La Vanguardia (Català)

La Fiscalia investiga els missatges de la megafonia de Vic

- TONI MUÑOZ

La Fiscalia Superior de Catalunya ha obert una investigac­ió per saber qui ha autoritzat l’emissió de proclames independen­tistes i a favor dels presos a la megafonia de l’Ajuntament de Vic.

El missatge es repeteix ocasionalm­ent a la tarda a la plaça Major del municipi. Primer repiquen les campanes i després una veu llança la proclama següent: “No normalitze­m una situació d’excepciona­litat i d’urgència nacional. Recordem cada dia que encara hi ha presos polítics i exiliats. No ens desviem del nostre objectiu, la independèn­cia de Catalunya”.

El fiscal en cap, Francisco Bañeres, ha demanat als Mossos que aclareixin si la decisió d’emetre el missatge va ser fruit d’un acord municipal, si en la confecció i la preparació de la megafonia hi ha tingut alguna participac­ió l’Ajuntament i quin ha estat el cost de tot plegat.

Un particular que era a la plaça de l’Ajuntament va sentir el missatge i va decidir trucar als Mossos per alertar que s’estaven

El jutge demana a l’Ametlla de Mar que expliqui com va pagar el llaç groc de metall d’una rotonda

difonent “missatges que podrien ser ofensius”. La policia catalana va lliurar un informe al fiscal per si podien ser constituti­us de delicte.

Per la seva part, l’Ajuntament de Vic precisa que el missatge va ser consensuat amb les entitats sobiranist­es ANC, Òmnium i amb els CDR, perquè fos difós fins a la Diada de dimarts passat. Però aquest no és l’únic missatge emès des del Consistori en aquest sentit. Des de Nadal, les campanes de l’Ajuntament repiquen la crida al sometent, un redoblamen­t que s’utilitzava per convocar l’antiga milícia ciutadana en cas de setge, emergència nacional, guerra o bombardeig.

Alhora, la Fiscalia també ha remès un ofici a l’alcalde de l’Ametlla de Mar (ERC) perquè li aclareixi qui va autoritzar la instal·lació d’un gran llaç groc metàl·lic a la rotonda d’entrada del municipi. La policia local va identifica­r 14 persones que van pintar la bandera espanyola sobre el llaç. Arran d’aquests fets el fiscal va obrir una investigac­ió. Ara vol saber quant va costar l’obra del llaç, la instal·lació i la reposició després de ser pintat, i si tot això va anar a càrrec de les arques municipals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain