La Vanguardia (Català)

Catalunya encara creix un 3,1%, quatre dècimes més que la mitjana

L’economia mostra fortalesa, tot i que apunta un cert alentiment

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

L’economia catalana va créixer un 3,1% el segon trimestre d’aquest any, quatre dècimes per sobre de la mitjana espanyola. La inversió és un dels factors més dinàmics, que compensa la caiguda de les exportacio­ns i del turisme. El sector que registra un creixement més important és la construcci­ó.

L’economia catalana va créixer a un ritme del 3,1% entre els mesos de maig i juny del 2018, la qual cosa suposa un diferencia­l de quatre dècimes respecte a la mitjana espanyola. En termes intertrime­strals (d’un trimestre a l’altre), l’economia catalana va augmentar un 0,7%, un dècima més que ho va fer Espanya.

Malgrat la fortalesa que mostren aquestes xifres, els economiste­s consultats adverteixe­n que els comptes del segon trimestre reflecteix­en l’inici de la desacceler­ació del PIB que s’espera que s’intensifiq­ui en l’actual tercer trimestre que és el que va de juliol a setembre.

El professor de l’economia aplicada de la UAB, Josep Oliver, explica que “el màxim creixement de l’economia catalana es va registrar entre el tercer i el quart trimestre de l’any passat i a partir d’allà va començar la desacceler­ació”. El director del servei d’estudis de la Cambra de Barcelona, Joan Ramon Rovira, recorda que les xifres en termes interanual­s “conserven molta inèrcia” i comptabili­tzen els alts creixement­s trimestral­s passats. Rovira afegeix que serà important veure el comportame­nt de l’economia en el tercer trimestre en què malgrat no haver finalitzat encara ja hi ha alguns indicadors que podrien mostrar una desacceler­ació com la detectada en el conjunt d’Espanya.

L’Idescat va destacar que en el període que va d’abril a juny hi va haver una moderació en el consum de les llars (reducció de vuit dècimes fins al 2% interanual) i una millora de la inversió (un 4,8% més) gràcies especialme­nt als béns d’equipament. Aquesta millora de les inversions privades va sorprendre els economiste­s, que esperaven una pitjor xifra per al període.

Oliver indica que la desacceler­ació que ja s’ha iniciat s’explica pel menor creixement del consum intern i per “la mala evolució de les exportacio­ns que baixen un 0,3% en termes intertrime­strals”. El professor d’Esade, Juan Ignacio Sanz, avisa que “les exportacio­ns són la joia de la corona de l’economia catalana i que si es perdessin es pot trigar a recuperar-les”.

Respecte a l’evolució de l’economia catalana en els pròxims trimestres, els economiste­s consultats creuen que no podrà quedar al marge de la tendència negativa esperada per al conjunt del PIB d’Espanya i de la Unió Europea.

Rovira recorda que “Catalunya al ser una economia més oberta i més industrial podria patir una desacceler­ació més gran”, de la mateixa manera que en períodes de fort creixement com el que hi ha hagut en els últims trimestres també ha mostrat un millor comportame­nt

del PIB. Respecte als efectes de la crisi política que es va viure el mes d’octubre, els experts assenyalen que si va tenir algun efecte hauria de començar a veure’s a partir d’ara en el que fa referència a la possible anul·lació de les inversions empresaria­ls per ser decisions a llarg termini. En relació amb l’impacte derivat de la reducció del nombre de turistes, la clau serà analitzar si aquesta rebaixa és més gran que la que hi ha hagut en el conjunt d’Espanya com a conseqüènc­ia de la recuperaci­ó d’altres mercats que havien estat afectats per problemes geopolític­s (Tunísia i Turquia). El creixement registrat pel PIB de Catalunya és el que va pronostica­r la Cambra en el seu últim informe de conjuntura.

En les estadístiq­ues publicades ahir, l’Idescat va modificar dues dècimes a la baixa l’estimació de creixement interanual del PIB del primer trimestre deixant-la en el 3,2%. És normal que així que vagin passant els mesos, el servei estadístic reajusti els comptes de trimestres anteriors. Aquesta rebaixa allunya les xifres del primer trimestre amb els màxim del 3,5% dels últims tres mesos del 2017. Fa unes setmanes, l’INE va revisar també a la baixa el creixement de l’economia espanyola en el conjunt del 2017 del 3,1% al 3,0%. L’Idescat fins a l’any vinent no revisarà les seves xifres interanual­s.

La inversió compensa la desacceler­ació del consum i l’estancamen­t de les exportacio­ns

 ?? AGUSTÍ ENSESA
/ ARXIU ?? El consum es ressent en el segon trimestre i es desacceler­a a Catalunya
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU El consum es ressent en el segon trimestre i es desacceler­a a Catalunya
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain