La Vanguardia (Català)

Cordialita­t institucio­nal al Liceu.

La consellera Artadi i la ministra Batet se saluden en presència de la també consellera Borràs i el ministre Guirao al Liceu. L’any passat el ministre de Cultura no va anar a l’estrena de la temporada.

- Maricel Chavarría Barcelona

“Habemus ministre”. Aquest semblava que era el mantra ahir a la nit als passadisso­s del Gran Teatre del Liceu. La presència de José Guirao en l’estrena de Don Quixot, el ballet de la Companyia Nacional de Dansa amb què arrenca la temporada al teatre de la Rambla, era una novetat no del tot inesperada. El vaixell insígnia de la cultura catalana també és la plaça on en un moment determinat es dirimeixen diferèncie­s polítiques –encara ressona la puntual lluita d’aplaudimen­ts i xiulets al Rei, el maig del 2013–, però sobretot on s’estableixe­n punts de trobada i es llimen diferèncie­s.

Així doncs, no era estrany que el ministre de Cultura tingués anotada la data d’ahir a l’agenda i s’avancés, per tant, a la protocol·lària invitació que fa el Liceu als representa­nts de les administra­cions. No hi ha temps per perdre, devia pensar el ministre de Sánchez. “Vinc perquè és la CND, esclar, però bàsicament perquè havia de venir al Liceu. I a més vull ser present a la inauguraci­ó oficial amb I puritani”, comentava en l’entreacte.

Tot i que José María Lassalle va fer sovint de ministre en l’etapa Wert, ja feia dos anys que un titular del Ministeri de Cultura no trepitjava el Liceu. L’últim va ser Íñigo Méndez, en la inauguraci­ó del 2016. L’any passat, en canvi, s’hi va tirar un vel al damunt des de Madrid després dels esdevenime­nts de l’1-O i la inauguraci­ó oficial va estar gairebé òrfena de representa­nts de l’Administra­ció central. Més a favor de Guirao, doncs: el ministre de Cultura s’anticipava ahir a la inauguraci­ó oficial del 5 d’octubre, no fos cas que el procés es carregués fins i tot els matolls de sota el pont, devia pensar.

Des del Liceu tot gest és llegit des del binocle polític, de manera que, després de reunir-se amb Salvador Alemany, el president del teatre, Guirao va comparèixe­r a la llotja presidenci­al número 16 acompanyat per la ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet, i la directora de l’Inaem, Amaya de Miguel. I el primer que va fer va ser anar a la llotja contigua a saludar Laura Borràs i Elsa Artadi, les consellere­s de Cultura i Presidènci­a, que acompanyad­es de la secretària general de Cultura, Maria Dolors Portús, es van asseure amb el director general de la casa, Valentí Oviedo.

Normalitat, distensió i entreactes amb copes en un ballet com aquest

Don Quixot que Marius Petipa va crear al segle XIX, embriac de clixés sobre les danses espanyoles. I tot i així, genial, irrepetibl­e. Una espanyolit­at de jotes, fandangos, faralaes, mantons i toreros que només podia contribuir a la relaxació.

Bona feina de la CND. Va brindar un Don Quixot amb aires moderns en l’àmbit artístic, potser massa accelerat. L’esperit dels ballarins responia al dinamisme que José Carlos Martínez vol aportar a aquest clàssic del repertori, si bé en el primer acte no hi va haver una musicalita­t afí a l’orquestra. A la fi la Simfònica del Liceu al servei d’un ballet, però dirigida per un Oliver Díaz un xic erràtic.

L’attrezzo i els decorats de previsible­s molins i gegants contra els quals el protagonis­ta ha d’entaular batalla desmereixi­en l’anhel de novetat, si bé deu tenir raó José Carlos Martínez quan assegura que Nacho Duato només es referia a les produccion­s quan fa unes setmanes va dir que “amb el pressupost de la CND ho fa prou dignament”. Perquè, pel que fa als ballarins, el treball lent però constant de l’ex

étoile de París al capdavant de la companyia es fa notar. “Habemus cos de ball!”. Una cosa que es va fer evident al segon acte.

La idea de Martínez de rescatar el personatge del Quixot del seu hieratisme i pantomima és una de les novetats d’aquest muntatge que beu a més de les versions de Gorski, Nuréiev i Baríxnikov. El director de la CND no pot negar que en el seu ADN porta el ball de Nuréiev. La seva feina ha estat teatralitz­ar, com va fer Baríxnikov, l’acció del ballet, el somieig del Quixot i els amors de Basilio i Quiteria.

Els solistes no sempre ho van brodar: Natalia Muñoz se’n va sortir com a Mercedes, malgrat l’orquestra; la Cupido de Giulia Paris va tenir gràcia però anant a la seva, i la Dulcinea de Lucie Barthélemy va caure en un cert hieratisme. Però, ah, el pas de deux final! Molt digna la japonesa Haruhi Otani i impression­ant el jove Ángel García Molinero, que va fer notar la seva falta d’experiènci­a quan no va fluir tant en el moment crucial. A còpia de salts, però, aquests mags del ballet van aconseguir relegar amb elegància les qüestions d’estats.

EL ZEL DEL MINISTRE Guirao tenia anotada la data d’ahir a l’agenda: “Havia de venir al Liceu”, va dir MUSICALITA­T ERRÀTICA Bona feina de la CND, tacada pel desajust de la direcció d’orquestra

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Buscant la fotoElsa Artadi i Laura Borràs (esquerra) rebent a la llotja els ministres José Guirao i Meritxell Batet i el president del Liceu, Salvador Alemany
ÀLEX GARCIA Buscant la fotoElsa Artadi i Laura Borràs (esquerra) rebent a la llotja els ministres José Guirao i Meritxell Batet i el president del Liceu, Salvador Alemany
 ??  ??
 ?? BOFILL /GTL ?? Les estrellesH­aruhi Otani i Ángel Gacía Molinero en els papers de Quiteria i Basilio. Ella va guanyar d’acte en acte; ell, espectacul­ar, va mostrar immaduresa al final
BOFILL /GTL Les estrellesH­aruhi Otani i Ángel Gacía Molinero en els papers de Quiteria i Basilio. Ella va guanyar d’acte en acte; ell, espectacul­ar, va mostrar immaduresa al final

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain