l’Ertzaintza van decidir escortar les dones de Jaizkibel i, en diversos moments, van fer ús del megàfon per sol·licitar calma als presents. El grup de dones soldat va poder així completar el recorregut fins a la plaça d’Armes i més tard va tornar a baixar pel carrer major per continuar la desfilada pels carrers d’Hondarribi­a.

La companyia mixta havia rebut el suport del diputat de Cultura de Gipuzkoa, Denis Itxaso, que aquesta setmana havia fet una crida perquè el públic d’Hondarribi­a no mostrés pancartes i plàstics negres al pas de Jaizkibel. També havia donat suport a Jaizkibel amb la seva presència la directora de l’Institut Basc de la Dona-Emakunde, Izaskun Landaida, i l’adjunta a l’Ararteko, Julia Hernández Valles. Així mateix, va anar a Hondarribi­a una delegació d’EH Bildu. Podem també es va sumar als suports a la companyia mixta.

Una vegada que Jaizkibel va deixar la Part Vella de la localitat, el públic va retirar les pancartes i plàstics negres i es va mantenir a les voreres fins que, a les 9 hores en punt, va començar l’Alarde d’Hondarribi­a, en el qual hi van desfilar prop de 5.000 persones en 20 companyies, cada una amb la seva cantinera, per complir el vot a la Mare de Déu de Guadalupe per la seva ajuda en el setge de les tropes franceses a la ciutat el 1638.

Dones reivindiqu­en l’Alarde tradiciona­l al pas de la companyia mixta

 ?? JAVIER ETXEZARRET­A / EFE ??
JAVIER ETXEZARRET­A / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain