La Vanguardia (Català)

Holanda va frustrar un pla rus per colar-se al laboratori del Novitxok

Dos presumptes espies del Kremlin van ser detinguts a la Haia de camí a Suïssa

-

La trama Skripal té un nou capítol i no és menys inquietant. Dos presumptes espies russos, sospitosos de voler infiltrar-se en un laboratori suís que analitzava les mostres de l’agent nerviós utilitzat per enverinar l’exespia rus Serguei Skripal, van ser detinguts a la Haia i expulsat a Rússia a la primavera. L’operació va ser fruit d’una col·laboració entre la intel·ligència neerlandes­a, la suïssa i la britànica.

La notícia va ser revelada ahir pel diari holandès NRC i el suís Tages-Anzeiger, i després va ser confirmada per la portaveu del servei d’espionatge de Suïssa. “Vam contribuir a la prevenció d’accions il·legals contra una infraestru­ctura crítica suïssa”, va subratllar en un comunicat.

Segons NRC, en el moment de la seva detenció els dos russos portaven equips per piratejar la xarxa informàtic­a del laboratori de Spiez, l’institut suís situat al cantó de Berna que està especialit­zat en riscos atòmics, biològics i químics. L’Organitzac­ió per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) havia encarregat a aquest laboratori que analitzés les mostres preses a Salisbury, la ciutat del sud d’Anglaterra on Skripal i la seva filla Iúlia van ser intoxicats el 4 de març. El laboratori suís va confirmar que l’agent nerviós utilitzat era Novitxok, com havien conclòs abans els britànics.

En aquell temps, a més, el laboratori assistia també l’OPAQ en la investigac­ió sobre l’ús d’armes químiques a Síria, un tema sobre el qual Rússia, aliat d’Al-Assad, també podia tenir interès.

La intel·ligència europea creu que els dos russos són agents del servei d’espionatge militar GRU. Van ser detinguts a la Haia, seu de l’OPAQ, i tot apunta que d’allà volien viatjar a Suïssa, a Spiez.

Al juny, Suïssa va dir que el laboratori de Spiez havia estat objectiu d’un atac informàtic dut a terme pel grup de hackers rus Sandworm, que es creu que actua sota ordres del Kremlin.

El ministre d’Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, no va donar ahir la menor credibilit­at a les acusacions. En una roda de premsa a Berlín, va dir que no podia imaginar-se com una notícia d’aquest tipus podria haver-se-li escapat a la premsa en el moment dels fets.

Lavrov va insistir en la versió oficial russa que el cas Skripal és una invenció britànica. Aquesta vegada va anar més lluny i va dir que Londres només busca aconseguir el suport dels socis europeus en un moment en què el país se sent aïllat pel Brexit. “Els britànics estan utilitzant aquest cas per unir els socis europeus contra Rússia. Està relacionat amb el Brexit. Aquesta és la raó per la qual Londres està fent això”, va dir.

La revelació arriba l’endemà de la grotesca entrevista a la televisió russa als dos homes que Londres acusa d’haver enverinat els Skripal. Aleksandr Petrov i Ruslan Boixírov van assegurar ser simples turistes que van viatjar a Salisbury dues vegades en dos dies consecutiu­s, el mateix cap de setmana en què els Skripal van caure malalts, per visitar la seva catedral medieval, l’agulla de la qual van descriure de forma enciclopèd­ica. Van dir que només havien pogut estar a Salisbury unes hores per la neu, que els va deixar xops fins als genolls. Les imatges gravades pels britànics, tot i això, els mostren caminant per carrers nets de neu i perfectame­nt eixuts. També en direcció contrària a la catedral.

El laboratori suís en el qual pretenien infiltrar-se analitzava l’agent nerviós de l’atac als Skripal

Els dos fornits homes, que van dir treballar en fitness, van riure quan la directora de Russia Today, Margarita Simonian, els va preguntar si portaven Novitxok o perfum Nina Ricci, el recipient que segons Londres contenia el verí. “Els paios normals no porten perfum de dona”, van respondre.

L’entrevista va estar carregada d’al·lusions a la suposada homosexual­itat dels dos turistes. “Parlant de paios normals, totes les imatges us mostren junts... què us uneix?”, va preguntar Simonian. I ells: “No ens fiquem en la vida privada”.

 ?? FABRICE COFFRINI / AFP ?? “Infraestru­ctura crítica”. El laboratori de Spiez, ubicat al cantó de Berna, està especialit­zat en riscos atòmics,biològics i químics; al juny Suïssa va dir que havia patit un atac d’un grup de hackers russos vinculats al Kremlin
FABRICE COFFRINI / AFP “Infraestru­ctura crítica”. El laboratori de Spiez, ubicat al cantó de Berna, està especialit­zat en riscos atòmics,biològics i químics; al juny Suïssa va dir que havia patit un atac d’un grup de hackers russos vinculats al Kremlin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain