La Vanguardia (Català)

La meitat de l’aigua del ‘Florence’ es podria deure al canvi climàtic

-

cia oberts a Carolina del Nord i del Sud.

Un centenar de persones van ser rescatades a New Berne, una petita localitat en la confluènci­a dels rius Neuse i Trent, una de les zones que s’havia ordenat evacuar. En algunes zones, l’aigua va assolir ahir els tres metres d’alçada. Alguns residents van dir no tenir ni els mitjans ni les forces necessàrie­s per deixar enrere casa seva.

“Em sento com la persona més idiota que ha caminat mai sobre la faç de la terra”, va declarar a l’agència AP Tom Balance, el propietari d’un restaurant de marisc en New Berne, que va desatendre les recomanaci­ons i després va acabar trucant els serveis d’emergència per ser rescatat. Hi havia centenars de persones en la mateixa situació. “Anirem a buscarvos. Potser heu de pujar a un segon pis, o a l’àtic, però anirem cap on sou”, van assegurar als afectats les autoritats locals a través de Twitter. A Belhaven les television­s van mostrar imatges de veïns enfilats a les teulades en espera de ser rescatats, mentre un hotel a Jacksonvil­le era evacuat després que part de la teulada caigués com a conseqüènc­ia de les fortes pluges.

“Amb una tempesta d’aquesta mida, passen coses dolentes. Es diu Mare Natura”, va dir fa uns dies el president Donald Trump, que considera que el canvi climàtic és “un sopar de duro” i ha tirat enrere les mesures aprovades per l’anterior Administra­ció per frenar-lo. Un estudi realitzat en temps real sobre l’huracà Florence contradiu les seves afirmacion­s. Com va dir Trump, l’huracà és “increïblem­ent gran i humit”. D’acord amb científics del Lawerence Berkeley National Laboratory, el 50% de la seva humitat es deu precisamen­t al canvi climàtic, que en els últims anys ha produït un augment de l’atmosfera sobre l’oceà i una pujada del nivell del mar. L’estudi aplica les mateixes tècniques que han seguit altres investigad­ors per examinar a posteriori fins a quin punt el canvi climàtic va contribuir a agreujar els efectes de l’huracà Harvey, que va colpejar Houston l’any passat.

Centenars de persones esperen els equips d’emergèncie­s però algunes zones es consideren massa perilloses per, de moment, enviar-hi personal, ha advertit el responsabl­e de l’Agència Federal d’Emergèncie­s (FEMA), Jeff Byard, que va lamentar que no tothom hagués seguit les ordres d’evacuació. En paral·lel a les autoritats treballen els voluntaris del grup Cajun Navy vinguts des de Louisiana, que l’any passat ja van actuar a Houston quan va arribar Harvey. “Hem vingut per fer en altres regions el que vam aprendre quan gairebé tot el nostre estat va quedar inundat per l’huracà Katrina”, ha declarat el seu portaveu, Rob Gaudet, a l’agència AFP.

Més de dos mil vols han estat cancel·lats a tota la costa sud-est dels Estats Units. Al voltant d’onze milions de persones viuen a les zones afectades per la tempesta als estats de Carolina del Nord i del Sud, Virgínia, Geòrgia i el districte de Colúmbia, que han declarat l’estat d’emergència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain