La Vanguardia (Català)

Consultes ambulatòri­es

Un informe de l’Aquas indica que millora l’efecte de ‘primer filtre’ de la primària

-

Les visites als centres d’atenció primària del sistema sanitari català van augmentar el 2017 un 1%.

Les visites als centres d’atenció primària (CAP) i el nombre d’altes als hospitals del sistema sanitari català van augmentar el 2017 un 1% i un 2,3% respectiva­ment, segons l’últim informe de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), adscrita al Departamen­t de Salut. En total, la freqüentac­ió més gran dels ambulatori­s (van rebre més de 46 milions de visites) indica una millora en l’efecte de primer filtre de l’atenció primària, segons el director de l’Aquas, Antoni Dedeu, que a més va precisar que han baixat els reingresso­s en malalties que tenen perfil de cronicitat. Per la seva part, els hospitals públics catalans van donar 870.619 altes durant el 2017, 19.804 més que el 2016, segons el mateix informe.

“L’increment de les visites a l’atenció primària és una bona notícia, sempre que es reflecteix­i en un augment de la millora de l’atenció sanitària i un decreixeme­nt d’alguns serveis hospitalar­is, cosa que es trasllada en la disminució d’algunes urgències”, va assenyalar Dedeu.

El percentatg­e d’urgències qualificad­es de menys gravetat (nivells 4 i 5) ha disminuït d’un 62,7% que hi havia el 2015 a un 61,3%, mentre que el nombre de reingresso­s per diabetis mellitus continua en una tendència decreixent, que demostra que “la resolució en l’atenció primària és bona”, va assegurar Dedeu.

En general, l’índex de satisfacci­ó dels usuaris dels hospitals del sistema públic català és molt alt: el 2017, la població va qualificar amb un 7,9 sobre 10 el nivell de satisfacci­ó en l’atenció ambulatòri­a especialit­zada i amb un 8,6 la cirurgia major ambulatòri­a.

El 2017 als centres de salut mental d’adults (CSMA) es van atendre 168.688 persones, la majoria per trastorns mentals greus (37,3%), mentre que als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) se’n van atendre 66.601, un 39% de les quals patien de psicosi i trastorns alimentari­s o de conducta. Dedeu va subratllar que hi ha dos elements que s’han de millorar: la coordinaci­ó entre serveis sanitaris i el pas d’un malalt d’un nivell assistenci­al a l’altre.

Pel que fa al perfil dels usuaris, les dones són les que utilitzen més l’atenció primària, amb una mitjana de 7,1 visites a l’any en relació amb les 5,4 dels homes, i són també les que fan sevir més el servei telefònic d’emergèncie­s del CatSalut, sobretot

El nivell de satisfacci­ó dels usuaris és de 7,9 sobre 10, segons l’agència pública d’avaluació sanitària

les dones de menys de 64 anys i amb formació.

L’Aquas ha evidenciat un augment de les bones pràctiques en l’àmbit de l’atenció primària, sobretot respecte a la reducció de la prescripci­ó de medicament­s innecessar­is, com els protectors d’estómac i les benzodiaze­pines en persones de més de 64 anys. El consum de protectors d’estómac en persones de més de 64 anys o polimedica­des ha baixat un 5%, el cribratge inadequat d’antigen prostàtic específic en homes de més de 50 anys ha disminuït gairebé un 4% i la prescripci­ó d’estatines en persones de risc cardiovasc­ular baix va passar d’un 9,3 a un 6,5%, entre d’altres. Dedeu va explicar que la reducció d’aquestes prescripci­ons és el resultat d’un programa que duen a terme juntament amb més de 150 equips d’atenció primària (EAP) des del 2013 i que té l’objectiu de “repensar el model assistenci­al” per “introduir la visió que tractar i demanar més proves no sempre va més bé: pot fer mal”.

L’any passat també va pujar el nombre de trasplanta­ments d’òrgans, que van arribar a una xifra rècord a Catalunya de 1.106 operacions, gràcies al fet que 9 de cada 10 famílies dona el consentime­nt per a la donació d’òrgans del familiar que és donant potencial, cosa que situa la negativa per sota d’un 15% (13,7 %).

Segons el director de l’Aquas, la central de resultats que elabora aquest informe des de fa set anys suposa “una experiènci­a única al món amb la intensitat de detall, rigor i consistènc­ia que té”, cosa que representa “una eina de millora de la qualitat de l’assistènci­a sanitària a Catalunya”.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Imatge d’arxiu d’una infermera en un ambulatori de l’Ametlla de Mar
VICENÇ LLURBA Imatge d’arxiu d’una infermera en un ambulatori de l’Ametlla de Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain