La Vanguardia (Català)

Cuomo goleja a Nova York i enfosqueix la rebel·lió demòcrata

L’actual governador guanya les primàries a l’actriu Cynthia Nixon amb un 66%

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

La incertesa per la revolta insurgent a Nova York va resultar breu. Ni tan sols va donar prou marge per revisitar un capítol de Sexe a Nova York.

El governador Andrew Cuomo va vèncer per golejada a les primàries demòcrates per perseguir al novembre el seu tercer mandat i emular el seu pare, Mario. Va superar en més de 30 punts – no va arribar als 40 pronostica­ts– Cynthia Nixon, una de les protagonis­tes de la famosa sèrie telecinema­togràfica i activista, una de les veus més ressonants a la nova esquerra del partit progressis­ta.

No hi va haver intriga. En aquesta època de trumpeteri­sme tan donada als sobresalts, el destí no va oferir un canvi inesperat de rumb cap a la rebel·lió socialista. Aquestes primàries es van plantejar com un desafiamen­t des de la perifèria de l’aparell. La lluita de l’outsider Nixon, de 52 anys, suposava disputar a Cuomo, de 60 i un dels pesos pesants de l’establishm­ent, el control de l’organitzac­ió demòcrata a Nova York, i més enllà, per la seva caixa de ressonànci­a.

Els resultats de l’última remesa de primàries el 2018, amb Cuomo al capdavant, signifique­n un fre a l’eufòria que la revolta ha agafat les regnes demòcrates. El vell poder té encara molta força, encara que corre un aire fresc que ha remogut fonaments i prejudicis ideològics.

Pocs minuts després de tancarse les urnes –dijous a les nou de la nit–, acabat d’iniciar el recompte, l’equip de Nixon va remetre als periodiste­s un comunicat en el qual s’explicaven les raons per les quals ella no va tenir l’oportunita­t de guanyar. A les 21.30 hores, amb un terç escrutat, la cursa es va donar per tancada.

Al final, 66% a 34%. Va guanyar Cuomo no només fora de la ciutat, sinó que es va imposar als cinc districtes de la Gran Poma. En la seva victòria va comptar amb el vot d’un 74% dels afroameric­ans i un 69% dels hispans.

El governador va tenir el suport dels sindicats, dels diners i de la publicitat en televisió.

A la festa de Cuomo, a Manhattan, va faltar el protagonis­ta. El governador va sopar a la mansió oficial d’Albany, la capital. No va comparèixe­r, ni va oferir un discurs. Que parlin els resultats.

Els altres dos aspirants del seu equip també es van imposar als companys de viatge de l’oponent en la insurgènci­a. Kathy Hochul va superar Jumanee Williams per al càrrec de vicegovern­ador i Letitia James va guanyar la nominació de fiscal de l’estat a Zaphyr Teachout. En cas d’imposar-se en les eleccions, James serà la primera negra en el càrrec.

Precisamen­t, Teachout va ser l’oponent de Cuomo el 2014. Hi va haver qui va subratllar que aquella professora desconegud­a, sense el ganxo mediàtic de Nixon ni el soroll de la rebel·lió, va perdre per menys.

Tot i això, existeix una enorme diferència. Llavors, el governador ni es va despentina­r. Es va gastar escassamen­t 300.000 dòlars. Aquesta vegada ha sortit a l’arena d’una campanya que va arrencar amb l’insult que Nixon era “una lesbiana no qualificad­a” (dit per una persona de l’equip de Cuomo) i ha acabat amb la tramesa de libels en els quals falsament s’acusa l’actriu d’antisemita.

“Quan d’altres ens han subestimat, ell no ho ha fet”, va recalcar Nixon en el seu discurs de concessió. Cuomo s’ha gastat més de 20 milions en aquesta campanya, en especial des que el totpoderós congressis­ta Joe Crowley va perdre la possibilit­at de mantenir el seu escó davant Alexandria Ocasio-Cortez, una jove llatina i inexperta en l’arena política.

“Només és el principi”, va insistir la perdedora. El governador ha virat cap a l’esquerra en aquests últims mesos en les seves iniciative­s, com donar suport a la descrimina­lització de la marihuana o el dret a votar dels exconvicte­s.

“Hem canviat què és el que s’espera d’un candidat demòcrata a Nova York i què podem demanar als líders electes”, va afegir. “Alguns en diuen l’efecte Cynthia”, va proclamar.

Malgrat la derrota, Nixon parla de l’‘efecte Cynthia’, el gir a l’esquerra a què ha obligat el guanyador

 ?? MARY ALTAFFER / AP ?? El governador de Nova York, Andrew Cuomo, va comparèixe­r ahir davant de la premsa a les seves oficines de Manhattan
MARY ALTAFFER / AP El governador de Nova York, Andrew Cuomo, va comparèixe­r ahir davant de la premsa a les seves oficines de Manhattan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain