La Vanguardia (Català)

Operació bicicleta

França invertirà 350 milions en carrils bici per triplicar-ne els usuaris

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Els nens aprendran a pedalar a l’escola i les empreses donaran una bonificaci­ó a qui ho faci fins a la feina

Emmanuel Macron aspira a transforma­r França en tots els fronts. L’endemà que el president anunciés un ambiciós programa per erradicar la pobresa, el seu primer ministre, Édouard Philippe, va presentar ahir un pla per triplicar els desplaçame­nts amb bicicleta. La iniciativa inclou 25 mesures i inversions de 350 milions en euros els pròxims set anys.

L’objectiu de les autoritats franceses és aconseguir un canvi cultural. Els desplaçame­nts en bici són avui només un 3% del total. Es pretén arribar a un 9% l’any 2024, coincidint amb els Jocs Olímpics de París. Aquest percentatg­e encara quedarà molt lluny dels campions del continent, els holandesos –que pedalen un 26% de les vegades que es desplacen–, però s’haurà superat la mitjana europea, que avui s’estima en un 7%.

Darrere d’aquesta operació bicicleta hi ha el convencime­nt dels impulsors que hi ha un fort potencial de creixement de desplaçame­nts perquè se sap que un 75% d’aquests desplaçame­nts ara són de menys de 5 quilòmetre­s, una distància ideal. L’anunci d’ahir mostra que la promoció de la bici ha deixat de ser un desig d’una minoria d’aficionats o el somni romàntic de sectors ecologiste­s per convertir-se en una veritable política d’Estat, com a alternativ­a seriosa de transport net que pot contribuir de manera significat­iva a reduir les emissions i a millorar la salut de la gent.

Philippe va exposar el plantejame­nt del Govern durant un acte a Angers, a la vall del Loira, al sud-oest de París. Es tracta d’una de les ciutats virtuoses en què la població es desplaça sovint amb bicicleta perquè hi ha bona infraestru­ctura i fins i tot un servei municipal gratuït, VeloCité, per als veïns. Altres ciutats que ja tenen bona nota són Versalles, Estrasburg, Nantes i Bordeus. A la cua s’hi situen urbs del sud com Marsella, Toló i Niça.

El cap de l’Executiu, que es va presentar amb bicicleta per donar exemple, era flanquejat pel flamant nou ministre per a la Transició Ecològica i Solidària, François de Rugy, i la titular de Transports, Elisabeth Borne.

Les inversions se centraran a ajudar els municipis a ampliar la xarxa de carrils bici, millorar-ne la senyalitza­ció, construir passos subterrani­s i túnels per evitar encreuamen­ts i altres intervenci­ons. També s’instarà la companyia nacional de ferrocarri­ls, SNCF, i els ajuntament­s a crear aparcament­s segurs per a bicis a les estacions.

Els estudis indiquen que la por dels accidents i el risc de robatori són factors dissuasius per a l’ús de la bicicleta. Per això les mesures miraran de reduir aquesta por. Es vol establir un sistema generalitz­at de registre, fiable i barat, de tots els velocípede­s, nous i de segona mà, una espècie de matrícula que estarà gravada en la seva estructura, per mitigar tant com es pugui el risc de robatori. Cada any són sostretes 300.000 bicicletes.

Els que es desplacin en bicicleta a la feina podran tenir una ajuda facultativ­a de part de les seves empreses –fins a 400 euros a l’any, deduïbles d’impostos i contribuci­ons socials– o obligatòri­a –200 euros– si treballen a l’Administra­ció. L’actual quota per quilometra­tge no es limitarà, doncs, als desplaçame­nts amb automòbil. Els edificis d’habitatges i d’oficines que es construeix­in a partir del 2019 tindran l’obligació de preveure llocs per aparcar-hi bicicletes.

En l’àmbit formatiu, s’inclourà l’aprenentat­ge d’anar en bicicleta i les normes bàsiques de trànsit en el programa de les escoles primàries, com la natació. Pel que fa a les persones grans, s’espera que innovacion­s tecnològiq­ues com les bicicletes elèctrique­s –de pedaleig assistit– convencera­n molta gent que per fer servir aquest transport no cal estar en plena forma física perquè no exigeix un gran esforç.

La Federació Francesa d’Usuaris de la Bicicleta (FUB) –que defensa els interessos de 17 milions de ciclistes habituals, tres milions dels quals pedalen cada dia– havia proposat inversions anuals per valor de 200 milions d’euros, una xifra que finalment ha quedat en 50 milions. Amb tot, el seu president, Olivier Schneider, es va mostrar satisfet. “Per primera vegada l’Estat es comporta com si volgués ser exemplar –va declarar Schneider a aquest diari–. Soc optimista perquè crearà una dinàmica amb tots els actors, els fabricants de bicicletes, els municipis, els promotors immobiliar­is, l’SNCF, per contribuir a fer que els francesos utilitzin la bici en el dia a dia. França, en efecte, és el país del Tour, però no el de la bici cada dia. Ha de canviar la imatge”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? CHESNOT / GETTY ??
CHESNOT / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain