La Vanguardia (Català)

Casado no ensenyarà els treballs de màster i creu que el cas “acabarà bé”

El líder del PP descarta donar a conèixer uns documents que “són irrellevan­ts”

- CARMEN DEL RIEGO

Cada vegada és més notòria la incomodita­t del president del PP amb l’afer del seu màster, que el persegueix allà on vagi i que amb la dimissió de la ministra de Sanitat, Carmen Montón, i els dubtes que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha originat sobre la tesi de Pedro Sánchez ha tornat a l’actualitat amb més exigències de les que judicialme­nt ja hi pesaven al damunt.

El fet que el president del Govern espanyol hagi publicat la seva tesi, malgrat que no hi ha cap procedimen­t judicial obert sobre aquest títol, ha augmentat la pressió sobre Casado perquè ensenyi els treballs del seu màster, però no ho pensa fer.

La justificac­ió que va donar ahir, en declaracio­ns als periodiste­s a les Canàries, és que una tesi és un document públic que acredita un rang i habilita per exercir una professió. La tesi, va sostenir, “té una rellevànci­a pública”, mentre que els seus treballs tenen “una dimensió irrellevan­t”, ja que eren per a quatre assignatur­es en un curs de doctorat no habilitant, i per això considera que les explicacio­ns que ha donat al llarg d’aquests cinc mesos són suficients i un exercici de transparèn­cia “que no ha fet cap altre polític espanyol”.

Casado va estimar ridícula la petició que se li fa perquè ensenyi els treballs d’un màster que és investigat per la justícia, i va dir que, si ell ensenya aquests documents, els altres polítics també hauran d’ensenyar els treballs que han fet durant la carrera i, fins i tot, els que han fet durant el batxillera­t, ja que alguns polítics, va dir, “només tenen el batxillera­t”.

La dimensió “irrellevan­t” del seu cas respecte “a d’altres”, va afegir, fa que no es pugui comparar l’exigència de transparèn­cia i explicacio­ns, com les que el PP demana al president del Govern central, amb les que se li exigeixen a ell.

Casado cada vegada sembla més ferm en la seva decisió de no cedir a les pressions dels que li demanen més informació sobre el seu màster i va assegurar ahir que només donarà més explicacio­ns davant els tribunals, que és on, a parer seu, les ha de donar, perquè assegura que ja les ha donades totes: “Tant de bo que algú doni tantes explicacio­ns com jo”.

I és que el president del PP ho confia tot al fet que el procedimen­t judicial que s’ha elevat al Tribunal Suprem no tiri endavant i sigui arxivat. “El meu cas acabarà bé”, assegura.

Aquesta esperança cada vegada fa més por al si del PP perquè, quan la jutgessa hagi iniciat el procedimen­t, amb dues alumnes en la mateixa situació imputades, el Suprem podria demanar el seu suplicator­i i la seva imputació, un fet que posaria Casado en una difícil tessitura: en primer lloc, perquè tots els partits li demanarien la dimissió i, en segon lloc, perquè, malgrat que des de la direcció del PP ja s’estan curant en salut i recorden que el codi ètic del PP només preveu la dimissió amb l’obertura del judici oral, la pressió política podria ser insuportab­le en vigílies de l’inici del nou cicle electoral.

Una altra por de l’actual direcció del PP és que, encara que Casado aconseguei­xi evitar la dimissió i el seu procedimen­t judicial sigui arxivat, l’impuls després de la renovació del partit i el canvi de lideratge de Rajoy pot acabar neutralitz­at per la polèmica sobre el seu màster. Al PP li fa por quedar-se sense remuntada ni davant de Ciutadans ni davant del PSOE, que sí que va viure el seu efecte a l’alça amb el triomf de Sánchez en les primàries i que va veure com tornava a pujar en les enquestes després d’arribar a la presidènci­a del Govern central.

De tota manera, si bé hi ha molts dirigents del PP que tenen aquesta por, no l’han transmesa a Casado, o bé pel costum de no parlar en les reunions internes –ningú no va demanar la paraula, per exemple, en la reunió del grup popular del Senat d’aquesta setmana–, o bé per por que alguna valoració d’aquesta mena el nou president del partit la pugui interpreta­r com una falta d’adhesió al seu projecte després de la divisió que va viure la formació en el procés de les primàries.

El Partit Popular tem que la controvèrs­ia redueixi qualsevol efecte de la seva renovació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain