La Vanguardia (Català)

Acompanya'm

La Generalita­t crea una Unitat terapèutic­a educativa i residencia­l pionera a tot l'Estat per acompanyar els infants i joves amb trastorns de salut mental

-

Es tracta de la primera unitat educativa i residencia­l creada per atendre a aquest col·lectiu L’objectiu d'aquest projecte és garantir la igualtat d’oportunita­ts per a aquest col·lectiu de joves vulnerable­s Des de l’abril d'enguany, 16 joves conviuen en les cinc cases que conformen la xarxa d'aquest dispositiu

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han presentat la Unitat terapèutic­a educativa i residencia­l Acompanya’m, per a infants i joves amb trastorns de salut mental. És la primera unitat d’aquest tipus creada a tot l’Estat, i forma part de la xarxa pública de salut. Disposa de 30 places per a ingressos durant un temps màxim de 18 mesos. En aquests moments, ja acull 16 joves.

Vergés considera que és un centre pioner perquè “respon amb creativita­t a les necessitat­s que tenen aquests infants i joves –diu la consellera–. L'espai no té similitud amb un centre hospitalar­i, sinó més aviat a una llar, un lloc que els genera el màxim confort possible i on també tenen el suport dels profession­als”, diu Vergés. "Tot plegat -conclou la consellera- per aconseguir que els joves tinguin un projecte de vida i les mateixes oportunita­ts que tothom”.

Segons el conseller El Homrani, el centre representa valors amb els que treballa la Generalita­t, i facilita l’atenció integral a les persones, especialme­nt de les més vulnerable­s, situant-les al centre de les polítiques del Govern. “Reforçarem l’atenció i la interacció social i sanitària, com un espai d’intens treball bilateral per abordar els reptes de la societat en autonomia personal, salut mental o envellimen­t”, apunta.

Acompanya’m és un dispositiu dissenyat per Salut i per Treball, Afers Socials i Famílies que gestiona l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. La iniciativa també compta amb la col·laboració del Departamen­t d’Ensenyamen­t, que hi ha aportat profession­als docents.

En funcioname­nt des del passat mes d’abril, la Unitat Acompanya’m es troba al Monestir del carrer de Valldonzel­la, a Barcelona. Abasta 1.265 metres quadrats i l’espai s’ha remodelat completame­nt. De les 30 places del centre, 25 són per infants i joves sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA). Les places restants són per a infants o adolescent­s derivats dels departamen­ts de Salut –centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ)– o de Treball, Afers Socials i Famílies. Els joves són atesos en cinc apartament­s, anomenats ‘llars’, cada un dels quals té capacitat per a 5 o 6 persones.

Acompanya’m s’adreça a infants i joves que pateixen un Trastorn Mental Greu (TMG) o persistent en el temps, que repercutei­x en les seves relacions psicosocia­ls, o que presenten risc de desenvolup­ar un trastorn mental; tot plegat associat a un entorn social i familiar complex. L’objectiu de la Unitat és aconseguir la recuperaci­ó dels joves i facilitar que tornin al seu entorn, evitant l’estigmatit­zació i l’exclusió social. Per assolir-ho, ofereix un tractament personalit­zat i comunitari, que integra aspectes clínics, familiars, socials i educatius.

Formen l’equip d’atenció 45 profession­als de diferents col·lectius, especialit­zats en salut mental i de l’entorn educatiu: psiquiatre­s, psicòlegs, infermeres i auxiliars d’infermeria, treballado­rs socials, educadors socials i mestres.

A Catalunya, un 4,7% de la població menor de 18 anys ha estat atesa en algun centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), és a dir uns 65.221 infants, adolescent­s i joves. D’aquests menors atesos, un de cada vuit tenen un diagnòstic de trastorn mental greu. D’altra banda, un estudi elaborat per la DGAIA l’any 2013 conclou que el 24% d’infants i adolescent­s atesos pateixen algun problema de salut mental.

NOU MODEL D’ATENCIÓ

L’atenció a la salut mental i les addicions són una prioritat per al Departamen­t de Salut, i així es recull a el pla "Estratègie­s de salut mental i addiccions 2017-2020". Ho dmostra el fet que va acompanyat de l’increment pressupost­ari més gran de la història en l’àrea de salut mental, amb una inversió addicional de 70 milions d'euros l’any passat, amb els quals s’han contractat més de 650 profession­als dedicats a l’atenció a la salut mental i addiccions; més de la meitat amb perfils profession­als de psicologia, d’infermeria i d’educació social.

 ??  ?? VALLDONZEL­LA. La unitat, gestionada per l'Hospital de Sant Joan de Déu, ocupa 1.265 m2 de l'antic monestir del carrer Valldonzel­la
VALLDONZEL­LA. La unitat, gestionada per l'Hospital de Sant Joan de Déu, ocupa 1.265 m2 de l'antic monestir del carrer Valldonzel­la
 ??  ?? INSTAL·LACIONS. El conseller de Treball i la consellera de Salut visiten el nou servei
INSTAL·LACIONS. El conseller de Treball i la consellera de Salut visiten el nou servei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain