La Vanguardia (Català)

Gestions lucratives

Els llums i les ombres del controvert­it agent que treballa per al Barça al Brasil

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

André Cury, el controvert­it representa­nt del FC Barcelona al Brasil, que ha intervingu­t en fitxatges de figures com Ronaldinho, Neymar o Coutinho, però també en l’arribada d’altres jugadors que no han donat el resultat esperat, s’ha vist ara embolicat en un afer conflictiu pel presumpte cobrament d’una comissió de 6,6 milions d’euros per la venda de Neymar al PSG.

Ronaldinho, Neymar, Coutinho, Paulinho, Arthur, Yerry Mina, Douglas, Keirrison o Henrique. Què tenen en comú aquests noms? Doncs que són o han estat futboliste­s del Barcelona i que en les seves operacions d’arribada ha estat present d’una manera o una altra el controvert­it representa­nt del club al Brasil, André Cury. Un intermedia­ri que ha ballat en pràcticame­nt totes les sambes barcelonis­tes els últims anys, home de llums i ombres, que ha aconseguit vehicular fitxatges rendibles i brillants però que també ha contribuït a l’aterratge de jugadors de pa sucat amb oli, i no sempre barats. L’últim embolic en què s’ha vist embolicat es va fer públic dijous a la tarda quan la Ser va afirmar que Cury havia cobrat una comissió de 6,6 milions d’euros per la venda de Neymar al PSG.

La mateixa nit de dijous fonts del club van negar a La Vanguardia que haguessin fet cap pagament per aquest concepte, tot i que no van desmentir que al seu dia Sandro Rosell hagués pogut firmar aquest acord amb l’intermedia­ri. Ahir al matí l’entitat blaugrana va emetre un comunicat. “El FC Barcelona desmenteix haver abonat cap pagament a André Cury com a comissió per la sortida del jugador Neymar”. Cury també diu que no ha cobrat. El Barça va subratllar que es reserva el dret a emprendre accions legals contra els que difonguin notícies falses sobre el club.

La nota barcelonis­ta continua sense negar que hi ha un pacte entre Rosell i Cury pel 3% d’un traspàs de Neymar, però sí que especifica això: “Recordem que la sortida del jugador brasiler no va ser fruit d’un traspàs sinó del pagament d’una clàusula de rescissió”. Per tant, sense parlar obertament d’aquest acord, es pot deduir que el Barcelona entén que com que no hi va haver una venda, no hi ha cap pagament al seu representa­nt. Un representa­nt al qual va enviar l’estiu del 2017 als Estats Units per mirar de convèncer el davanter perquè no marxés del Barcelona.

Però quin paper juga Cury en les estructura blaugrana? Segons el Barça “manté una relació contractua­l amb el club, sense exclusivit­at, a través de la seva empresa, per fer tasques de seguiment de jugadors”. El 7 de maig a RAC1 el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, va declarar: “Cury és el representa­nt del club al mercat brasiler”. Va afegir que només treballava per al club blaugrana i quan Jordi Basté li va preguntar sobre si Cury tenia exclusivit­at amb el Barcelona, Bartomeu va reiterar: “Sí, sí”.

En el complex futbol brasiler, on es mouen infinitat de caçafortun­es a costa de joves promeses, és molt comentat que Cury manté relacions estretes amb diversos clubs del país.

El Barça va desmentir ahir oficialmen­t que hagi pagat Cury per la venda de Neymar al PSG Ha col·laborat en les arribades de Coutinho i Paulinho, però també en les de Keirrison o Douglas

Però, quan s’inicia la vinculació de l’intermedia­ri amb l’entorn barcelonis­ta? Cal remuntar-se ja bastant enrere en el temps. A l’època en què Sandro Rosell i Pepe Costa, ja des de fa anys al Barça, home fort al vestidor i amic personal de Messi, eren treballado­rs de Nike al Brasil. Cury primer es va avenir amb Costa i a continuaci­ó amb Rosell. De fet, se li atribueix ser l’autor de la fotografia de Sandro amb Ronaldinho el 2003 durant el procés electoral que va portar Laporta a la presidènci­a, segons va publicar Mundo Deportivo el mes de gener passat.

El nom de Cury va tornar a aparèixer, a través de l’empresa Traffic, en la qual va treballar, en els fitxatges el 2009 de Keirrison i el 2008 d’Henrique, en l’època de Laporta a la poltrona i Txiki Begiristai­n a la secretaria tècnica. El primer és un davanter, que no va jugar mai ni un amistós amb el Barça, que va costar 14 milions i que va anar encadenant cessions. El segon, un central per qui es va pagar un total de 10 milions i que no va disputar cap partit oficial com a barcelonis­ta.

Però quan Cury va passar a col·laborar i a cobrar regularmen­t del Barcelona va ser a partir del 2012 perquè va jugar una funció prepondera­nt a l’hora que l’acord que havien assolit Neymar i el seu pare amb el Reial Madrid es transformé­s en paper mullat i en un pacte perquè el davanter acabés vestint la samarreta barcelonis­ta. L’intermedia­ri es va moure molt bé en l’entorn de Neymar. Per això el club també li va confiar la tasca d’intentar retenir-lo l’estiu del 2017. No va ser possible però Cury ha continuat treballant per al club i sent part activa en les arribades procedents del Brasil.

L’última, la d’Arthur.

EL COMUNICAT

EN TOTES LES SAMBES

 ?? CLAUDIO CHAVES / ‘MUNDO DEPORTIVO’ ?? André Cury treballa regularmen­t amb el Barcelona des del 2012
CLAUDIO CHAVES / ‘MUNDO DEPORTIVO’ André Cury treballa regularmen­t amb el Barcelona des del 2012

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain