La Vanguardia (Català)

Capital jazzística

- ESTEBAN LINÉS VENDA D’ENTRADES A entradesde­vanguardia.com 15% DESCOMPTE CLUB VANGUARDIA

El Festival Internacio­nal de Jazz de Barcelona compleix enguany cinquanta edicions i per celebrar-ho ha programat més de 150 concerts, amb prop de 500 artistes d’estils diferents en més de 20 escenaris.

El Festival Internacio­nal de Jazz de Barcelona compleix aquest any 50 edicions d’existència, i per celebrar-ho ha optat per ser coherent amb la seva línia: apostar per la música i per la seva imbricació amb la ciutat de Barcelona. El desplegame­nt per fer-ho serà contundent, amb més de 150 concerts, dos mesos de programaci­ó i prop de 500 artistes d’estilístic­a variada en més de 20 escenaris barcelonin­s.

De fet, les activitats del VollDamm Festival Jazz Barcelona ja van començar a la primavera amb el Cameron Graves Trio i van continuar amb cinc concerts producte de l’agermaname­nt amb el Grec, entre els quals el de Pat Metheny. Per al festival a la ubicació convencion­al serà el músic cubà Chucho Valdés, padrí de l’esdevenime­nt des del 2014, l’encarregat d’aixecar el teló el 26 d’octubre al Palau de la Música amb un nou projecte, com fa des d’aquell any.

A part del pianista caribeny, el cicle acull en la seva profusa programaci­ó noms com l’extraordin­ari trio brasiler Tribalista­s, Madeleine Peyroux, Brad Mehldau, Vicente Amigo, Avishai Cohen, John Scofield, Jorge Pardo, Bill Frisell, Tomatito i José Mercé o Diego el Cigala. També cal afegir-hi Els Amics de les Arts, que ja han esgotat les entrades per al seu concert simfònic al Palau de la Música del 23 de novembre i que posen a la venda els tiquets per al seu assaig general al Teatre-Auditori de Sant Cugat un dia abans.

Tito Ramoneda, president de The Project, la promotora organitzad­ora del festival des de fa 30 edicions, va resumir la filosofia d’aquesta edició d’aniversari: “No hem buscat grans artificis, continuem sent fidels i estant compromeso­s amb la gent”. I va augurar: “El nostre objectiu de futur és buscar la reinvenció i la continuïta­t amb nous públics”. El festival té un pressupost de més d’1,3 milions d’euros, procedents en més d’un 60% de les entrades, i per a aquesta edició n’ha posat a la venda més de 47.000, de les quals n’esperen col·locar entre un 80% i un 85%. En aquest sentit, Ramoneda va revelar que ara mateix la venda anticipada és un 18% superior que fa un any.

Aquesta programaci­ó de tardor –que s’obrirà cronològic­ament el 29 d’aquest mes amb el Jazz & Food, és a dir, la jornada musical gratuïta al Moll de la Fusta amb Che Sudaka, The Black Barbies i Drop Collective, i abans els focs artificial­s de les festes de la Mercè tindran un apartat dedicat al festival– també donarà cabuda a la creació catalana. A part del concert do-

ble d’Els Amics de les Arts, que seran únics, també brillarà Andrea Motis, que protagonit­zarà un duo inèdit amb Ignasi Terraza, que, a més a més, serà protagonis­ta del Retrat d’artista d’aquest any, i oferirà cinc actuacions en diferent format. A més a més, La Locomotora Negra, la Sant Andreu Jazz Band, Joan Chamorro i Dàmaris Gelabert estrenaran projectes d’encàrrec del festival.

Una altra de les visibles columnes vertebrals de l’edició 50 és el brillant protagonis­me del Festival De Cajón!, que oferirà les actuacions –algunes són estrenes esperades– de José del Tomate amb el seu pare, Tomatito; de Tomatito amb José Mercé presentant l’àlbum De verdad; de Kiki Morente amb Albayzín; de Chicuelo amb Uña y carne ;de Vicente Amigo amb Memoria de los sentidos, o de Mayte Martín amb Tempo rubato. Sense oblidar Diego el Cigala (que rebrà la segona Medalla d’Or del festival, ja que Pat Metheny va recollir la primera aquest estiu), que també homenatjar­à Bebo Valdés amb Lágrimas negras, l’àlbum que va gravar amb el gloriós pianista cubà el 2003. Precisamen­t, el cicle commemorar­à el centenari del naixement d’aquest últim amb un concert el 9 d’octubre a la sala Barts, on es projectara­n vídeos inèdits de l’artista i una actuació de Drop Collective.

El director artístic del festival, Joan Anton Cararach, va destacar, per exemple, que hi desfilaran artistes com el saxofonist­a Dave Liebman, que als 72 anys tornarà al certamen després d’haver-hi actuat el 1973, acompanyan­t Miles Davis al seu històric concert al Palau de la Música, així com les estrenes absolutes de Mehldau o d’Avishai Cohen. I també cal parlar de la brillant oferta brasilera amb l’estrena dels Tribalista­s (Marisa Monte, Carlinhos Brown, Arnaldo Antunes), que estan fent la seva primera gira, 15 anys després del seu debut com a col·lectiu.

Cararach també va explicar que continuara­n les classes magistrals al Conservato­ri del Liceu (de Stacey Kent a Kyle Eastwood passant per Marlango, tots plegats també amb concerts propis) i que en aquesta edició el festival s’expandirà fora de les seves habituals sales per arribar als diferents districtes de la capital catalana amb concerts gratuïts en nombrosos centres cívics, sense oblidar dues exposicion­s al Palau de la Música i al metro Diagonal.

Prop de 500 artistes donaran vida a més de 150 concerts, amb uns 20 que seran de franc en centres cívics

 ?? PETER VAN BREUKELEN / GETTY ?? Avishai Cohen tornarà a la sala Barts amb el seu projecte Jazz free
PETER VAN BREUKELEN / GETTY Avishai Cohen tornarà a la sala Barts amb el seu projecte Jazz free
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain