La Vanguardia (Català)

Barcelona lidera el rànquing de ciutats amb més delictes

Les infraccion­s penals pugen un 20% el primer semestre de l’any La reunió de Colau i Buch acaba en xoc pels narcopisos

- RAMON SUÑÉ Barcelona

Que Barcelona és avui una ciutat més insegura que fa un temps no és només una percepció subjectiva. Ho avalen les estadístiq­ues, aquelles que Generalita­t i Ajuntament van aportant en comptagote­s i amb evident retard i les que ha fet públiques la Secretaria d’Estat de Seguretat (Ministeri d’Interior) a partir de les dades facilitade­s per tots els cossos policials. La capital catalana té el deshonor d’encapçalar tots els rànquings delictius de les grans ciutats espanyoles: entre l’1 de gener i el 30 de juny d’aquest any, Barcelona va registrar més de 92.000 infraccion­s penals, un 20,5% més que en el primer semestre del 2017, una mitjana de més de 21 per hora. Aquestes són dades les conegudes, perquè les estadístiq­ues només reflecteix­en aquells il·lícits penals (delictes i faltes) en què hi ha una denúncia interposad­a. La cosa podria ser encara pitjor si es comptabili­tzessin les incidèncie­s castigades per l’ordenança del civisme, si es coneguessi­n totes les situacions que es pateixen però no es denuncien i si aquesta informació inclogués els balanços del juliol i l’agost.

Barcelona no admet la comparació amb cap de les altres grans ciutats espanyoles. Aquest increment d’un 20,5% als indicadors de criminalit­at en el primer semestre del 2018 empal·lideix, per exemple, les xifres que ofereixen Madrid (un 1% més d’infraccion­s penals que el mateix període de l’any passat), València (+0,2%) o Sevilla, on la primera meitat d’aquest any l’activitat delictiva ha caigut un 8,1%.

Els furts disparen les estadístiq­ues d’infraccion­s penals a la capital catalana

A la capital d’Espanya el nombre total d’il·lícits només creix un 1%

En el top ten dels municipis amb més població, només Bilbao i Palma comparteix­en aquesta tendència alcista, tot i que la pujada és molt més suau que la de la Barcelona, d’un 5,5% en el cas de la primera i d’un 4,3% en el de la capital balear.

Com s’explica aquest desgraciat fet diferencia­l barceloní? Sobretot per l’increment dels furts, que represente­n un 56,5% de totes les infraccion­s penals registrade­s al municipi. Entre el gener i el juny passats aquesta categoria delictiva va créixer a Barcelona un 22,7%. També ho van fer en gran magnitud els robatoris amb força en domicilis (un 31,1%). No serveixen de gaire consol algunes dades més positives, com ara la reducció del 100% del nombre de segrestos (és una xifra molt poc rellevant, ja que suposa passar d’un a zero), els homicidis dolosos i assassinat­s consumats (de cinc a tres, encara que les temptative­s han pujat de 15 a 22) o el tràfic de drogues, que segons les dades recopilade­s pel Ministeri de l’Interior ha provocat gairebé un 9% menys d’infraccion­s penals els sis primers mesos d’aquest any que el mateix període del 2017.

En la comparació entre Madrid i Barcelona criden l’atenció les dades referides als furts, els delictes i faltes que no només tenen més pes en les estadístiq­ues (a la capital catalana represente­n un 56% de les infraccion­s penals) sinó que, a més, també influeixen decisivame­nt en la percepció de seguretat dels ciutadans. Barcelona, amb una població d’1,6 milions d’habitants, acumula gairebé tants furts com la capital d’Espanya, però amb una població de més de 3 milions de persones: 56.000 a Madrid, 52.000 a Barcelona.

Al municipi governat per Manuela Carmena, durant la primera meitat del 2017 els furts van baixar un 3,9% i també es va observar una millora respecte als robatoris amb força en domicilis. Es dona la circumstàn­cia sorprenent que a la ciutat de Barcelona el registre d’aquesta tipologia de delicte ja supera el de Madrid, (2.911 i 2.669, respectiva­ment).

Una altra dada que crida l’atenció en la comparació Barcelona-Madrid és la que fa referència als delictes greus i menys greus de lesions i baralla tumultuàri­a. En el cas de la ciutat catalana, els cossos policials van comptabili­tzar 1.762 infraccion­s penals entre l’1 de gener i el 30 de juny. En el de Madrid, només 558.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain