La Vanguardia (Català)

El PDECat canviarà els liberals pels demòcrates a Europa

La formació deixarà de compartir partit amb Cs abans que l’expulsin

- JOSEP GISBERT

El PDECat canviarà de família política a Europa. La formació de Carles Puigdemont té pràcticame­nt decidit deixar el partit liberal –l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE)– i integrarse al Partit Demòcrata Europeu (PDE), de què forma part, entre d’altres, el PNB. L’acord intern en aquest sentit encara no està formalitza­t, però és qüestió de no gaire temps que s’oficialitz­i, en tot cas abans que l’ALDE faci efectiva una eventual expulsió per la qual fa temps que batalla Cs.

“Fa temps que estem enfilant la porta de sortida”, resumia ahir a La Vanguardia una font del PDECat en relació amb l’abandoname­nt de la família liberal europea. L’espai polític que ara representa el partit està adscrit a l’eix liberal des de les millors èpoques de CDC –de quan Ramon Trias Fargas era internacio­nalment reconegut en aquest àmbit–, però des que el 2014 Cs va passar a engrossir les files de l’ALDE la seva continuïta­t ha estat en dubte, fins a l’extrem que la setmana passada la direcció de la formació va rebre un ultimàtum perquè donés explicacio­ns sobre els episodis de corrupció del 3% perquè entenia que els canvis de denominaci­ó –de CDC a PDECat– no els eximeixen de fer-ho. Tot plegat com a pas previ a una possible expulsió, que es podria materialit­zar al congrés que l’ALDE celebrarà el novembre a Madrid i en què Cs exercirà d’amfitrió. Lluny queda l’època en què el congrés dels liberals europeus es desenvolup­ava a Barcelona i l’amfitrió era CDC.

Les explicacio­ns, en principi, s’havien de donar ahir en una reunió a Brussel·les, que finalment va tenir un caràcter merament tècnic i de la qual no en va sortir cap conclusió política. Però, amb independèn­cia de com evolucioni aquest procedimen­t, la realitat és que el PDECat fa temps que té decidit deixar la família liberal europea. “No per voluntat pròpia, sinó forçat per les circumstàn­cies”, reconeixen mitjans del partit, després que la convivènci­a amb Cs hagi estat “absolutame­nt traumàtica” des del primer moment. El xoc ha estat total –amb enfrontame­nts constants entre els eurodiputa­ts Ramon Tremosa i Javier Nart, per exemple– i qui finalment s’ha endut el gat a l’aigua ha estat la formació que té més pes i la que més li interessa al mateix ALDE que continuï a les seves files. En aquest context, els mateixos mitjans del PDECat consideren l’argument del 3% una simple excusa i veuen un paral·lelisme entre la persecució que en el seu moment el PP va exercir sobre el PNB perquè acabés sortint de la família democristi­ana europea –com així va ser– i la que ara estan rebent ells per part de Cs.

Marta Pascal, ex-coordinado­ra general del PDECat, havia estat vicepresid­enta de l’ALDE, però ja va deixar el càrrec precisamen­t a causa d’aquesta situació. I en principi el partit havia de prendre una decisió sobre la seva continuïta­t en l’assemblea nacional que va dur a terme el mes de juliol passat –de fet, una de les ponències plantejava la sortida–, però al final la va posposar i acabarà sent ben aviat quan ho faci. En tot cas, l’abandoname­nt és inevitable i tot indica que arribarà abans del congrés de l’ALDE a Madrid el novembre. A partir d’aquí, la voluntat del PDECat és sumar-se al Partit Demòcrata Europeu, fundat el 2004 sota la presidènci­a d’honor de Romano Prodi, del qual forma part el PNB o el francès Moviment Demòcrata de François Bayrou, juntament amb altres forces de Bèlgica, Irlanda, Lituània, la República Txeca, Xipre i San Marino. La formació demòcrata europea està actualment copresidid­a pel mateix Bayrou i per l’italià Francesco Rutelli i el seu líder al Parlament Europeu, on té catorze diputats, és l’escocès Graham Watson.

Es dona la circumstàn­cia que a la Cambra d’Estrasburg el Partit Demòcrata Europeu comparteix grup parlamenta­ri amb l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa, amb la qual cosa, d’alguna manera, el PDECat continuarà tenint relació amb Cs, però fonts de la formació precisen que no és el mateix que “haver d’estar a desgrat” sota les sigles d’una mateixa formació. L’adscripció a la família demòcrata europea completarà, sigui com sigui, el cercle de la refundació de CDC, quan el nou partit va optar justament per la denominaci­ó demòcrata.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain