La Vanguardia (Català)

La Moncloa sotmet la tesi de Sánchez al test antiplagi

El resultat avala el text, mentre que Casado es nega a ensenyar els seus treballs de màster

- Madrid

El Govern espanyol va ensenyar ahir la tesi doctoral de Pedro Sánchez. A més, la va sotmetre a dos programes per detectar plagis i va assegurar que havien donat negatiu.

Pedro Sánchez va voler posar ahir el punt final a la polèmica per la seva tesi doctoral, i desmuntar tota acusació de plagi, per passar al contraatac polític. Per intentar aconseguir el primer, va difondre la integritat del seu treball universita­ri, després que la mateixa Moncloa anunciés que se li havia fet la prova del cotó antiplagi: dos programes de coincidènc­ies –anomenats Turnitin i PlagScan– van determinar que el contingut és original. El president del Govern central, així, hauria superat “àmpliament” l’examen del detector de mentides.

L’Executiu, tot seguit, va dirigir l’artilleria contra els líders del PP i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera. “El que toca és que ara demanin perdó al president”, va exigir la ministra portaveu, Isabel Celaá, després del Consell de Ministres. També els va reclamar la mateixa “altura” de Sánchez, difonent la seva tesi, perquè, va advertir, “encara no sabem què faran” Rivera i Casado amb les polèmiques que planen sobre les seves titulacion­s università­ries.

Celaá va avisar que Sánchez no està noquejat després de l’envestida política i mediàtica soferta respecte a la seva tesi. Al contrari. “El president del Govern està fort i ferm”, va assegurar. I amb la “profunda convicció” que aquesta polèmica es va desencaden­ar només per muntar soroll, per abatre l’Executiu. Però amb una acusació que, va subratllar, “no té a veure res amb la veritat”. Celaá sí que va admetre, però, l’informe de danys al Govern socialista, a més de la caiguda d’una “ministra exemplar”, com, a parer seu, era Carmen Montón, que va dimitir dimarts per haver plagiat el seu treball de final de màster. “Aquest afer ha estat molt indesitjab­le en conjunt”, va reconèixer.

Però va plantar cara. Va remarcar que, malgrat tot, el Govern central té un “magnífic estat de salut i està ple d’energia”. Va destacar amb orgull que “és la primera vegada que Espanya té un president del Govern que és doctor, en concret, d’Economia”. I també va manifestar el disgust de l’Executiu amb la presidenta del Congrés, Ana Pastor, perquè “va consentir” que Rivera se saltés el reglament canviant la seva pregunta dimecres en la sessió de control, per disparar un míssil contra Sánchez que la va impactar de ple i per sorpresa. Celaá, però, va distribuir les responsabi­litats conjuntame­nt a Rivera i Casado. “Han treballat en això amb una sola veu”, va retreure.

I va rebutjar que Sánchez hagi de comparèixe­r al Congrés per explicar-se, com reclamen Cs i PP: “És sobrer”, va concloure. Després de la difusió de la seva tesi, va assegurar, tot “està prou respost”. “Per què hauria de comparèixe­r el president, si s’han donat absolutame­nt totes les proves passades i futures? O és que és un president que cal abatre pel simple fet que hi ha una estratègia conjunta de la dreta que vol boicotejar el Govern?”, es va preguntar. La portaveu va dir que l’Executiu de Sánchez “ha donat proves com pocs, o com cap altre” de transparèn­cia, honradesa i altura política. I va remarcar l’“altíssima exigència” del PSOE davant aquests principis. “I esperem que la resta dels partits estiguin a l’altura”.

PETICIÓ DE COMPAREIXE­NÇA

El cap del Govern central descarta explicar-se al Congrés: “La petició és sobrera”

CONTINGUT ORIGINAL

La Moncloa la sotmet a la prova antiplagi i valida la dissertaci­ó abans de difondre-la

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La ministra portaveu, Isabel Celaá, en la compareixe­nça després del Consell de Ministres
EMILIA GUTIÉRREZ La ministra portaveu, Isabel Celaá, en la compareixe­nça després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain